Çocuğunuzun yalan söylemeye başladığını fark ettiğiniz zaman nasıl bir tutum sergilemeniz gerektiği hakkında önerilerimizi sizler için derledik. Yalan söyleyen çocuklara izlenmesi gereken adımlar...
Aslında kendimize baktığımızda bile kolaylıkla görebileceğimiz çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde yalanın küçüğü ya da büyüğü olmasa da masum olduğuna inandığımız bazı şeylerden dolayı zaman zaman kurduğumuz yalan cümleler olmuştur. Halk arasındaki tabiriyle 'beyaz yalan' olarak nitelendirilen bu durum günümüzdeki çocuklarda da rastlanıyorsa siz ebeveyni olarak nasıl davranmanız gerektiği konusunda önerilerimiz var. İşte yalan söyleyen çocuğa karşı izleyebileceğiniz tutum...
Biz yetişkinlere göre dünyaya ve olaylara bakış açısı bir hayli farklı olan 0-6 yaş çocuklarında yalan söyleme davranışı görülürse, onu direkt olarak çocuğun yüzüne vurmak oldukça yanlış bir hareket olacaktır. Toplum içerisinde yetişkinler arasında görülen yanlışı bile kişinin yüzüne çarpmadan düzeltmek gerekir. Bu konudaki hassasiyet ise en güzel Hz. Mevlana'nın “Kusurları örtmede gece gibi ol.” sözü ile anlatılmıştır.
Gelişim çağındaki bir çocuğun günlük hayatında yalan söyleme alışkanlığı kazandığı fark edilmişse aileler elbette bunu görmezden gelmemelidir. Çocuğun doğruyu neden söylemeyip de yalanı tercih ettiği dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. ''Galiba bazı endişelerinden dolayı doğruları biraz değiştirerek bana anlatıyorsun, ne zaman gerçekleri olduğu gibi anlatmak istersen ben buradayım'' gibi naif ve yumuşak cümleler kurulabilir.
YALAN SÖYLEME 'ALIŞKANLIĞA' DÖNÜŞMEMELİ
Çocuğun yalan söylemesi sonucu istediği bir davranışın gerçekleşmesi, yalan söyleme alışkanlığının pekiştirilmesine neden olacağından dolayı o davranışın gerçekleşmesi önlenmelidir.
Mesela hasta olduğunu öne sürerek okula gitmek istemeyen çocuk bu nedenden dolayı okula gönderilmezse çocuk okula her gitmek istemediğinde aynı yalanı söyleyecek ve istediğini elde etmiş olacaktır. Bu nedenle çocuğun yalan söylemesine izin vermemek gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0