Evlilik tazminatı nasıl alınır 2024? Herkes evlilik tazminatı alabilir mi?

Evlilik aşamasında olan çalışan kadınların bilmesi gereken temel haklardan biri 'evlilik tazminatı' hakkı. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, evlilik tazminatı hakkında kadınların bilmesi gerekenleri açıkladı.

İş hayatının yaklaşık yüzde 36'lık kısmını oluşturan kadınların temel hakları erkeklerin haklarından farklılık gösteriyor. Evlenen bir kadının evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde aldığı tazminata evlilik kıdem tazminatı adı veriliyor. Kadınlarda evlilik tazminatına halk arasında "nikah tazminatı" ya da "evlenme tazminatı" da deniliyor. Peki bunun için gerekli koşullar neler?

Gebelikten evlilik durumuna kadar birçok farklı hakka sahip olan kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını hatırlatan Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, evlilik tazminatı için işçinin karşılaması gereken şartları hakkında açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Resul Kurt
Doç. Dr. Resul Kurt

EVLİLİK TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Gebelik durumunda izin hakkı tanınan çalışan kadınların doğum sonrasında da izinleri bulunduğunu belirten Doç. Dr. Resul Kurt, "Kadın işçilerin evlenmesi halinde, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmelerini bildirim süresine uymaksızın sona erdirme imkanı vardır." ifadelerini kullandı. 

evlilik tazminatı nasıl alınır

evlilik tazminatı nasıl alınır

Kadın işçilerin evlilik tazminatı alabildiğini kaydeden Kurt, yaptığı bilgilendirmede "Bu hakkın kadın işçi tarafından evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde kullanılması gerekmektedir." açıklamasına yer verdi.

Doç. Dr. Resul Kurt, kıdem tazminatı konusuna değinerek "Çalışanın 1 yıldan fazla kıdem süresi varsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır." sözlerini ekledi.

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0