Çocukların eğlence alanının en aza indiği şu günlerde evde bunalan küçükleri eğlendirirken bir şeyler öğretmek için onlarla eğitici ev oyunları oynayın. İşte, sizler için derlediğimiz eğitici ev oyunları…
Bahçeli evlerde büyüyen neslin koca adamlar olduğu, şimdiki çocukların ise apartman dairelerine tıkılıp kaldığı çağımızda; enerjileri içlerinde patlayan, agresif bir nesil yetişiyor. İçleri müthiş bir enerjiyle dolup taşan çocuklar ya televizyon başında beyinlerini uyuşturuyor ya da tablet, telefon oynayarak güya daha konuşmadan video ve oyun açmayı söküyor.
Çocuklarımızın el göz koordinasyonunun, sosyal becerilerin gelişmeye başladığı ve bedeninin farkına vardığı bu yaşlarda geçirdiği her gün birbirinden değerli. Bu nedenle çocukların tükenmek bilmeyen taze zihinlerini mekanik şeylerle doldurmaktansa enerjilerini kinetiğe dönüştürmeli ve onlarla ister evde ister dışarıda yapabileceğimiz aktiviteler düzenlemeliyiz.
2-4 yaş aralığında yeni yeni yürümeye ve dünyayı tanımaya başlayan çocuğunuzla hem vakit geçirmek hem de ona hayata dair bir şeyler öğretmek istemez misiniz? İşte, 2-4 yaş aralığındaki minikler için eğitici ev oyunları…
Sihirli Balonlar: Yer çekiminin ve elektriğin keşfi
Bu oyun için elinizde bulunması gereken şey sadece 4-5 adet balon. Balonları havaya atın ve çocuğunuzla beraber balonları yere düşürmemek için zıplamaya başlayın. Çok basit gibi görünse de dünyası bizden bambaşka olan minikler; yer çekiminin ve kütle ağırlığının farkına varacaklar.
Daha sonra balonları alın ve yün herhangi bir şeye; halı, kazak, kürk vs sürtün. Elektrik yüklenen balonları saçınıza yaklaştırın ve çocuğunuzla beraber havaya kalkan saçları gözlemleyin. Aynı zamanda elektriklenen balonların duvarda sabitlenmesine bakın.
Oda içinde oda oyunu
Birçok çocuğun ele geçirdiği yastık minder, battaniye vb. şeylerle çadır kurma ve içine saklanma eğiliminde olduğunu fark etmişsinizdir. Çocuklar bu şekilde yeni bir dünya kurmayı ve bu kurmaca dünya içinde farklı karakterlere bürünmeye bayılırlar. Bu durum küçük çocukların hayal güçlerinin müthiş derecede aktif ve geniş olmasından ileri gelir.
Bir ev modeli yapmak için pek çok malzeme kullanabilirsiniz. Ancak en basit ve zahmetsiz yol geniş bir koli ve benzeri kutularla yapılmasıdır. Herhangi geniş bir kutuyu alın ve onu çocuğunuzun hayal gücüne emanet edin. Pencereler, kapılar kesin boyalarla renklendirin ve kurduğu dünyaya ortak olun. Sonrası sizin ve çocuğunuzun geçireceği saatlere kalmış…
Hayvanını tahmin et!
Dünyanın farkına varmaya başlayan çocukların ilgisini görüntüler kadar temas ettikleri şeyler ve duydukları sesler de çeker. 2-3-4 yaşlar çocukların doğanın seslerini taklit ettiği zamanlardır. Bu oyunda gerekli olanlar ise hayvan oyuncakları ile iyi taklit yapan bir ebeveyn. Çocuğunuzun gözlerini bağlayın ve hayvan oyuncaklarını eline verin, bir yandan da elindeki hayvanın seslerini taklit edin. Çocuğunuzdan ise elindeki hayvanın ne olduğunu tahmin etmesini isteyin. Aynı şeyi siz de yapın ve bu sefer çocuğunuzun sizi sınamasını isteyin.
İncik boncuk işleri: İnce motor geliştirme
İnce motor becerisi denilen parmak hareketleri ve küçük nesneleri kavrama becerilerini geliştiren bu oyun için gerekli olan şeyler sağlam iplikler ve boncuklar. Burada iş sizin hayal gücünüze de düşüyor. Renklerin yan yana gelişi, ipe dizilen boncuklar ve yaratıcı becerileri geliştirmek ve tasarımları hayal etmek hepsi bu oyunda mevcut.
Bu aktivite için, sağlam bir ip, (bu ayakkabı bağcığı, yün ipleri vb. bir ip olabilir) tercihen kalın ve tahta boncuklar, (çocuklar için kavrama noktasında yararlı olacaktır.) bir de makas gerekli. Boncukları iplere dizin ve küçüklü büyüklü kolyeler, bileklikler tasarlayın.
Kendi oyun hamurunu kendin yap!
Dışarıdan alınan ve içeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz oyun hamurları yerine yüzde yüz güvenilirini evde kendiniz yapın. Hamuru yoğurma işini ise kas gelişimine katkı yapacağından miniklere devredin.
Oyun hamuru için malzemeler;
1 su bardağı tuz
1 su bardağı un
1 su bardağı su
Kurabiye kalıbı
Rulo veya dar şişe
Gıda boyaları (isteğe bağlı)
Tuzu ve unu derin, kırılmaz bir kaba koyun. Çocuğunuza eski bir gömlek veya önlük giydirin ve kuru maddeleri eller veya tahta bir kaşık ile iyice karıştırmasını sağlayın. Yavaşça su ekleyin. Karışmaya devam edin, sonra yapışkan olmadan yumuşak ve elastik olana kadar hamuru yoğurun.
Hamuru düz, unlanmış bir yüzeye dökün. Hamurdan istediğiniz şekil ve figürü yapın. Merdane, rulo ve ya şişelerle hamura şekiller verin.
ceren yücel 6 yıl önce
iyi