Uzman Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, ebeveynlere yalan söyleyen çocuğa nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini anlattı.
3-4 yaşlarındaki çocukların doğru olmayan, hikaye olarak görebileceğimiz birçok konu üretmeleri kaçınılmazdır. Bazen uydurulan bu hikayelere hayali arkadaşlıklar da eşlik eder. Ebeveynler çocuğunun anlattığı hikayeleri merak ile dinlerken bir yandan da bunların masal olduğunu, gerçek olmadığını vurgulamalı.
8-9 yaşına gelen çocuklar, sol beyin gelişiminin etkisiyle neden sonuç ilişkisi kurar, doğru ile yanlış ayrımını yapar ve yalanla gerçek arasındaki farkı anlar. Çocuk, ergenlik dönemine girdiğinde söylediği yalanlar çocukluk döneminde görülenler kadar masum olmaz. Muhtemel bir sorunun habercisi olarak yorumlanır.
Peki aileler yalan karşısında nasıl tepki vermeli?
Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğiniz an şiddetli duygusal ya da fiziksel tepkiden uzak durun. Eğer bu şekilde davranırsanız tepkiden korkan çocuk için yalanın kendisini kurtarıcı olarak görmesine izin vermiş olursunuz.
Aileler böyle durumlarda çocuklarına çeşitli cezalar verebilmektedir. Etkili bir yöntemmiş gibi görünse de cezalar davranışı engelleyebilir ancak olumlu davranış kazandırma konusunda yetersiz olur. Ceza vermek yerine çocuğu davranışının sorumluluğunu almasına yönlendirmek çok daha etkili olacaktır.
Çocuğun neden yalan söylediğini anlamaya çalışmak, tekrar etmesini önlemek için oldukça yol gösterici olacaktır. Dolayısı ile yalanın ayrıntıları ile ilgili konuşmak yerine nedeni öğrenilmeli.
Her zaman çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin ve yanlışları ile yüzleşmesi için yüreklendirin.
BİR YORUM YAPIN 0