Yaz aylarının kabusu diş çürükleri! Çocuklarda diş çürüklerinin nedenleri ve tedavisi

Normal rutinlerine göre yaz tatilinde çok daha fazla abur cubur tüketen çocuklar, yedikleri dondurma, şekerleme ve soğuk içecek gibi sağlıksız gıdalar ile diş çürüklerine de zemin hazırlıyor. Diş çürümesini engellemek için elde edilen bilgilerin sınırlandırılmaması gerektiğini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, söz konusu durumda yapılacakları aktardı.

Ebeveynlerin diş çürümesi konusunda sınırlı bilgiler edindiğini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, bu durumun dondurmanın yanında su içmek, pipet kullanmak ya da diş fırçalamak için banyo yapılmasını beklemek gibi halk arasında dolaşan deyimler ile sınırlandırılmaması gerektiğinden bahsetti. Çocukların özellikle yaz döneminde günde 2-3 kez dondurma yediğini, otel tatilleri sırasında çeşit çeşit tatlılar ve şekerlemeler tükettiğini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, çocukların bu tarz dönemlerde diş bakımları için neler yapması gerektiğini anlattı. 

çocuklarda beslenme düzeni oluşturma

çocuklarda beslenme düzeni oluşturma

DİŞLERE YAPIŞIYOR!

Çocuklarda görülen diş çürüklerinin yaz aylarında arttığını dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, çürüklerin olası sebeplerini söyledi. Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu;  "Bütün gün dışarda oyunların oynandığı, başta dondurma ve renkli soğuk içecekler olmak üzere atıştırmalıkların tüketiminin arttığı yaz mevsimini kim sevmez ki? Fakat eğlence dolu günlerin beraberinde getirdiği en büyük sorunlardan biri çocuklarda artan diş çürükleridir. Yaz mevsiminde çocukların ağız diş sağlığını korumak için ebeveynlerin alabilecekleri önlemleri kısaca şöyle özetleyebilirim. Yazın çocuklar tüm gün dışarda zaman geçirerek harcadıkları enerjiyi, arkadaşlarıyla paylaştıkları bisküvi, çikolata, tuzlu krakerler ve cipslerle yerine koymaya çalışır. Bu tip atıştırmalıklar dişlere yapışarak çürüğe sebep olur." dedi.

çocuklarda sağlıklı beslenme

çocuklarda sağlıklı beslenme

"ANA ÖĞÜNÜ ATLAMAYIN"

Diş çürüklerinin oluşmaması için alınabilecek önlemlere dikkat çeken Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu; "Dışarı çıkmadan önce ana öğünlerle evde karnı doyan çocuğun midesinde aburcubura fazla yer kalmaz. Dolayısıyla ana öğünü atlamayın. Çocuğunuzun yanında her zaman kuruyemiş meyve gibi bir alternatif olması başka bir atıştırmalık aramasını, dolayısıyla aburcuburla buluşmasını engeller veya geciktirir. Atıştırmalığı ne olursa olsun içeceğinin su olmasına dikkat ederseniz, su dişleri asit ataklarına karşı korur. Dışarıda alacağınız dondurmanın yanında her zaman bir su da satın almak ve dondurma sonrası çocuğunuza su içirmek dondurmanın zararlı etkisini azaltacaktır." şeklinde konuştu. 

evde dondurma yapımı

evde dondurma yapımı

"HEM DOYURUCU HEM DE KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN"

Açıklamaları sırasında hazır dondurmaların diş çürükleri üzerindeki etkisini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu; "Kışın her gün tatlı yemeyen çocuklar bile yazın her gün hatta günde iki defa dondurma yerler. Tabii ki istediğimiz dondurmayı sınırlı tüketmeleridir fakat bunca yıllık meslek hayatımda dondurmayı sınırlayabilen oldukça az sayıda aile gördüğümü belirtmeliyim. O zaman ne yapabiliriz? Evde kendimiz dondurmalar yapabiliriz. Tabii ki süt şeker ve sahlep ile yapılan dondurmadan bahsetmiyorum. Sırf evde yaptık diye bu tip dondurmanın diş çürütme potansiyeli düşmüş olmaz. Yoğurt ve meyvelerle yapacağınız ev yapımı dondurmalar hem doyurucu hem de kalsiyum açısından zengin yararlı bir ara öğün olarak çocuğunuzun ruhuna da bedenine de iyi gelir." ifadelerini kullandı. 

çocuklarda su içmenin önemi

çocuklarda su içmenin önemi

"BİRİNCİ SEÇENEK SU OLMALI"

Sıcak havalarda çıkan birçok farklı içeceğin çocuklar tarafından yoğun ilgi gördüğünü aktaran Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, bu durumda yapılabilecekleri söyledi. Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu; "Çocuklarımızın temel içeceği yaşları ne olursa olsun su olmalıdır. Yaz aylarında artan sıcaklık nedeniyle çocuklar daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Okulunda gün boyu sadece su içen çocuklar yazın su yerine meyve suyu ve bol buzlu asitli içecekleri tüketirler. Yemek eşlikçisi ve içecek alternatiflerinde her zaman birinci seçenek su olmalıdır. Bol su içmek hem çürük yapıcı besinlerin asitlerini nötr hale getirir hem de dişlerin arasının temizlenmesine yardımcı olarak çürüğün engellenmesinde de önemli rol oynar. Su haricindeki içecekleri pipetle içmek dişlerle teması minimalize edeceğinden olası kötü etkilerin de azalmasına yardımcı olur." dedi. 

çocuklarda diş muayenesi ne zaman olmalı

çocuklarda diş muayenesi ne zaman olmalı

"DİŞLER GECE ÇÜRÜMEYE DAHA YATKINDIR"

Çocuklarına diş fırçalatma konusunda zorlanan ebeveynler için tavsiyelerde bulunan Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu; "Okul zamanı diş fırçalamanın zamanı belirlidir fakat yazın maalesef bu rutin de tatile girer. Birçok faktöre bağlı olarak dişler gece çürümeye daha yatkındır ve süt dişlerinde çürük süt dişinin yapısı nedeniyle çok hızlı ilerler. Bir kaç günlük diş fırçalanmasının atlanmasının ağrılı tedavilere kapı açabileceği unutulmamalıdır. Ailelerin öncelikle diş fırçalamayı bir angarya değil yapılması zorunlu bir alışkanlık olarak görmesi gerekir. Ağız bütün vücudun giriş kapısıdır ve temiz ve sağlıklı olması şarttır. Fakat her gün iki defa yapılması zorunlu olan bu aktivite bazen sıkıcı olabilir. İki çocuklu bir anne ve çocuk diş hekimi olarak test edip çok kullandığım yöntemlerden ikisini sizinle paylaşmak isterim." dedi.

çocuklarda diş muayenesi

çocuklarda diş muayenesi

"YAZ ÖNCESİNDE YAPTIRMANIZI TAVSİYE EDİYORUM"

Açıklamalarına "Birincisi mekan değiştirmek! Banyo harici bir yer her zaman çocuklara çekici gelir. Örneğin Çocuğunuzun dişlerini balkonda veya bahçede fırçalamak. Nedense ebeveynler diş fırçalamak için bol suya ihtiyaç olduğunu düşünürler. Halbuki bir bardak su yeterlidir. Balkona alacağınız birisi su dolu diğeri tükürmek için boş iki bardakla dişleri fırçalamanız gayet kolay olacaktır. Otel odanıza veya yazlığınıza çok uzak plajlarda gündüz diş fırçalamak için de bu yöntemi kullanabilirsiniz. İkinci sevilen yöntem de Diş fırçalarken müzik açarak dans etmektir. Şarkılar genellikle 2-4 dakika sürdüğü için bir şarkı süresince diş fırçalamak sıkıcı kum saati yönteminden daha eğlencelidir. Son olarak tatil öncesi diş hekimi kontrollerinizi atlamamanızı varsa çürük dişlerini tedavi ettirmenizi ve hatta koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yaz öncesinde yaptırmanızı tavsiye ederim. Böylece çocuklarınızın dişlerini sağlıklı tutabilir ve onların yaz tatilini diş ağrılarıyla değil keyifle geçirmelerini sağlayabilirsiniz." şeklinde devam eden Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu, günlük rutinlerin devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Çocuklarda diş fırçalama

Çocuklarda diş fırçalama

"DİŞLERİNİ FIRÇALAMADAN ASLA..."

Çocukların günlük rutinlerine eklenilen diş fırçalamanın yazın değişen düzen ile birlikte ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Nida Hüroğlu; "Yaz aylarında artan diş çürüklerinin bir sebebi de günlük rutinlerin değişmesi ve diş fırçalama alışkanlığının aksamasıdır. Yazın çürük yapıcı besinlerin tüketilmesi sonucu dişler çürümeye yatkın hale gelirler. Dolayısıyla Çocuklarınızın dişlerinin günde iki defa fırçalanması yazın daha önemlidir. Ne kadar yorgun olurlarsa olsunlar çocuklar dişlerini fırçalamadan asla yatağa girmemelidir." ifadelerini kullandı. 

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0