Akşam ile yatsı ezanı arasında kılınan nafile namazlardan biri olan Evvabin namazı, çokça tövbe edenlerin ve Peygamberlerin yerine getirmiş olduğu bir ibadettir. Fazilet değeri bakımından yüksek olan evvabin namazı nasıl kılınır? Peki evvabin namazı kaç rekattır ve evvabin namazının sevabı nedir? İşte detaylar...
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği fazileti yüksek olan ibadetlerden birisi de nafile namaz olarak bilinen evvabin namazıdır. Akşam namazını kıldıktan sonra yatsı ezanı okunana kadar kılınabilen bu namaz, salih kimselerin yaptıkları bir ibadet türüdür. Tövbe ve istiğfar edenlerin ibadeti olarak bilinen Evvabin namazının sırları ve faziletlerine Efendimiz (SAV) çeşitli hadislerinde değinmiştir. Toplamda 6 rekatlık bir nafile namazı olan evvabin, Allah'ın rızasını kazanmak isteyip O'na yakınlaşmak isteyen mümin kimselerin eda edebileceği bir namazdır. Akşam namazı vaktinde 2-2-2 şeklinde kılınabilen evvabin namazı ile ilgili Peygamberimiz (SAV), şöyle buyurmaktadır: "Akşam namazından sonra, arada kötü bir şey konuşmadan, altı rekat nafile namaz kılmak, on senelik ibadete denk olur." (Tirmizi)
- Görüldüğü gibi 6 rekat kadar kısa bir namaz ile senelerce ibadet etmiş gibi sevap kazanmak mümkündür.
- Fazileti oldukça yüksek olan bu nafile namaz, Müslüman kimselerin tövbekar olabilmesi ve sevap kazanabilmesi için yerine getirmesi önerilen bir namazdır.
EVVABİN NE DEMEK? EVVABİN NAMAZI NEDİR, EVVABİN NAMAZI KAÇ REKAT?
Kelime anlamına baktığımızda 'Evvab' tövbe eden, sığınan manası taşıyor iken 'Evvabin', Evvab sözcüğünün çoğuludur. Dolayısıyla da tövbe ve istiğfar ile Allah'a çokça yönelen anlamına gelmektedir. Akşam namazını kıldıktan sonra 2 ilâ 6 rekat arasında gerçekleştirilen bu ibadet için Sevgili Peygamberimiz (SAV), akşam namazından sonra 6 rekat nafile namaz kılanın evvâbinden (günah işleyip, arkasından hemen tövbe eden kimselerden) sayılacağını bildirmiş ve devamında da Efendimizin şu ayeti okuduğu bilinmektedir: "Rabbiniz, içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız, şüphesiz Allah tövbe edenleri affedicidir" (el-İsrâ, 17/25 ; bk. İbn Kesir, Tefsir, İstanbul 1985, V, 64, 65; Şürünbülâli, Şerhu Nüri'l-İzah, İstanbul 1984. s.74)
2 rekattan 6 rekata kadar kılınabilen evvabin namazının en faziletli bilineni 6 rekat kılınmasıdır. İbn-i Ömer (r.a), Peygamberimizin akşam namazından sonra 2 rekât namaz kıldığını bildirmiştir. (Buhârî, Teheccüd, 29) Geçmiş günahlarından dolayı Allah'a mahcup olan, içten ve samimi tövbe ile affedilmeyi bekleyen kimseler için devam etmesi önerilen evvabin namazı ile ilgili bir hadis-i şerifte şöyle bahsedilmektedir:
"Her kim akşam namazından sonra altı rekat nafile namaz kılarsa, denizlerin köpükleri kadar olsa bile günahları affedilir." (Heysemi, Mecmeu'z-Zevaid, II/230; Şevkani, III/64.
EVVABİN NAMAZININ FAZİLETLERİ
Hz. Sevbân'dan nakledilen rivayetlere göre, akşam namazının sünnetinden sonra kılınan evvabin namazı için hadiste şu ifadeler geçmektedir: "Allah Rasûlü, günün yarısından sonra namaz kılmayı severdi. Hz. Âişe, Ya Resulullah, sen bu saatte de mi namaz kılmayı seviyorsun? dedi. Resulullah (s.a.s.): "Bu saatte gök kapıları açılır ve Hak Teâla hazretleri, bu saatte kullarına rahmetle bakar. Bu namaz Âdem, Nuh, İbrahim ve İsâ'nın devam ettikleri bir namazdır" buyurdular (el-Askalânî, Bulûgu'l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, II, 48).
Maneviyatımızı temizlemeye yarayan evvabin namazı için Hz. Selman-ı Farisî, Efendimiz (SAV)'in hadisinde şöyle aktarıyor: “Akşamla yatsı arasındaki namaza dikkat edin, zira bu namaz gün içinde eğlenme ve yanlış işlere bulaşmadan ötürü oluşan manevi kirleri giderir ve günün sonunu güzelleştirir.” ( Abdurrezzak, Musannaf, III, 44; Kenzu’l-Ummal, VII, 387.)
AKŞAM İLE YATSI ARASINDAKİ EVVABİN NAMAZININ KILINIŞI
- 'Allahım niyet ettim senin rızan için evvabin namazını kılmaya'' denir.
- 1. REKAT:
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah tekbiri alınır, eller bağlanır ve namaza başlanır.
- "Sübhaneke" okunur,
- "Euzü-Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- "Zammı sure" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır.
- 2. REKAT:
- "Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- "Zammı sure" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir,
- Son oturuşa geçilir,
- Oturuşta "Ettahiyyatü" okunur,
- "Allahümme Salli" okunur,
- "Allahümme Barik" okunur,
- "Rabbena " okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye her iki tarafa selam verilerek namaz bitirilir.
ADEM KILIÇ. 2 yıl önce
ALLAH razı olsun anlayan müslümana çok güzel olmuş.