15 günlük bir ara tatilden sonra okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören çocuklar 6 Şubat itibariyle okul sıralarına geri dönüyor. Anne ve babalar, uzun bir ara olmasa da derslerden uzak kalan çocukları için okula motive etmenin yollarını araştırıyor. 2022-2023 yılı eğitim ve öğretimin 2. dönemi başlarken çocuklarınızı okula motive etmenin yollarını derledik. Peki çocuklar okula nasıl motive edilir?
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı kasıp kavuran pandeminin etkisiyle okullarda uzaktan eğitim sistemi devreye girmişti. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kademeli olarak yüz yüze eğitimler başlasa da çocukların okul arasındaki mesafe motivasyon olarak onların olumsuz etkilenmesine sebep olmuş, yeniden odaklanmaları biraz zaman almıştı. Şimdiyse çocukların yoğun ders programından çıkıp dinlenmeleri için fırsat olan sömestr tatili bitti. Az da olsa okul sıralarından uzak kalan çocuklar 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının 2. dönemi için öğrencilerle birlikte velileri de bir telaş aldı. Çantalar ve okul formaları yeni bir dönem için hazırlanırken, anne ve babalar 15 günlük aradan sonra çocuklarını okula motive etmenin yollarını araştırıyor. Peki çocukları okula motive etmenin yolları nelerdir? İşte çocukları okula motive etmenin yolları...
ÇOCUKLARI OKULA MOTİVE ETMENİN YOLLARI...
- Başkalarıyla kıyaslamayın;
Tatil sonrası çocuklarda görülen rahatlık ve tembellik duygusu çok normaldir. Bu konuda ebeveynlere düşen en büyük görev, sabır ve anlayış göstermektir. Tatil dönüşü çocukların okula yeniden motive olabilmeleri için öncelikle onları başkalarıyla kıyaslamamanız bu aşamada göstereceğiniz en önemli ve olumlu bir tavır olacaktır.
Ayrıca ilk haftadan çocuklarınızı "Ders çalış" telkiniyle sıkmadan onları oyun oynamaya ve hobilerini yapmaya da yönlendirmelisiniz.
- Öğretmenine teslim edip okuldan ayrılın;
Birçok anne- babanın yaptığı hatalardan biri, okulun ilk günlerinde çocuklarıyla birlikte sınıfta veya okul koridorunda beklemeleridir. Bu durum ne yazık ki; özellikle okul öncesi veya 1. sınıfa başlayan çocukların cesaretini kırar. Kendileri için yabancı ve keşfedilmesi gereken yer olan okullarına alışmalarını güçleştiren bir faktördür. Bu sebeple çocuklarınıza öncelikle okul ortamı ve dersler hakkında bilgi verip öğretmenine güvendiğinizi göstermeli ve okuldan ayrılmalısınız. Ancak çocuğunuz okula gelmeniz için ısrar ediyorsa ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise okula gitmek olduğunu belirtmelisiniz.
- Hayatına eğlenceli aktiviteler ekleyin;
Çocuklarınızı bir robot olarak görmemelisiniz. Onları derse boğmadan yaşına göre kişisel gelişim sağlayan aktivitelere de yönlendirmelisiniz. Bunun için öncelikle insanlarla olan iletişimini geliştirmesini sağlamalısınız.
ergenlik döneminde çocuğa dikkatERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUĞA DİKKAT!
Özellikle sınava hazırlanan çocukların ara tatilleri daha sıkıntılı geçer. Çünkü onlar için ara tatil demek yaklaşan sınav için bol bol test çözmek demek! Dolayısıyla bu dönemdeki çocuklar daha gergin ve stresli olurlar. Anne babalar özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarıyla iletişim kurmakta zorluk çeker. Bu durum ebeveynlere, çocuklarıyla aralarındaki paylaşımlarının azaldığını düşündürür. Çocuklar ise ebeveynlerinin sürekli onlara ders çalışmaları yönünde baskı yapmalarından şikayet ederler.
Ergenlik dönemindeki çocuklar ve ebeveynler arasında yaşanan bu iletişim kopukluğunu çözmenin bir yolu var. Uzmanlar bu durumda çocuklarınızla işbirliği yapmanızı öneriyor.
NOT!
Bunun yanı sıra empati tekniğinizle çocuğunuz yeni okul dönemine motive olacaktır.
BİR YORUM YAPIN 0