Altınını geri almak için düğününe katılmayan arkadaşını mahkemeye verdi!

Düğünde takılan altınları geri bekleme konusu bir çifti mahkeme yollarına düşürdü. Kendisinden önce evlenen ve düğününde ona çeyrek takan biri, o arkadaşının kendi düğününe gelmemesi dolayısıyla hayal kırıklığına uğradığı. Taktığı altın değerinde bedelin kendisine takılmaması sebebiyle hukuki hak talep eden çift, dava açtı ve altın bedelinin geri ödenmesini talep etti.

Geleneksel olarak Türk toplumunda birçok kültürde düğünlerde yeni evlenen çifte takılan altınların ileride geri geleceğine dair bir umut vardır. Son dönemde altın fiyatlarındaki artış, altın beklentisini üst düzeye çıkarmış olacak ki bir çift şaşırtan bir gerekçe ile mahkemeye başvurdu. Evlenen bir çift, daha önce takı taktıkları arkadaşlarının kendi düğünlerine katılmaması dolayısıyla taktıkları altını geri alamadı. Bu duruma bozulan çift, hukuki hak talep edip edemeyeceklerini merak etti ve yasal yollara girişti. Peki, düğünde altın takmanın yasal sonuçları ne?

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR İÇİN HUKUKEN GERİ İSTENİR Mİ?

Düğünlerde yeni evlenen çiftlere takılan takılar, hediye kapsamına girmektedir. CNNTÜRK’e konuşan Avukat Zafer İşeri, Türk Borçlar Kanunu’na göre düğünlerde takılan takıların bağış olarak değerlendirildiğini söyledi. İşeri, "Bağışlama iradesi gösteren kişi, makul bir sebep olmadan bu iradesinden dönemez ve bağışının kendisine teslimini isteyemez" dedi ve takıların geri istenmesinin yasal olarak uygun olmadığını belirtti.

Avukat İşeri, düğüne katılmamanın makul bir sebep olarak kabul edilemeyeceğini belirtti ve "Önceden takılan takının bedelinin geri istenmesi yasal olarak doğru değildir" şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR YOL VAR

İlamsız icra takibi başlatmak suretiyle düğünde takılan takıyı geri almak mümkün. Alacaklının ödeme emri göndermesi durumunda, borçlu kişinin 7 gün içinde itiraz etmediği takdirde, borçlu olmasa dahi ödeme yapmak zorunda oluyor. İlamsız icra uygulaması, zaman zaman dolandırıcılar tarafından kullanılabildiği için dikkatli olmakta fayda var.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 5

mahmut 1 hafta önce

Bazı insanlar var.Çıkarı olmadan bir iş yapmaz.Verdiğinin fazlası geri gelmezse kahrolur.Özellikle maddi durumu iyidir bunların ama sürekli ağlarlar.

Reisx 1 hafta önce

15 sene önce taktığı 8,74 gr altını oğlunun düğünü için yakınına gramına kadar hatırlatması için haber gönderenler var bu ülkede. Saçma sapan bir iş. Karşılık bekleyeceksen takma kardeşim. Sen takı mı takıyorsun, yoksa borç mu veriyorsun? Oldu olalı takıdan sonra birde senet imzalat.

Seda 1 hafta önce

Sefil bir zihniyet

Toplam 1 beğeni

yasin 1 hafta önce

ne rezil insanlar var şu dünyada. buna benzer örnekler duydum, yazıklar olsun ya. arkadaşına taktığı altının peşinde koşan aç gözlü insanlar var bu memlekette. hiç utanmaları da yok bunların.

Toplam 5 beğeni

Burhan 1 hafta önce

Düğün takıları evlenen çifte Yuva kurmaları için bı yardımlaşma,ne zaman borç oldu

Toplam 5 beğeni