Hamileyken retinol kullanılabilir mi? Retinol kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler

Son zamanların en çok merak edilen içeriği retinol şimdilerde hamilelerin kullanıp kullanamayacağına dair sorularla gündeme geliyor. Peki, hamilelikte retinol kullanılabilir mi? Olası yan etkileri nelerdir? İşte, detaylar...

A vitamininin bir türevi olarak değerlendirilen retinol, şimdilerde serumlardan göz kremlerine kadar farklı ürünlerde yer alarak sık sık karşımıza çıkıyor. Kullanıcılara sunduğu yaşlanma karşıtı etkilerin yanı sıra cildin iç tabakasının derinliklerinde kolajen ve elastin üretimini artırarak ön plana çıkan retinol, aynı zamanda ince çizgi ve kırışıklıkları azaltmada da önemli bir rol oynuyor.

Hamilelik dönemi

Hamilelik dönemi

Fakat retinol kullanımı, aynı zamanda da oldukça hassas bir süreç. Çünkü, hem kullanımında sürekliliğin sağlanması hem de kişinin üzerindeki yan etkilerin doğru orantılı bir şekilde azaltılması kişinin yaşam koşullarını da oldukça etkiliyor. Bu durumda süreci doktor kontrolünde sürdürmeniz ve birçok tetkik ile birlikte devamlılığına karar vermeniz gerekiyor. Yani, hamilelik döneminde de doktorunuzun onayını aldıktan sonra olası yan etkilerini değerlendirerek retinol kullanmaya karar verebilirsiniz. 

Hamilelikte retinol kullanılır mı

Hamilelikte retinol kullanılır mı

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLARI İYİCE ARAŞTIRMAK DA FAYDA VAR! 

Hamile olmayan kişilere kıyasla çok daha hassas bir süreç olarak değerlendirilen retinol kullanımı, hamilelik döneminde hormonal değişimlerden kaynaklı cildin çok daha hassas olduğuna dikkat çekiyor. Bu durumda retinol, cilt bariyerinde ekstra bir tepki verebilir, lekeler artış gösterdiği için de buna daha yoğun bir zemin hazırlayabilir. Bu yan etkilerin yanı sıra ağızdan alınan retinoidlerle ilişkili kanıtlanan birçok yan etki mevcuttur.

Örneğin, hamilelik sırasında retinol kullanımı; 

  • Büyüme gecikmeleri: Bebeklerde hem doğumdan önce hem de erken bebeklik döneminde potansiyel büyüme gecikmeleriyle ilişkilendirilmiştir. 

  • Kafatası ve yüz malformasyonları: Bebeklerin ağız çatısında bir boşluk veya yarık olan yarık damak ve geniş aralıklı gözlere atıfta bulunan hipertelorizm gibi durumları içerebilir.

  • Küçük, düşük kulaklar, eksik kulaklar ve işitme kaybı: Hamilelik sırasında retinole maruz kalan bebeklerde küçük veya düşük kulaklar gibi kulak anormallikleri gelişme riski olabilir, bazı durumlarda kulaklar tamamen olmayabilir veya işitme kaybına neden olabilir. 

  • Gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlükleri: Bunlar, bilişsel yetenekler, dil becerileri ya da motor beceriler dahil olmak üzere çeşitli gelişim alanlarını etkileyebilir.

  • Kalp anormallikleri: Potansiyel olarak kalbin işlevini etkileyen, kalp kapakçıklarındaki veya ana kan damarlarındaki yapısal kusurları içerebilir.

Neticede bu ve bunlar gibi birçok farklı sonuca neden olabilecek retinol kullanımı, oldukça hassas bir şekilde değerlendirilmesi gereken hususi bir konudur. Retinol kullanımı hakkında sınırlı araştırma olması nedeniyle kesin bir güvenlik profili oluşturmak doğru değildir. Hamilelik döneminde kullanıp kullanmamak ise aslında kişinin tercihine ve doktorunun yönlendirmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Hamilelikte retinol kullanımı

Hamilelikte retinol kullanımı

YAZ AYLARINDA KULLANILMIYOR!

Ayrıca retinol, bilinenin aksine yaz aylarında değil, yalnızca güneşin zararlı ışınlarının cilt için çok daha az tehlikeli olduğu sonbahar, kış ve ilkbaharın ilk aylarında akşamları kullanılabiliyor. Ertesi gün sabah ise dışarı çıkmadan önce mutlaka bir güneş koruyucu kullanılması ve olası leke problemlerinin önüne geçilmesi gerekiyor.  Çünkü retinol, cilt bariyerini incelten bir madde olduğu için güneş kremi kullanılmadığı takdirde cildin lekelenmesine neden olabilir.

Klima bakımı nasıl yapılır? Klima bakımı yapılmazsa ne olur? Klima patlamalarına dikkat

İLİŞKİLİ HABER

Klima bakımı nasıl yapılır? Klima bakımı yapılmazsa ne olur? Klima patlamalarına dikkat
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0