Çocuklarda hemen hemen her yaş grubunda görülen inatlaşma sorunu ebeveynlerin sakinlikle çözmeleri gereken bir durumdur. Zamanla bir birey olduğunun farkına varan çocuklar, dünyayı keşfetme merakıyla inatlaşma sürecine girer. Bu inatlaşmayla başa çıkmanın yolunun disiplinden geçtiğini belirten uzmanlar, çocukların inadını durdurmak için tüyolarda bulundu. Çocukların inatlaşması ile nasıl baş edebiliriz? İşte cevabı:
1 yaşından sonra yürümeye başlayan çocuklar genel olarak bu dönemde konuşmaya da başlar. Sınırlarını keşfetmeye başlayan çocuklar zamanla neleri yapıp neleri yapamayacağını görmek ve kanıtlamak ister. Daha çok deneysel olarak öğrenen çocuklar, anne babasıyla da bu yolla iletişim kurar. Merak unsurunun ön planda olduğu çocukların inatlaşma durumu kimi zaman ilgi çekmek için olsa da aslında çocuğun kendini var olarak kılma, kanıtlama çalışmasıdır. Uzmanlar, eğer çocuklar inatlaştıkça istedikleri yapılıyorsa bu durumu tıpkı ağlama taktiği gibi kullanabileceklerini açıkladı. Zamanla alışkanlık haline dönüşebilen inatçılık ise ileri yaşlarda daha sıkıntılı durumlara sokabilir. Bu tarz çocukların inatlarında pes edilmemesi gerektiğini savunan uzmanlar, çocukların inatlarıyla başa çıkmak için bazı önerilerde bulundu.
ÇOCUKLARDA İNATLAŞMANIN SEBEPLERİ NELERDİR?
Karşıt Olma Ve Karşıt Gelme Bozukluğu: Karşıt Olma Ve Karşıt Gelme Bozukluğu aslında inatlaşmanın patolojik hali olarak ifade edilmektedir. Bu durumun altından çoğunlukla DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) problemi çıkmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde ergenlik döneminin başlarında Davranım Bozukluğu olarak şekil değiştirir ve bu durum ebeveynler için daha da kontrol edilemez hale gelebilir. Bu da tedavi edilmesi gereken bir durum haline gelir.
Ebeveyn tutumu: Ebeveyn tutumu, Karşıt Olma ve Karşıt Gelme Bozukluğu'nun ortaya çıkmasında etkendir. Çünkü;
-
Aşırı baskıcı ebeveyn tutumu ve aşırı müsamahakar ebeveyn tutumlarından biridir.
-
Otoriteye karşı başkaldırış gösteren çocuklar, en çok da babanın otoritesizliğinden güç alır ve belirtilerini babanın yumuşak yüzüyle şiddetlendirirler. Bu sebeple ebeveyn tutumu, ebeveyn rolleri ve otorite figürü bu bozukluğun tedavisinde önemli rol oynar.
-
Ödüle koşullanmış olan çocuklar sorumluluklarını karşılıksız yerine getirmek istemezler ve her defasında ödülle harekete geçtiklerinden dolayı da ödüller de artık çocuğu tatmin etmemeye başlar. Bu durum ebeveynler için içinden çıkılmaz bir hale dönüşebilir.
ÇOCUKLARIN İNATLAŞMASIYLA NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?
- TUTARLI OLUN
Her şeyden önce tutarlı ve disiplinli olunmak zorunda olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynlerin asla pes etmemesi gerektiğini belirtti. Çocuklar yapıları gereği nasihat dinleyemez, deneyimleyerek öğrenirler. Dolayısıyla çocuklara olan davranışlarınızın tutarlı ve net olması gerekmektedir. Anne ve baba birlikte hareket etmeli, tek ağız olmalıdır. Yoksa ince halkayı bulup onun üzerine oynayan çocuktan "Ama babam izin verdi" gibi sözler duyabilirsiniz.
- DOZUNDA İLGİ GÖSTERİN
Her insanın sevdikleri tarafından ilgi görmesi gerekmektedir. Özellikle çocuklar anne ve babasının ilgisine muhtaçken bunun dozunda olması gerektiğini açıklayan uzmanlar, fazla ilgi ve sevginin sadece inada değil, aynı zamanda çocukların gelişimini de olumsuz etkilediğini belirtti. Ağlayarak yüreğe dokunmaya çalışan çocuk zaaflarınızı kullanmakta çekince duymayacaktır.
- "HAYIR" DEMEYİ ÖĞRENİN
Çocukların dünyası sınırsızdır. Bu sınırsızlık doyumsuzluğu yanında getirirken, sınırları ebeveynlerin koyması gerekmektedir. Hayır kelimesini öğrenen çocuk, olmayacağını anlayıp ısrar etmekten vazgeçer. Bu duruma gelinceye kadar da hayırları evet olarak değiştirmemeli ve sabit fikirli olmalısınız.
- ÖFKELENMEYİN
Çocukların inatlarına karşı öfke duymamanız gerekir. Herhangi bir öfke belirtisi olan bağırış, aslında çocuğun istediği dikkati çektiğini gösterir. Oldukça soğuk kanlı ve net olmaya devam etmelisiniz. Sebepsiz bir inatla ağlıyorsa, bırakın ağlasın. Bir, iki derken üçüncüde bir şeylerin fark etmediğini anlayıp yapmayacaktır. Bu süreçte inat ettiği mevzuyu açıklamalı, sakin kalmalı ve soğukkanlılığınızı korumalısınız.
- PAZARLIK YAPMAYIN
Çocuğun susması ya da gelmesi için asla pazarlık anlaşması yapmamalısınız. Bu durum "Ben inatlaştığımda dediklerimi yapıyorlar" algısı oluşturur ve davranışında devam etmesini tetikler.
- SEVGİSİZLİKLE TEHDİT ETMEYİN
Ceza aracı olarak asla sevgini kullanmayın. Unutmayın en büyük korku kaybetme korkusudur. Bunu da yalnızca en sevdiklerinize karşı duyarsınız. Çocuğun bu duyguyu taşıması ebeveynlerle arasındaki güven bağına zarar verir.
- PROFESYONEL DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Eğer çocuk inatlaşmayı bir yaşam stili haline getirmişse profesyonel olarak bir uzmandan destek almanızda fayda var. Çünkü bu durum çocuğun hayatını kötü etkilerken, bir taraftan ileriki yaşamında büyük sıkıntılara sebebiyet verir.
serdar 1 yıl önce
en eski sistem ile şamarı bir çakarsın kafa bi resetlenir sonra idrak eder kırmızı çizgi geçilirse ne olacağını
zafer gülten 2 yıl önce
çocuğunu dövmeyen dizini döver demiş atalarımız ve ne güzelde demişler.basarsın tokadı inat filan kalmaz. ve bilinki tokadın acısı 5-10 dakkada geçer,ama çocuğun edebi terbiyesi bi bozulursa ömür boyu sürer.