Çalışan kadınların gebelik izni kaç gün? Çalışan annelerin hakları neler?

Çalışan anne ve baba adayları ile işverenlerin en çok merak ettiği konuların başında doğum izni geliyor. Doğum izninin ne zaman başlayacağı, nasıl uzatılacağı ve bitişi gibi konular hakkında birçok soru kafaları kurcalıyor. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, anne adaylarının temel haklarının neler olduğunu anlattı. İşte gebelik döneminde ve doğum sonrası kullanılabilecek izinler...

Kadınların iş hayatına daha çok entegre olmaları ile birlikte kendilerine sosyal güvenlik alanında pozitif ayrıcalıkların tanınması uygulamaları da artmış bulunmaktadır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların üretim ve hizmet sektörlerinde yer almasının ekonomi açısından önemi tartışmasız... Aynı zamanda ailenin korunması bakımından, çalışan kadınlara ilave haklar tanınması bir o kadar da önemli.

Son dönemde bu gerçeklikten hareketle pek çok yeni düzenlemeler sağlandı. İş hayatında yer alan anne adaylarının gebelik izni de bu farklı haklar arasında yer alan başlıklardan.

Çalışan annelere kreş desteği nedir? Analık izni, süt izni, emzirme odası...İLİŞKİLİ HABERÇalışan annelere kreş desteği nedir? Analık izni, süt izni, emzirme odası...

Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, iş hayatında önemli bir yere sahip olan çalışan kadınların temel hakları arasında bulunan gebelik durumundaki hakları detaylı şekilde aktardı. İşte gebelik döneminde çalışma şartlarının düzenlenmesi ve izinler...

GEBELİK DÖNEMİNDE TOPLAM 16 HAFTA İSTİRAHAT

Çalışma hayatında pozitif ayrımcılık kapsamında kadın işçilere gebelik ve analık hali ile genel haklar tanımlanmıştır.

Gebelik haline bağlı haklar; gebelik dönemi boyunca gece çalıştırmanın yasak olması, gebelik döneminde günlük çalışma saatinin 7,5 saat olması, gebeliğin 32’nci haftasından başlayıp 40’ıncı haftaya kadar 8 hafta doğum öncesi, doğum ardından da 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 hafta istirahat raporu olarak ifade edilebilir.

İstirahat raporu süresi çoğul gebelik söz konusu ise doğum öncesi rapor için 10 hafta şeklinde uygulanmakta, istirahat süresi toplamı 18 hafta olmaktadır.

Evlilik tazminatı nasıl alınır 2024? Herkes evlilik tazminatı alabilir mi?İLİŞKİLİ HABEREvlilik tazminatı nasıl alınır 2024? Herkes evlilik tazminatı alabilir mi?

ANALIK HALİ HAKKI: GÜNLÜK EN FAZLA 7 BUÇUK SAAT ÇALIŞMA

Analık dönemindeki haklar ise; gece çalıştırma yasağı ve günlük çalışma süresinin en fazla 7,5 saat olması olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda İŞKUR’dan yarım çalışma ödeneği alarak haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışma, istirahat raporunun bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin, çocuk ilkokula başlayıncaya kadar kısmi süreli çalışma hakları da mevcuttur.

Yarım çalışma dönemi için gelir kaybını telafi yarım çalışma ödeneği, istirahat dönemi için geçici iş göremezlik ödeneği uygulamaları vardır, ancak 6 aya kadar ücretsiz izin ve kısmi süreli çalışma döneminde gelir kaybını engelleyecek bir uygulama bulunmamaktadır. Son olarak çocuk 1 yaşına gelinceye kadar her bir işgünü için 1,5 saat süt izni hakkı bulunmaktadır.

Hekimler tarafından uygun görülmesi halinde analık nedeniyle alınan istirahat raporu uzatılabilir, ancak kısaltılması mümkün değildir.

Çalışanların talep etmesi ve hekimin uygun görmesi halinde gebeliğin 37’nci haftasına kadar kadınların çalışması mümkündür. Bu durumda veya erken doğum halinde çalışanların kullanamadığı istirahat süreleri doğum sonrası raporuna eklenmektedir.

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0