Siz anneler için kurtarıcı bir işlev görse de uzun süre kullanıldığında zarar veren emzik alışkanlığına derhal son vermelisiniz. Uzmanların açıklamalarına göre en geç 2 yaşına kadar bırakılması gereken emzik kullanımını bebeğinize zarar vermeden kesebileceğiniz yöntemleri sizler için sıraladık. En kolay emzik bırakma yöntemi...
Anne karnındaki bebeğin merkezi sinir sistemi henüz tam olarak olgunlaşamadığı için görülen emme, sıçrama, yakalama, tonik boyun ve adımlama refleksi doğum sonrasında da bir süre devam eder. Bebeğin karnını doyurma isteğinden yola çıkılarak ortaya çıkan emme güdüsü 2-6 ay arasında baskın olarak görülür. Yeni doğan bebeklerde sık sık elini yalama ya da parmağını ağzına sokma gibi eylemleri de bu emme güdüsünden kaynaklanır. Bazı anneler bu evrede emziği devreye sokarak bebeklerini kısa sürede emziğe alıştırır ve bu hareketlerini önlemeye çalışırlar.
BEBEKLERİN EMZİK BAĞIMLISI OLMAMASI İÇİN...
- İlk altı ayda emzik kullanımını bebeğinizin istediği zamanlarda aç değilken verin. Aksi halde emme gücünü emzikte kullanıp anne sütünü reddedebilir. Dolayısıyla emzirme aralarında emziği 90 dakikadan çok vermeyin.
- Bebeğinizin en ufak bir huzursuz anında susturmak için emzik vermek yerine sarılarak sakinleşmesini deneyebilirsiniz.
- Altıncı aydan sonra yavaş yavaş emzik kullanımı azaltabilirsiniz.
- Uyutma yöntemi olarak kullanılan emziklerde, bebeğiniz kolik değilse bu alışkanlığı yatak dışında tutmalısınız. Gece uykusuna emzikle alıştırılan bebek, uyandığı zaman emziğini arayıp huzursuzluk oluşturabilir.
BEBEKLER İÇİN UYGUN VE ÇOK İŞLEVLİ EMZİK MODELİ İÇİN TIKLAYIN
BEBEKLERDE EMZİK BIRAKMA YÖNTEMLERİ
Anneler ağlama krizine giren ya da açlığını yatıştırmak isteyen bebeklerinde emzik emme alışkanlığı kazandırarak doğru bir hareket uyguladıklarını zannetseler de farkında olmadan hijyen sorunlarını, diş ve diş eti rahatsızlıklarını da beraberinde getirirler.
Emziğe alışan ve bırakmak istemeyen bebekler için çeşitli yöntemler uygulanmaya çalışılsa da emziği bıraktıramayanlar oldukça zorluk çekiyor.
Uzman önerilerine göre en geç iki yaşına kadar bırakılması gereken emzik emme alışkanlığı günümüzde birçok anneyi yanlış davranışlara sürükleyebiliyor.
Bebek ile anne arasındaki bağı olumsuz etkileyen hatalı davranışlardan sakınarak adım adım emzik bırakma taktiklerini sizler için paylaştık...
1. EMZİK UCU KESME
Bebeğinizin kullanmış olduğu emziğin ucunu kesmeniz, bebeğinizde rahatsızlık hissi uyandıracaktır. Bu esnada dikkat etmeniz geren en önemli şey, emziği aşamalı kesmek olacaktır.
Düzensiz bir şekilde parça parça kesilen emzik bebeğinizin boğazına kaçarak boğulma riski oluşturabilir. Bebeğiniz iki yaşından büyükse, emziğin artık işlevini kaybettiğini ve bir daha kullanamayacağını anlatmak gerekir.
2. AŞAMA AŞAMA AZALTMA
Yavaş yavaş bırakmaktansa bir anda emzik kesmeyi deneyen anneler bebeklerinde travma oluşturabilir. Uzmanlar ise bu konuda sabırla ilerlenmesi gerektiğini belirterek, olumsuz deneyim yaşatmadan emzik bırakmanın en doğru taktik olacağını savunuyor.
3. EMZİK KAYBETME
Emzik kullanan çocuklarda daha fazla işe yarayan bu yöntemde emziği saklayın ve ona emziği kaybettiğinizi anlatın.
Kaybolma hissi her ne kadar huzursuzluk oluşturacak olsa da kaybolmuş bir nesnenin geri gelmeyeceğini anlamak zamanla emzik kullanma alışkanlığını ortadan kaldıracaktır.
Semanur Gültepe 4 yıl önce
Bebeğim 2 yaşımnda ve emziği bal banarak tutuyor bal olamazsa tutmaz asla bırakmak istiyorum ama bazen kaybolunca bile nasıl ağlıyor kıyamayıp alıyorum yardımcı olun lütfen
Şeyma Arı 2 yıl önce
Biraktirdiniz mi biraktiysa nasıl başardınız bana da yardımcı olur musunuz
Şeyma 2 yıl önce
Emziği bıraktı mı
Ceren 3 yıl önce
Banada yardımcı olun ikizlerim var 2 yaşına girecekler bırakmıyorlar bi türlü