Çocuğunuz hangi özelliğini kimden alıyor?

İdris aleyhisselamın ilim öğretmeye öncelikli olarak kendi ailesinden başlaması, çocuk eğitimi açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Her peygamberin vazifesi olduğu gibi, Hz. İdris'in de vazifesi tebliğ etmektir. Bu konuda İdris Aleyhisselamın eğitime ilk önce ailesinden başlaması dikkat çekmektedir.

Kişinin mesleği, iş yoğunluğu ne olursa olsun ilk vazifesi ailesinin eğitimi ve iman gelişiminden mükellef olmasıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus ise, eğitmekle yükümlü olan kişinin annede değil, babada olmasıdır. Çocuk terbiyesine değinen hadislerin birçoğu  bu konuda babalara hitap etmektedir.

Peygamber efendimiz (SAV)'in 'Bir baba çocuğuna güzel edepten daha efdal bir şey hediye edemez' sözü eğitimin baba tarafından yönlendirilmesine apaçık bir işarettir.

Peygamber efendimiz (SAV) 'Çocuktaki bozukluğun çoğunun sebebi babalarıdır. Çünkü salah Allah'tan, edep babadandır.' buyurarak, çocuk eğitiminde babanın ne derece önemli olduğunu vurgulamıştır.

Maalesef, şimdiki zamanda genel olarak babaların düşüncesi, çocuğun anne şefkatiyle eğitilebileceğidir. Düşündüğümüz zaman evet, haklılık payı elbette var.

Peki bu durumda çocuk terbiyesinde mükellef olan kimdir?

Bu sorunun yanıtı ise ne sadece anne ne de sadece baba olur. Çünkü çocuk annesinden duyarlılığı, babasından kararlılığı alır. Mesela babasından aldığı irade ile namazlarını vakit geçirmeden kılabilecek; annesinden emdiği duyarlılık ile seccadede gözyaşlarını akıtabilecek.

Çocuklara saygı davranışı nasıl kazandırılır?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklara saygı davranışı nasıl kazandırılır?

BİR YORUM YAPIN 0