Kadınların sosyal hayattaki rolleri arttıkça stresleri azalıyor! Araştırma sonuçları şaşırttı

Sosyoloji ve psikolojiye dair akademik çalışmalar üreten Journal of Marriage and Family dergisinde yayınlanan bir araştırma kadınlarla ilgili ilginç gerçeği ortaya koydu. Araştırma sonuçlarında kadınların anne, eş, vs. gibi sosyal rolleri arttıkça psikolojik streslerinin azaldığı tespit edildi. Buna göre sosyal rollerin hayatı anlamlı kılan ve ruh sağlığını koruyan rolüne dikkat çekildi.

İnsanlar yaşamı boyunca pek çok rol üstlenir. Anne, baba, , aile üyesi, çalışan vs. pek çok rol kişiye belli sorumluluk ve ödevler de yükler. Journal of Marriage and Family, kadınların stres düzeyleri ile sosyal rolleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Yapılan çalışmada sosyal rol sayısının artmasının stres durumunu artırıp artırmadığı sorusu araştırıldı. Çalışma kapsamına ABD'de beyaz kadınlar, Porto Rikolu, Afro-Amerikan, Çinli, Kübalı, Meksikalı ve Filipinli kadınlar dahil edildi.

STRES DÜZEYİNİN AZALDIĞI GÖRÜLDÜ

Tabloda; mavi çizgi beyaz kadınları; turuncu çizgi Porto Rikolu kadınları, bej çizgi Afro-Amerikan kadınları ve sarı çizgi de Çnli kadınları temsil ediyor.

Tablonun sütunu psikolojik üzüntü seviyesini gösterirken; satırı ise sosyal rol sayısını ifade ediyor.

Verilen tabloda psikolojik üzüntünün ve stresin, sosyal rol sayısındaki artışla ters orantılı olarak azaldığı gösterildi. Dolayısıyla sosyal rollerin hayatı anlamlı kılan en önemli faktörlerden biri olduğu kanıtlandı.

SOSYAL BAĞLAR HAYATI DAHA ANLAMLI KILIYOR

Araştırma kapsamına alınan sosyal roller şunlarla sınırlandırıldı:

  • Ebeveyn
  • Aile üyesi
  • Arkadaş
  • Çalışan

Bazı kültürlerde sosyal rol sayısının stresi azaltmada bir sınırı olduğu görüldü. Yukarıda yer alan grafikte; Kübalı, Meksikalı ve Filipinli kadınlar üzerindeki araştırma sonuçları yaklaşık 4 rolden sonrasının stresi azaltmada etkili olmadığını; hatta az miktarda stresi artırdığını gösteriyor.

Araştırma yöntemi olarak; "ülke çapında temsili İşbirlikçi Psikiyatrik Epidemiyoloji Anketlerinden (CPES) (N = 7370) veri alınarak, dokuz etnik gruptaki kadınlar için rol hacmi, rol türü, rol yapılandırması ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için sıradan en küçük kareler (OLS) regresyon analizi kullanılmıştır." denildi.

Araştırmanın sonucunda belli rollerin ve rol yapılandırmasının psikolojik etkisinin etnik kökene bağlı olduğu ifade edildi.

Doğu Avrupa'nın gizli cevheri: Varşova! Varşova'da gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Doğu Avrupa'nın gizli cevheri: Varşova! Varşova'da gezilecek yerler
Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için nelere dikkat edilmeli? Alerjisi olanlara çözüm

İLİŞKİLİ HABER

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için nelere dikkat edilmeli? Alerjisi olanlara çözüm
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

talip 5 gün önce

Kadın ve sosyal hayattaki etkinlik ne kadar tezat bir durum Kadının dünya üzerinde sosyal hayat oluşturmadığı bir zaman dilimi var mı? evi işi okulu eğlencesi çalışması her zaman bu konuda bir yapıyı alttan işler.

Çekilmezsiniz 5 gün önce

Kadınların ne yaşadığını ne hissettiğini mutlu olup olmadığını ne önemi var Yeter ki erkeklerin egosu tatmin olsun kadınlara harca gitsin Sonra da insanın de

Bnas29 6 gün önce

Bu araştırmayı helalin bir çalışan kadın yapmıştır. Toplumda edep haya, terbiye, cinsiyet ayrımı vs kalmadı, hadi çalış, sende çalış diyor psikolojin düzelir diyor, birde yükün arttıkça psikolojin düzelir diyor, bu mantığa bile uymuyor. Birde çalışmayan ev hanımlarına hakaret eder gibi sanki psikolojileri bozukmuş sonucu çıkarıyor.