Anne sütüyle beslenen bebekler daha zeki ve sağlıklı! Sağlık Bakanlığı bilgilendiriyor

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün faydaları ve emzirme alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli bilgilendirme, destek ve faaliyetler düzenliyor. Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl yürütülen küresel bir faaliyettir.

Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü; ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılaması, bebek tarafından kolayca sindirilebilmesi ve bebeği çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir. Ayrıca anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik (her an değişebilen) bir besindir.

Anne sütüyle beslenen çocukların zekâ testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, aşırı kilolu veya obez olma olasılıklarının daha az olduğu ve ilerideki yaşamlarında diyabete daha az eğilimli oldukları bilinmektedir. Emziren kadınların meme kanserine ve yumurtalık kanserine yakalanma riski azalır. Buna rağmen hâlen tüm dünyada yenidoğan bebeklerin yarısından daha fazlası hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alamayarak hayata başlamaktadır. Sonrasında ise bebeklerin yaklaşık yüzde 44’ü hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran Dünya Sağlık Teşkilatının (DST) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır.

T.C. Sağlık Bakanlığınca, hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmaları "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" kapsamında yürütülmektedir. Bu programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 ve üstü yaşa kadar devam ettirilmesi ve böylece tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amaçtır.

Başarılı emzirmenin adımları

Başarılı emzirmenin adımları

BAŞARILI EMZİRMENİN 10 ADIMI STRATEJİSİ

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla "Başarılı Emzirmenin On Adımı" stratejisi oluşturulmuştur. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulmasının önemi, doğru emzirme tekniği, anne sütünün korunması ve saklanması, emzik ve biberon kullanımının zararları gibi birçok konuda hem sağlık personelini hem de anneyi ve aileyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bu adımlar, Bakanlığa ait tüm sağlık tesislerinde ve özellikle emzirme odalarında yazılı olarak bulunmaktadır.

Emzirmenin korunması ve desteklenmesiyle;

  • Programın temelini oluşturan “Başarılı Emzirmenin On Adımı” stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması,

  • Toplumun anne sütü ve emzirme konusunda farkındalığının artırılması,

  • Ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite (hastalık) ve mortalite (ölüm) oranlarının düşürülmesi hedeflenmektedir.

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME

  • Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun bileşimdedir ve yeterli miktardadır.

  • Anne sütü her zaman hazır, temiz ve uygun ısıdadır. 

  • Anne sütü bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan tüm besin ögelerini yüzde 100 karşılar. 

  • Anne sütünün sindirimi kolaydır.

  • Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. 

  • Anne sütü ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini azaltır.

  • Anne sütü ile beslenme ileride obeziteye karşı korur.

  • Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı, gaz, pişik, kabızlık daha az görülür.

  • Bebeğin zihinsel (IQ) ve duygusal (EQ) zekâsının gelişimini olumlu yönde etkiler. (Araştırmalara göre annenin emzirirken bebeğe dokunması bebekte beyin fonksiyonlarını hızlandırırken matematik yeteneğini geliştiriyor, beden stresini ve ağrıyı azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.)

  • Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir.

  • Anne sütünün içerdiği maddeler bebeği rahatlatır, gevşetir, bebeğin daha çabuk uykuya dalmasını sağlar, ağrısı varsa azaltır.

  • Bebeğin doğuştan gelen doğal emme refleksini kullanmaya başlayarak beslendiğini keşfetmesi ve annesinin kollarında olduğunu hissetmesi bebekte güven duygusunu oluşturmaktadır. Bu durum bebeğin psikolojik durumunu direkt etkileyerek öz güvenini geliştirmektedir.

  • Anne için de emzirme döneminde salgılanan hormonlar sayesinde depresyon riski azalır.

Anne sütü ve emzirme

Anne sütü ve emzirme

BEBEK DOSTU HASTANE

Doğum hizmeti veren hastanelerde, gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli eliyle anneleri bebeklerini emzirmeleri konusunda destekleyen hastanelere Bakanlık tarafından "Bebek Dostu Hastane" unvanı verilmektedir.

1 ayda 17 kilo veren Açelya Akkoyun'un uyguladığı diyet gündem oldu! 17 kilo vermesinin sırrı..

İLİŞKİLİ HABER

1 ayda 17 kilo veren Açelya Akkoyun'un uyguladığı diyet gündem oldu! 17 kilo vermesinin sırrı..
2 milyar kişi risk altında! Kalp krizi riskini 5'e katlıyor

İLİŞKİLİ HABER

2 milyar kişi risk altında! Kalp krizi riskini 5'e katlıyor
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0