Evlenen kadının soyadına ilişkin yeni yasal düzenleme!

AK Parti Grubu'nun Meclis Başkanlığı'na sunduğu 9'uncu Yargı Paketi'ndeki 39 maddelik yasa teklifine göre kadının evlendikten sonra eşinin soyadıyla birlikte kendi soyadını da kullanabilmesi için Türk Medeni Kanunu'nda düzenlemeye gidilecek. Baba, anne veya çocuk, soy bağının reddi davası açarak, babalık karinesini çürütebilecek.

AK Parti Grubu 9'uncu Yargı Paketi'ni Meclis Başkanlığı'na sundu. Sunulan teklifte birlikte Türk Medeni Kanunu'na evlenen kadının soyadı değişikliğiyle ve babalık davası ile ilgili yeni yasal düzenlemeler getirilecek. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından evlendikten sonra kadının, kocanın soyadını almasına ilişkin iptal kararı verilmişti. Bu karara binaen yapılacak yasal düzenleme ile kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilecek. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilecek.

Evlenen kadının soyadına ilişkin yeni yasal düzenleme

Evlenen kadının soyadına ilişkin yeni yasal düzenleme

EVLENEN KADININ SOYADINA İLİŞKİN YENİ YASAL DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu'nun 187'inci maddesi'ndeki ''Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir'' hükmünü, eşitliğe aykırı bulunarak iptal etmişti. Bu karardan sonra evlenen kadının sadece kendi soyadını kullanması için dava açmasına gerek kalmayacaktı.

Teklif ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda yeni yasal düzenleme yapıldı. Teklifle, kadın, evlenmekle kocasının soyadını alacak. Kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilecek. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa, kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilecek.

SOYBAĞININ REDDİ DAVASI DA PAKETTE

Yasa paketinde soybağının reddi davasında da değişiklikler yer alıyor. Buna göre anne de baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi için dava açabilecek. Mevcut yasal düzende babalık karinesinin reddi davasını sadece baba ya da çocuk açabiliyordu. Artık anneye de babalık karinesinin reddi davası açabilme hakkı tanınıyor.

Ayrıca evlilik birliği içinde doğan çocuğun koca ile olan soy bağının reddi için baba olduğunu iddia eden üçüncü kişiye sınırlı bir şekilde dava açabilme hakkı tanıyan hüküm tekrar düzenlenecek.

EVLATLIK ÇOCUKLAR İÇİN DE YENİ DÜZENLEME

Söz konusu yargı paketine göre evlatlık edilen çocuğun nüfus kaydına anne ve babası olarak evlat edinenlerin adları yazılabilecek.

515 metrelik duvar sanatla buluştu: Guinness’e aday!

İLİŞKİLİ HABER

515 metrelik duvar sanatla buluştu: Guinness’e aday!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0