Çocukları korkutmak için söylenen sağlık efsaneleri rafa kalkıyor!

Sakız çiğnemekten televizyon izlemeye, yemek yemekten yüzmeye kadar çocukların birçok aktivitesini kapsayan bazı sağlık efsaneleri, geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir rapor ile son buldu. Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Sağlık Birimi, yaptıkları araştırmalar sonucunda çocukların büyürken sıklıkla duyduğu ifadeleri çürüttüklerini duyurdu.

Ebeveyn ve çocuklar arasında süregelen bazı sağlık efsaneleri gün geçtikçe azalmıyor aksine büyüyerek ilerlemeye devam ediyordu. Artan efsaneler üzerine araştırmalara başlayan Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Sağlık Birimi, yer edinmiş 3 efsane hakkında elde edilen sonuçları açıklayarak bu 3 sağlık efsanesini çürüttüklerini duyurdu. Peki, çocukları korkutmak için söylenen bu sağlık efsaneleri neler? Yapılan çalışmalar ne anlatıyor? İşte, detaylar... 

EFSANELEŞEN ANNE UYARILARI TARİHE GEÇİYOR!

1- SAKIZINI YUTARSAN YILLARCA MİDENDE KALIR!

Çocuklarda sakız çiğneme

Çocuklarda sakız çiğneme

'Sakız yutma, yıllarca midende kalır' miti üzerine yaptığı araştırmaları sunan diyetisyen Su-Nui Escobar yaptığı açıklama sırasında "Yutulan sakız, efsanelerin iddia ettiği gibi midenizde yıllarca kalmaz. Sakız yutmak tavsiye edilmez, ancak yanlışlıkla yutarsanız da midenizde uzun yıllar kalmaz" ifadelerini kullandı. 

Çocuklarda sakız yutma

Çocuklarda sakız yutma

Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Sağlık Birimi'nin yayınladığı son rapora göre ise diğer besinler gibi olan sakız da iki saat içinde mideden geçerek yaklaşık iki ila beş gün sonra dışkıyla vücuttan atılıyor.

Çocuklarda sakız çiğneyebilir mi

Çocuklarda sakız çiğneyebilir mi

Sakızın duvarlar ve masalar dahil birçok yüzeye yapışabilmesine rağmen bağırsak duvarlarına yapışmadan geçebildiğine dikkat çeken diyetisyen Su-Nui Escobar, çoğunlukla mide-bağırsak yolundan da sağlam bir şekilde geçebildiğini dile getirdi.

Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı

Fakat yayınlanan raporun ardından uzmanlar yine de çocukların sakız yutmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Çünkü yutulan sakız, ne kadar vücuttan atılabilse de bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.

2- YEMEK YEDİKTEN SONRA YÜZÜLMEZ!

Çocuklarda yüzme

Çocuklarda yüzme

Yaz tatilinin sevilen aktivitelerinden biri olan yüzme, çocuklar için her ne kadar heyecan verici olsa da ebeveynler için öyle olamayabiliyor. Genellikle yemeğini yedikten hemen sonra yüzmeye gitmek isteyen çocuklara çoğu zaman hasta olabileceği söylenerek beklemesi isteniyor. 

Çocuklarda yemekten sonra yüzme

Çocuklarda yemekten sonra yüzme

Fakat uzmanlar, bu efsanenin kan akışında yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak için kollardan ve bacaklardan uzaklaştırılacağı ve bunun da boğulma riskini artıracağı yönündeki teorik endişeden kaynaklandığını belirtiyor. 

Çocuklar yemekten sonra yüzebilir mi

Çocuklar yemekten sonra yüzebilir mi

Yapılan çalışmalar ise yüzmeden önce yemek yemenin boğulma riskini artırdığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmadığına dikkat çekiyor. Bu sebeple hangi yaşta olursanız olun yemekten hemen sonra yüzmenizde herhangi bir sakınca görülmüyor.

3- TELEVİZYONA YAKINDAN BAKMA, GÖZLERİN BOZULUR!

Çocuklarda ekran süresi

Çocuklarda ekran süresi

Yapılan araştırmalara göre, televizyona çok yakın oturmak gözlere zarar vermez fakat göz yorgunluğuna neden olabilir. Uzmanlar ise bu durumda oluşabilecek göz yorgunluğunu önlemek için yakınlık ve uzaklıktan daha çok ortamın iyi aydınlatılmasını ve ara sıra ekrana ara verilmesini öneriyor.

Çocuklarda televizyon izleme

Çocuklarda televizyon izleme

Tüm bunların yanı sıra Kaliforniya Üniversitesi San Francisco (UCSF) Sağlık Birimi'nde yayınlanan rapora göre ekrana yakından bakmak isteyen çocuklarda hali hazırda bir görme sorunu olabileceği yönünde.

Akdeniz'in gizli cevheri: Göcek! Göcek nerede ve nasıl gidilir?

İLİŞKİLİ HABER

Akdeniz'in gizli cevheri: Göcek! Göcek nerede ve nasıl gidilir?
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0