Bebeklik ve çocuklukta su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi

Tüm dünyada yaygın bir şekilde görülen, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde etkisini gösteren su çiçeği tedavi edilmezse olumsuz sonuçlar oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. 2013 yılından beri ülkemizin rutin aşı takvimine giren su çiçeği aşısı ise hastalığın önlenmesi adına alınan bir tedavi yöntemidir. Peki su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği aşı ne zaman yaptırılmalıdır?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Tıp literatüründe varicella zoster isimli bir virüsten kaynaklanan su çiçeği hastalığı çocukluk döneminin görülen en yaygın rahatsızlığıdır. Vücudun belirli bölgelerinde içi su dolu sıvılarla beliren kızarıklıklar, beraberinde yüksek ateşlenme riskini de beraberinde getirmektedir. Yetişkinlik dönemine nazaran çocukluk döneminde daha kolay ve çabuk atlatılan su çiçeği hastalığı bazı önemli ipuçları ile erken dönemde fark edilebilir. Yetişkinlikte daha da tehlikeli bir hal alabilen su çiçeği hastalığı, bulaşıcı bir rahatsızlık olduğundan dolayı su çiçeği olan hastaların insanlarla bir arada bulunmaması gerekir. Döküntülü hastalıklar grubunda yer alan su çiçeği hastalığı her ne kadar kendiliğinden iyileşecek olsa da bu evrede tüketilecek olan besinlere ekstra dikkat edilmelidir. Hayatları boyunca 1 defa geçirilecek olan su çiçeği hastalığında uygulanan aşılar sayesinde toplum içerisinde hastalıktan korunma ihtimali artmaktadır. Çoğunlukla 5-10 yaş aralığındaki çocuklarda olmak üzere kış bitimi ve ilkbahar mevsiminde görülen su çiçeği hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Su çiçeği hastalığı belirtileri neler? Su çiçeği çocuklarda nasıl anlaşılır? Su çiçeği geçiren çocuklara ne yapılmalı? Su çiçeği olunduğunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılmalıdır?

Su çiçeği

Su çiçeği

Su çiçeği sonrasında o sendroma dikkat!İLİŞKİLİ HABERSu çiçeği sonrasında o sendroma dikkat!

SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR? SU ÇİÇEĞİ NASIL ANLAŞILIR? İŞTE BELİRTİLERİ...

Bebeklik ve çocukluk döneminde su çiçeği belirtileri

Bebeklik ve çocukluk döneminde su çiçeği belirtileri

  • Kuluçka evresi yaklaşık 10-20 günü bulan su çiçeği hastalığı çocuklarda meydana gelmişse vücudun belirli bölgelerinde kızarmalar, içi su dolu kabarcıklar, halsizlik ve ateşlenme görülecektir.
  • Kabarcıkların altındaki birikmiş su en geç 24 saat içinde kendini kabuklanmaya bırakacaktır.
  • Yüksek miktarda kaşınmaya sebep olan bu su çiçeği hastalığında eğer vücutta kaşıma hareketi yapılırsa içi su dolu olan kabarcıklar patlar ve vücutta iz yapar.
  • Enfeksiyon riski bile olan bu durum çocukluk ve yetişkinlik döneminin haricinde 3. ayını doldurmayan bebeklerde bile seyrekte olsa rastlanan bir durumdur.
  • Su çiçeği hastalığının beraberinde görülen ateşlenme ise 38,5°C-39°C arasıdır. 

SU ÇİÇEĞİ GEÇİRMENİN RİSKLİ OLDUĞU DÖNEMLER:

Yeni doğan bebeklerin ilk bir ayı,
28 haftadan önce dünyaya gelen bebekler,
2 hafta veya daha uzun kortizon tedavisi görenler,
Kanser hastaları,
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler,
Hamilelik dönemindeki kadınların su çiçeği hastalığına yakalanması tehlikelidir.

SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ? SU ÇİÇEĞİ GEÇİREN NE YAPMALI?

Su çiçeğine doğal çözüm

Su çiçeğine doğal çözüm

Genellikle hafif bir şekilde atlatılan su çiçeği hastalığına sahip kimselerin beslenme programında tüketeceği gıdalara dikkat etmesi gerekir. Çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinen su çiçeği rahatsızlığının iyileşme sürecini hızlandıracak bazı besinler vardır. Bu besinlerin tüketimi ile hastalık tamamen iyileşmez iken sadece iyileşme evresini hızlandırmaktadır. Dolayısıyla yapılması gereken ilk müdahale aslında doktora gitmek olacaktır. Her zaman olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken şu besinleri doktor kontrolü ile tüketebilirsiniz:

SU ÇİÇEĞİ OLAN KİŞİLER NE YEMELİ? SU ÇİÇEĞİNE DOĞAL ÇÖZÜMLER...

İster çocuklukta ister yetişkinlikte olsun ağır yağlı besinlerden, kızartmalardan ve fast food gıdalardan muhakkak uzak durulmalıdır. Bunların dışında tercih edebileceğiniz faydalı besin kaynakları ise şu şekildedir:

1- BAL

Su çiçeği için bal

Su çiçeği için bal

Cilt sağlığında önerilen doğal nemlendirici vazifesi gören bal, su çiçeğinden dolayı ortaya çıkacak olan kaşınmaları azaltarak, yaraların hızlıca iyileşmesini sağlayacaktır. Kabartı görülen yerlere bir miktar bal sürüp 20 dakika beklettikten sonra yıkayın. Sabah- akşam 2 defa uygulayın.

2- MİSKET LİMONU

Su çiçeği için misket limonu

Su çiçeği için misket limonu

İçerisinde antioksidan ve bol miktarda C vitamini bulunduran misket limonu iyileşme sürecini hızlandıracaktır. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı miktarında misket limon suyunu karıştırıp pamukla kaşıntı görülen yere nazikçe uygulayın. 2-3 dakika geçtikten sonra ıslak bezle temizleyip günlük 2 defa bu işlemi uygulayın.

3- HAVUÇ ÇORBASI

Su çiçeği rahatsızlığına sahip kimselerin tüketmeleri önerilen havuç çorbası, sağlık bakımından da faydalı bir besindir. Hem lezzetli hem yararlı olan havuç suyu çorbası su çiçeği hastalığında tüketilebilir.

Su çiçeği için havuç çorbası

Su çiçeği için havuç çorbası

SU ÇİÇEĞİ NASIL GEÇER? SU ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ

Su çiçeği tedavisi

Su çiçeği tedavisi

Tehlikeli bir durum olmadığı sürece antibiyotik tedavisi uygulanmayan su çiçeği hastalığında çocuğun sıcak mekanlarda tutulmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü sıcaklık artışına bağlı olarak görülebilecek olan terleme ile kaşıntı daha da artar. Ilık bir banyo ile vücudunun rahatlaması sağlanabilir. 1 haftayı bulan su çiçeği hastalığında 3 gün boyunca ateşlenme görülebilir. Kaşıntı ve bakteriyle beraber enfeksiyon oluşmaması için losyon ve kremler kullanılabilir. Yüksek ateş ve bitkinlik varsa hap kullanımı tercih edilebilir. (Doktor onayıyla)

Su çiçeği tedavisinde kesinlikle aspirin kullanılmaz. Aspirin su çiçeği virüsüyle birleştiği zaman çocukta ya da yetişkinlikte komaya sebep olabilir. Su çiçeği geçiren bir kişiyle temas halinde bulunulduğu zaman ilk 72 saat içinde su çiçeği aşısı uygulanmalıdır.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Rutin su çiçeği aşısı 12 aylıktan büyük bebeklere yaptırılabilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için çocukların muhakkak olması gereken su çiçeği aşısı, bebeklik döneminde 1 yaşından sonra yaptırılmalıdır. Su çiçeği rahatsızlığında aşı yapıldıktan sonraki 6 haftalık dönem önemlidir. Bu dönemde aspirin gibi salisilat içeren ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu aşı hastalığa karşı yüzde 90 bağışıklık sağlar. 12. - 15. aylarda ilk dozu yapılan aşı %15-20 oranda hastada yeniden görülebilme ihtimaline karşı 5 - 6 yaş arasında 2. dozu da yaptırılmalıdır. 

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılmalı

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılmalı

Dünyanın en ünlü kuleleri hangileridir?

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en ünlü kuleleri hangileridir?

BİR YORUM YAPIN 0