İş hayatında yer alan anneler için hangi hakların söz konusu olduğu merak ediliyor. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, çalışan annelerin çocukları için kreş hakkı, süt izni ve emzirme odası şartları hakkında açıklamada bulundu.
Çalışan kadınların anne olması, çocuklar için belirli düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Süt izni hakkının yanı sıra işverenlerin yapması gerekenler değişiklik gösterebiliyor. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, anne olan kadınlar için hangi hakların olduğunu detaylıca açıkladı.
İşte süt izni, emzirme odası ve kreş açılması zorunluluğu hakkında bilinmesi gerekenler...
İŞ YERİNDE EMZİRME ODASI VE KREŞ AÇILMA ZORUNLULUĞU
İş yerindeki kadın çalışan sayısı 100 ila 150 arasındaysa iş yerinde en çok 250 metre yakında emzirme odası açılmalıdır. İş yerindeki kadın çalışan sayısı 150’den fazla ise bu defa emzirme odasının yanında işveren tarafından kreş de açılmalıdır. İşverenler kreş yükümlülüğünü çalışanı herhangi bir yük altına sokmadan fatura karşılığı kreşe ödeme yaparak da karşılayabilmektedir. İşverenler tarafından kreş bedelinin ödenmesi halinde ise brüt asgari ücretin yarısına kadar ödenen bedeller, gelir vergisine tabi olmamaktadır.
ÜCRETLİ VEYA ÜCRETSİZ İZİN OLMASI İŞVERENİN TAKDİRİNDE
Kadın çalışanın evlat edinmesi halinde ise 8 haftalık analık izni, yarım çalışma, 6 aya kadar ücretsiz izin, süt izni, ilköğretim çağına kadar yapılan kısmi süreli çalışma hakları bulunmaktadır. Ancak evlat edinme halinde geçici iş göremezlik ödeneği söz konusu olmayacaktır, bu sürelerin ücretli veya ücretsiz izin olarak kabul edilmesi işveren takdirinde olacaktır.
KREŞ DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
- Ön başvuru tarihinden itibaren çocuğunuzun yaşı 0-60 ay aralığında olmalıdır. 60. ay dâhildir.
- Çocuk ve annenin aynı evde ikamet ediyor olması gerekmektedir.
- En geç kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverenin yanında 4/a sigortalısı olarak tam zamanlı çalışıyor olmanız gerekmektedir. Bu koşul, SGK’ya devri yapılmayan banka sandıklarına tabi olanları kapsamamaktadır.
- Son bir yılda SGK’ya bildirilen kazancınızın aylık ortalaması, brüt asgari ücretin iki katını aşmamalıdır.
- Program kapsamında mali destek almak isteyenlerin çocuklarını Proje uygulama illerindeki Milli Eğitim Bakanlığı ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine düzenli olarak göndermeleri gerekmektedir. Bu, çalışma saatlerinize uygun olmalıdır.
- Bir anne, iş arama sürecinde de projeye başvuruda bulunabilir.
- Her anne aynı anda sadece bir çocuğu için destek ödemesi alabilir.
BİR YORUM YAPIN 0