Okullar açıldı, hem çocuklar hem de ebeveynler için yoğun tempo hız kesmeden devam ediyor. Bu süreçte anne babaları büyük bir sorumluluk beklerken özellikle günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlayan telefon, tablet ve sosyal medya gibi araçların fazla kullanımının önüne geçmek de oldukça önemlidir. Peki okul döneminde çocukların sosyal medya, bilgisayar, telefon kullanımı nasıl olmalı?
Özellikle yeni neslin oldukça fazla maruz kaldığı ekran çeşitleri gün geçtikçe yerini bir yenisine bırakıyor. Eskiden yalnızca televizyonun varlığından haberdar olan çocuklar şimdilerde telefon, bilgisayar, tablet gibi pek çok teknolojik alet ile vakit geçiriyor. Günümüz çocuklarının vazgeçilmez araçları arasında yer alan bu aletlerin özellikle okul dönemindeki çocukların başarısının üzerinden herhangi bir etkisi bulunuyor mu? Uzm. Psikolog-ilahiyatçı Elif Zahide Gök konuyla ilgili olarak Yasemin.com mikrofonuna açıklamalarda bulundu.
Peki okul döneminde çocukların sosyal medya, bilgisayar, telefon kullanımı nasıl olmalı? Uzm. Psikolog-ilahiyatçı Elif Zahide Gök, Yasemin.com okurlarına özel olarak merak edilenleri yanıtladı.
1976, Ankara doğumlu olan Uzm. Psikolog-ilahiyatçı Elif Zahide Gök, Marmara Üniversitesi’nde ilahiyat eğitimi aldıktan sonra öncelikle kendini ve daha sonra diğer bütün canlıları anlamak gayretiyle Davranış Bilimleri lisan eğitimi aldı. "İletişim Becerileri Ve Empati" teziyle psikoloji yüksek lisansını yine aynı üniversitede tamamlayan uzman psikoterapist, üniversitedeki hocalarının ısrarı ve teşviki ile Doğuş Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji eğitimini bitirerek meslek hayatına başlamış oldu.
Uzman Psikolog ve ilahiyatçı Elif Zahide Gök
OKUL DÖNEMİNDE TABLET, BİLGİSAYAR, TABLET VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI NASIL OLMALI?
Çocukların tablet, telefon ve sosyal medya gibi araçları kullanmasının getirdiği sorunlarla mücadele etmenin yöntemlerinden bahseden Gök, bu süreçte baskıcı değil yol gösterici olmak gerektiğinin altını çizerek konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Çocuğun kullanım sürecine göre değişiyor. Şimdi bütün gün oynayan var. Bütün gün elinde tablet ve telefonla oyun oynayan var. Bir de daha kısa süreli, daha kontrollü oynayan var. Dolayısıyla şimdi mesela bütün yaz telefonla oynamış çocuğun elinden telefonu çat diye çekerseniz olmaz, direnç oluşturursunuz sadece ilişkiniz bozulur. Benim tavsiyem şu biraz azalta azalta minimuma indirmek. Bir de maalesef ki çocuklar şimdi okula başlasalar bile okulla ilgili pek çok dersin erişimi yine tablet ve telefon üzerinden. Dolayısıyla biz ikilem de yaşatıyoruz açıkçası. Bunun ben efektif kullanılmasını düşünüyorum. Yani bir bağımlılık boyutunu geçilmeden ama geleceğe dair çocuğumuzu buna hazırlamak için onu faydaya çevirmesini desteklemek gerekir. Yani çocuğun dışarıda da bir hayatı olacak; oyun oynamasını istiyoruz diyelim ki ama biz ona o imkanı vermiyoruz. Bir bunu yapmamamız gerekir. Sonrasında da zaten çocuğun dikkati dağılacağı için yani o dışarlarda oynarken hayatı keşfederken ikinci adımda da şöyle; işte şu şu şu siteler var, ilginç geldi hadi gel buraya birlikte bakalım. Hem çocuğumuzun hangi sayfalara girdiğini görmüş olursunuz hem de birlikte yaparak birbirinizden bir şeyler öğrenmiş oluyorsunuz."
BİR YORUM YAPIN 0