Ayrı eve çıkmak isteyen genç ile annesi anlaşamayınca arabuluculuk sözleşmesi çare oldu

İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Ozan Kurt, ayrı eve çıkmak istedi ama ailesi izin vermeyince çareyi arabuluculuk sözleşmesinde buldu. Müzakereci Arabulucular Derneği'ne başvuran anne-oğul; ilişki, zaman ve para yönetimi konusunda sözleşme yaptı.

Ailesiyle birlikte yaşayan ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Müzik Teknolojileri Bölümü 1. sınıf öğrencisi olan Ozan Kurt, arkadaşlarıyla ayrı eve çıkmak istedi. Ancak banka emeklisi olan annesi Yeliz Kurt buna karşı çıkınca aralarında tartışma yaşandı. Sorunlarını çözemeyen ikili, çareyi Müzakereci Arabulucular Derneği'ne başvurmakta buldu. Dernek başkanı Feridun Balcı, anne-oğul arasındaki çatışmayı sonlandırmak için sözleşme önerisinde bulundu. Ayrı eve yerleşmek isteyen gencin talebi para yönetimi, zaman ve ilişki noktalarında birtakım şartlara bağlandı.

  • Çocuğum ayrı eve çıkmak istiyor ne yapmalıyım?

​İzmir'in Buca ilçesinde yaşanan hadise, çocuğu ayrı eve çıkmak isteyen ve bu durumdan kaygı duyan ailelere ilginç bir örnek oldu. Çocuğun talepleri ve ailenin kaygıları gözetilerek bir sözleşme hazırlandı.

AYRI EVE ÇIKMAK İSTEYEN GENÇ VE ANNESİ SÖZLEŞME İMZALADI

Yapılan sözleşmeye göre genç adam şu maddeleri kabul etti: "Ozan, ilk 5 ayda 7000 TL anneden destek alacak, kendi geliri olursa olduğu kadar destekten düşülecek. Eylül 2024'e kadar güvenlik, sağlık, zaman ve para yönetimi becerilerini geliştirebilirse ayrı evde yaşama hakkı kazanacak, geliştiremez ise tekrar eve geri dönecek ve yeterince güçlendiğinde tekrar aynı deneyimi yaşayabilecek".

7 yaşında ikiz erkek kardeşleri olan Kurt, evde kardeşlerinin çok gürültü yapması ve ayrı odası olmamasından dolayı, kendine ait sessiz bir odaya ihtiyacı olduğunu belirterek ayrı eve çıkmak istedi. Genç adam, "Müzik ve sanatla uğraştığım için özel bir alana ihtiyacım vardı. Grup aktivitelerini yerine getirmek istedim ve arkadaşlarımla ayrı bir eve çıkmaya karar verdim. Aileme anlattığımda olumsuz bir tepkiyle karşılaştım. Annem bu kararıma karşı çıktı. Daha sonra Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı Feridun Balcı'ya danıştık. Onun yardımıyla belirli maddelerde anlaştık. Kurallara uyarsam ayrı yaşamaya devam edeceğim, uymazsam da eve geri döneceğimin belirtildiği maddeleri kabul ettim" dedi.

2,5 AY DAYANABİLDİ

İkili, söz konusu anlaşmayı imzaladı ve Ozan Kurt arkadaşlarıyla eve çıktı. Ancak genç adam sadece 2,5 ay dayanabildi; sözleşme şartlarını yerine getiremediği gerekçesiyle ailesinin evine geri döndü. Elektrogitar çalan ve müzik yazılım programları kullanan genç, ailesi kadar iyi tanımadığı insanlarla aynı evi paylaşırken önceden kestiremediği durumlarla karşılaştığını ifade etti. Genç adam, "Sözleşme yaptıktan sonra stüdyo ekipmanlarımı, hoparlörlerim, bilgisayarım, ses kartım ve mikrofonumu yeni eve taşıdım. Ama arkadaşlarımla anlaşmazlık yaşayınca ayrı bir odam da olmadı. Salonda kalmak zorunda kaldım. Daha sonra anlaşmazlıklar büyüdü. Sözleşmedeki maddi kuralları yerine getirmeyince geri dönmem gerekti. Ailemden ilk kez ayrılmıştım. Sonuçta ailem kadar tanımadığım insanlarla bir arada yaşıyordum. Bazı durumları kestiremedim. İş bölümünde sorumluluk benim üzerimdeydi ama arkadaşlarım sorumluluklarını yerine getirmedi. Ben hep elimden geleni yaptım ama benim için onların yapmaması sorun yarattı. Belli bir yere kadar madden zorlanmadım. Fakat para yönetiminde takibi kaçırdım. Sıkışınca ailemin yardımını almak zorunda kaldım. Sözleşmeye uyamadığım için ailemin evine geri döndüm. Şu an her şey iyi. İyi ki de yaşadım gördüm. Tekrar ayrı eve çıkmayı düşünüyorum ama emin değilim. Bunun için biraz daha hazır olmam gerekiyor" şeklinde konuştu.

"MÜZAKERE SAYESİNDE KAYGILARIM AZALDI"

Anne Yeliz Kurt, en başta kaygı duyduğu için oğlunun ayrı eve çıkmasını istemediğini ancak müzakere yoluyla anlaşmış olmalarının kaygılarını azalttığını söyledi. Anne Kurt, "Üniversitede istediği bölümü kazandı. Fakat arkadaşlarıyla eve çıkmak istedi. Sorumluluk almak istediğini söyledi. Maddi manevi yönden düşününce ayrı bir eve çıkmasını istememiştim. Müzakere sayesinde kaygım azaldı. Hatta Ozan'ı anlamaya başladım. Riskleri göze aldım. Ozan'ın bu deneyimi kazanmasının para harcamamdan daha önemli olduğunu düşünüp, sözleşmeyi imzalamaya karar verdim. Onun da bu deneyimi yaşaması gerektiğini düşündüm. Sözleşme yaptık. Para sıkıntısı yaşayacağını tahmin ediyordum ama daha en başında arkadaşlarıyla ilgili de sıkıntılar yaşamaya başladı" dedi.

Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı Feridun Balcı ise "Arabuluculuk sürecinin sonunda ilişki, zaman ve para yönetimini Ozan başarılı bir şekilde sürdürebilirse ayrı evde kalmaya devam edebilecekti. Aile ekonomik olarak ekstra külfete katlanmak zorunda kalacak ama aslında bu becerileri çocuğu için satın almış olacaktı. Eğer Ozan başarılı olamazsa ilişki, zaman, para yönetiminin kolay bir iş olmadığını görecekti. Bu deneyim hem Ozan'a hem anneye ciddi önemli yaşamsal kazanımlar sunuyor. Müzakere sürecinde sorduğumuz soruların ardından anne bu kararı onayladı. Sözleşmeyi yazdık. 2,5 ay sonra Ozan yaşayarak, deneyimleyerek ilişki, zaman ve para yönetimini yapmak için henüz erken bir yaşta olduğunu gördü ve eve geri dönmeyi kabul etti" şeklinde konuştu.

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0