Gittikçe artan ve oldukça büyük sağlık problemlerine yol açan obezite problemi yetişkinler arasında olduğu kadar çocuklar arasında da yayılmaya devam ediyor. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve değişen alışkanlıkların sonucunda ortaya çıkan obezite sorunu tüm dünyada giderek artan bir sorun haline geldi. Bu sorun çocuklar arasında da oldukça yaygın bir problem olmaya başladı.
Obezite yani diğer adıyla şişmanlık; vücutta bulunan yağ miktarının sağlığı bozacak derecede artmasına verilen durumdur. Tedavi edilmediği takdirde ciddi oranda ilerleyebilecek olan bu problem beraberinde birçok sağlık sorununu da getirmektedir. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan obezite problemi çocukların ilerleyen dönemlerde pek çok hastalıkla karşılaşmasına yol açabilmektedir. Ayrıca psikolojik problemlere de yol açabilen çocukluk çağı obezitesinin vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Peki Çocuklarda obezite nedir? Nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıldır?
ÇOCUKLARDA OBEZİTE NEDİR?
Obezite, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da oldukça önemli bir sağlık problemidir. Hem gelişmiş hem de gelişmemiş ülkelerin birçoğunda yani neredeyse tüm dünyada bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan obezite, vücuttaki yağ kütlesinin artmasıdır. Çocuklarda görülen obezite ise bu durumun çocukluk veya ergenlik döneminde yaşanmasıdır. Tüketilen besinlerle alınan enerjinin vücudun ihtiyacından fazla olması ve bu durumun uzun süreli devam ederek vücuttaki yağ dokusunu giderek arttırmasına verilen isim olan obezitenin çocukluk döneminde görülmesinin en büyük etkisi ise yetişkinlik döneminde görülen obezite ihtimalini artırıyor olmasıdır.
NEDENLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR?
En büyük etkeninin aileden kaynaklı beslenme davranışları olduğu bilinen çocukluk obezitesi birçok faktörden kaynaklı gelişebilmektedir. Bu sebepler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Fast food türü besinlerin sıklıkla yer aldığı batı tarzı beslenme,
- İşlenmiş ürünleri yüksek miktarda içeren paketli gıdaların tüketimi,
- Diyabet ve obezitenin önünü açan yüksek basit şeker içeriğine sahip şekerli ve gazlı içecekler,
- Obeziteye genetik yatkınlık,
- Tiroid hormon bozuklukları gibi kilo almaya neden olan bazı hastalıklar,
- Hormonal faktörler,
- Kullanılan ilaçlar veya medikal uygulamalar,
- Şekerleme ve atıştırmalıkların sıklıkla tüketilmesi,
- Fiziksel aktivite azlığı,
- Ekran karşısında geçirilen sürenin artması,
- Bilgisayar oyunları ile fazla süre geçirmek,
- Sınavlar ve ödevler dolayısıyla masa başında geçirilen sürenin artması,
- Uyku bozuklukları,
- Uykuyu yeterince ve doğru saatlerde alamamak,
- Egzersiz ve spor alışkanlığı edinmemek.
Çocukluk çağı obezitesi ile mücadele etmede en büyük sorumluluk aileye düşmektedir. Burada amaç çocuğu zayıflatmak değil, ona doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak olmalıdır. Bu alışkanlıkların kazandırılmasında izlenecek yollar ise şöyle olmalıdır:
- Beslenme Tedavisi
Çocukların hızlı kilo vermesine sahip olabilecek popüler diyet uygulamaları onlar için uygun değildir. Bu diyetler büyüme ve gelişmeyi engeller. Bunun yerine çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları edindirmek gerekir.
- Egzersiz
Egzersiz ve spor, çocukların hem kemik sağlıkları hem de bedensel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi için oldukça önemlidir. Egzersiz ve spor alışkanlığı aynı zamanda kilo kontrolü sürecini de kolaylaştırır. Fiziksel aktivitenin artırılması için bazı ufak değişikliklerden de yararlanılabilir.
- Uyku Düzeni
Araştırmalara göre; uyku süresinin yeterli olmaması hormonlar üzerinde de etki gösterebilir. Bu durum açlık tokluk dengesini de bozabilmektedir. Çocukların yeterli uyku alamaması obezite için de risk teşkil eder. Günde 8-10 saat uyumak ve 23:00-02:00 arası mutlaka uykuya denk getirmek yaş aralığına göre değişmekle birlikte çocuklar için en sağlıklı olanıdır.
BİR YORUM YAPIN 0