Pek çok ebeveyn çocuklarının yeteneklerini ve becerilerini nasıl anlayacağını bilmez.
Bazı anne ve babalar çocuklarında görmek istedikleri yetenekleri abartarak onları bu alanlarda gelişmesini hedef haline getirir. Fakat çocuklar kendi isteği ve becerileri doğrultusunda yeteneklerini geliştirir.
Birçok ebeveyn çocuklarının yeteneklerini lise veya üniversite yıllarında fark eder fakat önemli olan çocukların yeteneklerini en erken yaşlarda fark etmek ve buna göre bir yol haritası belirlemek gerekir.
Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz çocukların yeteneklerini 4 basit adımda sizin için sıraladı...
1- Her çocuğun özel beceri ve yeteneğini kabul edin
Bazı aileler çocuklarının yetenek ve becerilerini dar bir bakış açısıyla baktıkları için fark edemezler. Çocuklarının orta seviyede olmasını kabul etmek istemezler. Bu yüzden ya çocukları kendi istekleri doğrultuda olması için uğraşırlar ya da olmadıkları bir kalıba sığdırmaya çalışırlar. Ne kadar farklı düzeyde olursa olsun, önemli olan her çocuğun kendine has beceri ve yeteneğinin olduğunu kabullenmektir.
2- Çocuğunuzu açık bir şekilde yargılamadan izleyin
Pek çok anne ve baba objektif bir değerlendirmeden ziyade kendi değer ve yargılarına göre izleme yoluna girerler. Öncelikle çocuğunuzu izleyin, kafanızda resmedin ve bu resmi kafanızdan silin. Daha sonra çocuğunuzu tarafsızca oyun oynarke,yemek yerken, günlük hayatını rutin halini izleyin. Neyi nasıl yapıyor? Nelere merak duyuyor? Bu durumlara göre tekrar çocuğunuzu resmedin farkı siz de göreceksiniz. Çocuğunuzun beceri yeteneklerini önyargısız takip edin.
3- Çocuğunuzun sadece olumlu yönlerini yazın
Anne ve babaların çoğu çocuklarının yaptıklarından çok yapamadıkları şeylere takılırlar. Yapamadıkları durumları eleştirdiklerinde daha iyi yapacaklarını düşünürler. Fakat çocuğunuzun başarılı yönlerine odaklanırsanız çocuğunuzu farklı bir gözle görmeye başlayacaksınız. Bu yüzden çocuklarınızın olumlu yönlerini yazın.
4- Çocuğunuzun yetenek ve becerilerini belirleyin
Çocuklarınızın özelliklerini,
Sözel –dil, Matematik, Doğa, Beden kullanımı, İçsel zeka, Sanatsal özellikleri, Müzik becerisi gibi alanlara ayırarak bu başlıklara göre gözlem yapın. Çocuğunuz bu alanlardan hangisinde daha olumlu bir beceriye sahipse çocuğunuza bu alanlarda geliştirecek fırsatlar tanımalı ve bu alanların ortamlarında olmasını sağlamalısınız. Böylelikle ileride çocuğunuz başarılı bir doktor,sanatçı yetişmiş bir birey olur.
BİR YORUM YAPIN 0