
Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte çocuk sağlığına özen göstermek önemlidir. Ani ısı değişimleri hem yetişkinleri hem de çocukları fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilir.
"İlkbahar mevsimine adım attığımız bu günlerde, serin ve yağışlı günleri yavaş yavaş geride bırakmaya başlıyoruz. Etkisini yitiren soğuk havalar yerini daha ılık ve güneşli havalara bırakırken, bu dönemde yaşanan ani ısı değişiklikleri birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabilmektedir. Mevsim geçişi olarak adlandırılan bu süreç, özellikle bağışıklıkları henüz tam olarak gelişmemiş bebek ve çocuklar üzerinde daha belirgin etkiler gösterebilmektedir. Peki, mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar bu dönemde nasıl korunur? İşte cevapları..."
MEVSİM GEÇİŞLERİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
-
Mevsim geçişlerinin çocuklar üzerinde fizyolojik ve psikolojik birçok etkisi bulunabilmektedir. Bu etkiler kaygılı dönemler, anlam verilemeyen sıkıntılar, hareketlilik, inatlaşma, yeme düzensizlikleri, soğuk algınlığı gibi şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
-
Havalarda yaşanan ani değişimler çocukların ruh sağlıklarını önemli oranda etkilemektedir. Mevsimler arasında yaşanan geçiş döneminde alışmış oldukları düzenden çıkmak ve uyum sağlamaya çalışmak çocuklar sancılı bir dönem olabilmektedir.
-
Çocukların bu dönemlerde kıyafet değişikliği yapmaları bile onları huzursuz edebilmekte ve hava ısısında yaşanan ani iniş çıkışlar çocuklarda da ani duygusal geçişlere, huzursuzluklara, kimi zaman da aşırı hareketlilik sebebiyle okul motivasyonlarında düşmeye sebep olabilmektedir.
-
Buna ek olarak bahar mevsimiyle birlikte ortaya çıkan polenler ve polenlerin etkisiyle ortaya çıkan polen alerjileri özellikle alerjik bünyeye sahip olan çocuklarda burun tıkanıklığı, nezle belirtileri, uyku kalitesinde düşme gibi birçok etki gösterebilmektedir.
-
Aynı zamanda mevsim geçişleri döneminde yaşanan bir sıcak bir soğuk olan ani hava değişimleri yetişkinleri olduğu kadar özellikle bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
ÇOCUKLARI MEVSİM GEÇİŞİ DÖNEMİNDE KORUMANIN YÖNTEMLERİ
POLENLERLE ORTAYA ÇIKABİLECEK SEPTOMLARA DİKKAT EDİN:
Özellikle sonbahar mevsiminde artan rüzgarların etkisiyle ortaya çıkan polenler alerjik bünyeli çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu dönemlerde alerjinin önlenmesine yönelik ilaçların kullanılması ve rüzgarlı, yeşil ve tozlu alanlarda bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
GRİP AŞILARINI İHMAL ETMEYİN:
Mevsim geçişlerinde yaşanan vücut direncinin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan grip vakalarının önüne geçilebilmesi adına alınabilecek önlemlerden biri de grip aşısıdır. Grip aşısı 6 aylıktan büyük tüm çocuklara önerilmektedir.
UYKU KALİTESİNE VE DÜZENİNE ÖNEM VERİN:
İyi ve düzenli bir uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli olduğundan özellikle bu dönemlerde çocukların uyku düzenlerine oldukça özen gösterilmelidir.
FAZLA KALIN / İNCE GİYSİLER GİYDİRMEYİN
Geçiş döneminde en çok kafa karıştıran konulardan biri de giyimdir. Hava ısısında yaşanan değişimle birlikte özellikle çocuklarını nasıl giydirmeleri gerektiği konusunda kararsız kalan anne babaların bu süreçte havaların serinlediğini düşünüp çocuklarını çok kalın giydirmemelidirler. Havalar serinlediği için kat kat veya kalın giydirilen çocuklar çabuk terleyerek hastalığa daha da açık hale gelirler. Veya tam tersi bir durumda havalarda yaşayan sıcaklık artışına göre hareket eden anne babalar çocuklarını bir anda ince giydirerek hastalıklara davet çıkarabilmektedirler.


BİR YORUM YAPIN 0