Okulların açılmasına kısa bir süre kala çocukları olduğu kadar aileleri de telaş sardı.
OKUL FOBİSİNİ ÖNLEMEK İÇİN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALIYIZ?
Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı ve aileleri de bu dönemde çok telaşlı olabiliyor. Çocuğu okula yeni başlayan aileler için bu telaş biraz daha farklı. Çünkü ebeveynler ‘okul fobisi’ ile de mücadele etmek zorunda kalabilirler.
Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İpek Özaktaç, ailelere şu önerilerde bulundu:
Okula başlamak, çocuklar ve ebeveynleri için heyecan verici olduğu kadar kaygının da eşlik ettiği bir süreç. Okul çağına gelen çocuk, artık evden ve aileden uzaklaşarak tanıdığı çevre dışında ilişkiler kurmaya başlar. Bu nedenle eğitim hayatı ile sosyalleşme süreci bir arada gider.
Okul, çocuk için evden sonra ikinci en önemli bir mekandır. Fakat bazı çocuklar okula gitmeyi reddedebilir.
Bu durum okulun ilk zamanlarında normal karşılansa da uzun sürdüğü takdirde bazı problemleri de beraberinde getirebilmekte. Çocuğun okula gitmek istememesinin sebebi okuldaki diğer öğrenci yada öğretmenlerle yaşadığı iletişim problemi olabilir. Böyle durumlarda öğretmen ve okul yönetimiyle iletişime geçmek gerekir.
EBEVEYNLER KAYGILARINI KONTROL ETMELİ
Okul korkusu; çocuğun yoğun heyecan ve endişe yaşayarak, okula gitmek istememesi ve değişik nedenler öne sürerek bundan kaçınmasıdır. Bu korku hem çocuğun aile ve ev ortamından ayrılma kaygısı, hem de ailesinin yakınında olmamasından kaynaklı olabilir. Aileler de bu dönemde tıpkı çocukları gibi endişe, heyecan, korku gibi duygulara kapılabilir.
Ebeveynlere tavsiyeler;
- Kendi kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Sizin de kaygılı olduğunuzu anlayan çocuk korkması gereken bir durum olduğunu düşünür.
- Çocuğunuza, yeni arkadaşlar edinmesi konusunda teşvik edin. Böylece, okula alışma sürecini hızlandırdığınız gibi sosyal gelişimini de desteklemiş olursunuz.
- Okula fazla anlam yüklemeyin. Çocuğunuzun okul başarısını fazla önemsemeyin. Bu durum çocukların daha fazla kaygı yaşamasına ve okula gitmeyi reddetmesine neden olur.
- Okulda mutlu olması ve orada yaşıtlarıyla birlikte vakit geçirmeyi sevmesi, herhangi bir sorun yaşamadığına işarettir.
OKULUN İLK GÜNÜNDE DİKKATLİ DAVRANIN!
- Okul çantasını ve kıyafetlerini beraber hazırlayın.
- Kaygı ve korkuları varsa onu anladığınızı çocuğunuza gösterin.
- Siz de okulda yaşadığınız ilk günkü benzer duygular yaşadığınızı fakat okulu çok sevdiğinizi söyleyin.
- Ayrılık anını fazla uzun tutmayın ve doğal bir durum olduğunu hissettirin.
- Okulda ne kadar süre kalacağıyla ilgili basit ve somut bir şekilde bilgi verin. Saati göstererek açıklayıcı bilgiler vermek yardımcı olacaktır.
- Okuldan onu kimin alacağını söyleyin ve nerede beklemesi gerektiğini gösterin.
- Kendini güvende hissetmesi için okulun yakınlarında olacağınızı, çıktığında sizi hemen göreceğini söyleyin.
- Gün sonunda okulda neler yaptığıyla ilgili konuşun ve anlatması için teşvik edin.
BİR YORUM YAPIN 0