Dine göre düğün nasıl yapılır?

Günümüzde yapılan eğlenceli düğünlere nazaran dine uygun olması gereken düğünün ölçülerini sizler için ele aldık. İşte Müslüman çiftler için dinimizce uygun olan düğün tavsiyeleri ve hadis-i şerifleri...

İslam aleminde evlilik; hayırlı bir nesil yetiştirmek, yumuşak huylu evlat yetiştirmek, neslin muhafazasını korumak ve zinadan korunmak için oldukça önemli bir değerdir. Kişinin dini hayatını layığıyla yaşayabilmesi için güzel ahlaklı eşleri seçmesi gerekir.

''İDEAL EVLİLİK YAŞI KAÇ OLMALI?'' haberi için TIKLAYIN

''DİNİ ÖLÇÜTLERE GÖRE EŞ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER'' haberi için TIKLAYIN  

Görücü usulu ya da beğenerek evlenme kararı alan kişilerin düğün yapmadan önce dinimizce dikkat etmesi gereken bazı esaslar vardır. Peki İslama göre düğünde nelere dikkat edilmeli?

İSLAM DİNİNE GÖRE DÜĞÜN NASIL GERÇEKLEŞTİRİLMELİ?

Hayatınızın en önemli günü olan düğün gününü, kuran ve sünnete uygun şekilde gerçekleştirdiğiniz takdirde manevi anlamda kendinizi huzurlu ve rahat hissedeceksiniz. Bunun için önce tarafların istedikleri bir düğün şekli belirlenir. Daha sonra kuran ve  sünnete uygun olmayan kriterler varsa göze batan noktalar düzeltilir. Haram olmayan isteklerin düğünde gerçekleştirilmesinde de bir sakınca yoktur.

- Düğüne katılacak olan davetlilerin gönlü hoş tutulmaya özen gösterilmeli.

- İmkan varsa kadınlar ve erkekler ayrı olmak üzere yemekli düğün yapılabilir.

Hz. Enes (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam Abdurrahman İbnu Avf radiyallahu anh’ın elbisesinde bir sarılık görmüş idi. “Hayrola, bu da ne?” diye sordu. Abdurrahman: “Bir kadınla, bir nevat ağırlığında mehir ödeyerek, evlendim!” yanıtını verdi.  Rasulullah (SAV),  “Allah (evliliği) sana mübarek etsin, ancak bir koyunla da olsa bir ziyafet ver!” buyurdular.” Buhari, Nikah 68, 69; Müslim, Nikah 87, (1428); Ebu Davud, Et yeme 2, (3743); Tirmizi, Nikah 10, (1094); Nesai, Nikah 67; Muvatta, Nikah 47.

İbnu Mes’ud (ra) rivayetine göre: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Düğün yemeği, düğünün birinci günü haktır, ikinci günü sünnettir, üçüncü günü desinler içindir. Kim desinler için is yaparsa Allah da ona göre muamele yapar.” Tirmizi, Nikah 10, (1097).

A’rac, Ebu Hureyre (ra) naklen bahsediyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam diyordu ki: “En şerli yemek, sadece zenginlerin çagrılıp fakirlerin çağrılmadığı yemektir. Kim de davete icabet etmez, yemeğe gelmezse, Allah ve Resulune asi olmuştur.” Bir diğer rivayette: “(Yemeğin kötüsü) gelene verilmeyen, ona gelmeyeceklerin davet edildiği yemektir” denilmiştir. Buhari, Nikah 72; Müslim, Nikah 107-110, (1432); Muvatta, Nikah 50, (2, 546); Ebu Davud, Et yeme 1, (3742).

- Düğünün amacı evliliği duyurmaktır. Peygamber Efendimiz (SAV), “Evliliğin alameti nikahın ilan edilmesidir.” (Nesai, Nikah, 72) buyurmuştur.

“Nikahta haramla helali ayıran fark, def ve sestir.” (Tirmizî, Sünen, Nikâh, 6, Nesaî, Sünen, Nikâh, 72, İbn Mâce, Sünen, Nikâh, 20) hadisine göre düğünlerde def çalmak uygun görülmüştür.

- Alkol tüketimi ve özellikle de tahrik edici müziklere kesinlikle yer verilmemeli.

-  Peygamber Efendimiz (SAV), “Evlenmenin en hayırlısı, en kolay ve külfetsiz olandır.” (Ebu Davud Nikah:32 ,İbn Mâce, Sünen, Nikâh, 25) diyerek düğünde israftan kaçınmamız gerektiğini belirtmiştir.

- Evlenen çiftleri tebrik etmek ve hayır dualarda bulunulmalı.

1 yaş için oyuncak tavsiyeleri

İLİŞKİLİ HABER

1 yaş için oyuncak tavsiyeleri
Başkan Erdoğan THY Başkan'ın nikah şahidi oldu

İLİŞKİLİ HABER

Başkan Erdoğan THY Başkan'ın nikah şahidi oldu
Dengesiz insanla nasıl başa çıkılır?

İLİŞKİLİ HABER

Dengesiz insanla nasıl başa çıkılır?

BİR YORUM YAPIN 1

Zeyno 2 yıl önce

Biraz daha bilgi verebilir misiniz