Başkan Erdoğan'ın 100 günlük eylem planı kapsamında sağlık alanıyla ilgili masaya yatırdığı 'Yerli aşı üretimi'nin arttırılması ile aşı reddi önlenebilecek mi? Aileler neden aşıya karşı ön yargılı? Aşılarla ilgili merak edilen sorulara İstinye Üniversitesi Medicalpark Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gafur Doğdu tek tek cevap verdi. Detaylar haberimizde...
Kış mevsimlerinde en sık görülen grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan etkili bir şekilde korunmak için muhakkak aşı olunması gerektiği tavsiye eden uzmanlar, doğru zaman ve uygun dozda yapıldığında hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan vazifesi gördüğünü öne sürmektedir. Aşı olunmalı mı yoksa olunmamalı mı diye tereddüt eden kimselerin aşılarla ilgili bilmeleri gereken 3 nokta şu şekildedir:
- Yan etkilerinin olduğu iddia edilen alüminyum hidroksit maddesinin aşıdaki etkisini sağlaması için düşük seviyede uygulanmaktadır. Kişiye ömrü boyunca uygulanan aşıların içinde mevcut olan alüminyum miktarı 4,25 mg’dır. Bu miktar kimseye bir zarar vermemektedir.
- Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre, etil cıvanın vücuttaki etkisinin bir haftadan daha kısa olduğu ve buna bağlı olarak bir takım kronik hastalıkların meydana gelmediği gözlemlenmiştir.
- Kızamık aşısının SSPE ve otizmle herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da deklare edilmiştir.
AŞI YARARLI MI ZARARLI MI?
Aşının zararlı olup olmadığı konusunda kafası karışık olan aileler, kulaktan dolma söylentilerle hareket ederek çocuklarına aşı yaptırmak istemeyebiliyor. Aşı reddinin görülmesiyle beraber aileler hem kendi çocuklarını hem de çevrelerindeki diğer insanları tehlikeye atıyor.
23 BİN AİLE AŞI YAPTIRMADI
Yapılan araştırmalara göre son yıllarda Türkiye'de 23 bin aile çocuklarına aşı yaptırmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanlığı'nın 100 günlük eylem planında yer verdiği 'Yerli aşı üretimi'nin arttırılmasının aşıya karşı ön yargının kırılacağı bekleniyor. İstinye Üniversitesi Medicalpark Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gafur Doğdu, aşı reddiyle ilgili kendisine çok sorulan soruları ''Yasemin.com editörlerinden 'Ebrar Albayrak'a açıkladı.
İşte detaylar...
Altay 5 yıl önce
Ben bu sektordeyim. Yukarida fikir beyan hanimefendi ya cok saf ya da genelde oldugu gibi sirketlerin esantiyonlarina bogulmus kirli gomleklilerden. Asilar icindeki agir metaller basli basina bir tehdit zaten. Ayrica yurtdisindan gelen asilarin iceriginin supheli olmasi aslinda 23 bin aileyi hakli cikariyor. Saglik sektoru en kirli sektorlerin basinda acik ara geliyor. Kolelestirilmemis doktor sayisi bir elin parmak sayisini gecmez.
Hakan 5 yıl önce
aşılar malesef zararlı dünyadada giderek bu bilinmeye başladı dünyada kaç milyar dolarlık bir pay sahibi azcık araştırın
Dfff 5 yıl önce
Güvende sikinti var ayni zamaninda kopya çekiliyor dendi inanmadi kimse cıktı şimdi aşı ben bile tereddütte kalarak yaptirdim devlet güven versin kendisi üretsin içindeki bile bilinmiyor
Yıldırım 5 yıl önce
Enyuk nüfus artışı 12 Eylül askeri hükümeti döneminde olmuştur.zorunluydu , o zamanlarda bizden bildiğimiz gazeteler asi vurulmayin çocuklarda kısırlık yapıyor yok Müslümanların nüfusunu azaltmak istiyorlar diye yaygara yapıyorlardı inanmistik. Meğer bizden sandiklarimiz bize Karşı propaganda yapmışlar. 40 yıla yakın zaman olmuş halen daha kandırıyorlar .Sanki o kadar asi içinde özel seçip belli kişilere vuracaklar . Allah bize akıl fikir versin . bizden bildiklerimizin her lafına şartsız inanmayalim .
Misafir 5 yıl önce
Neden bu aşılar dışarıdan alınıyor.