Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla dikkat çeken yenidoğan bebeklere hacamat işlemi Sağlık Bakanlığı tarafından gözetim altına alınmıştı. Peki, bebeklere hacamat yaptırılır mı? Çocuklara hacamat kaç yaşında yapılır? Hangi durumlarda hacamat yaptırılabilir? Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu onuyla ilgili merak edilen tüm soruları Yasemin.com'a özel olarak anlattı.
Son zamanlarda çocukluk aşılarına tepki gösteren kitleler çoğalırken ebeveynler çocukluk aşıları gibi farklı alternatif yolları araştırmaya başlamıştı. Bu kitleler arasında yer alan bir kesim ise yenidoğan bebeklere hacamat yapılabileceğini öne sürdü. Bazı bebeklerin başlarına ve sırtlarına kupa yapıştırdıkları görüntüleri sosyal medya hesapları üzerinden yayınlayan ebeveynler insanları teşvik eden paylaşımlarda bulunmuşlardı. Sosyal medyada hızla yayılan paylaşımlar üzerine Sağlık Bakanlığı, bebeklere hacamat uygulaması ile ilgili soruşturma başlattı.
Bebekleri şoka sokabilecek kadar tehlikeli olan hacamat işleminde yalnızca yapanlar değil bebeklerine hacamat yaptıran aileler de tespit edilerek yargıya taşındı. Soruşturmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu, söz konusu durumun bebekler üzerindeki etkisine dikkat çekerek hacamatın yaş ortalaması hakkında bilgi verdi.
İBN-İ SİNA'DAN ÖRNEKLERLE ANLATTI!
Açıklamalarına İbn-i Sina'nın çalışmalarından örnekler vererek başlayan Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu, bebeklere yapılan hacamat işleminin hiçbir literatürde yer almadığını söyledi. Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu; "Literatüre baktığımız zaman İbn-i Sina iki yaşın altındaki çocuklara hacamat uygulanmasını asla tavsiye etmemiş. Onun dışında geleneksel tıp hekimlerine bakıldığı zaman da bütün hekimler bir yaşın altında olan çocuklara hacamatı tavsiye etmiyor. Dünya literatürüne bakıldığında da bu konuyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor." şeklinde konuştu.
"2014 YILINDA SAĞLIK BAKANLIĞI YASA ÇIKARDI!"
Bebeklerde yapılmaması gerektiğine dikkat çektikten sonra çocuklar için yapılıp yapılamayacağından bahseden Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu; "Türkiye’ye bakıldığı zaman 2014 yılında Sağlık Bakanlığı’mız 'geleneksel ve tamamlayıcı tıp' adı altında bir yasa çıkardı ve bu yasaya göre hacamat uygulamasını yalnızca hekimler ve diş hekimleri yapabiliyor. Fakat bu hekimlerin de sertifikalı bir eğitim alması gerekiyor. Tüm dünyaya ve Türkiye'ye bakıldığında evet, çocuklara hacamat yapılıyor ama şöyle bir kriter de sunulmuyor. Yani, hangi yaş aralığındaki çocuklara hacamat yapıldığına ya da kaç kupa kullanılması, hangi hastalıklarda yapılabileceği ve bu hastalıklara yönelik kaç çizik atılması gerektiğine dair herhangi bir klinik çalışma yok ve bir öneride de bulunulmuyor. Fakat İbn-i Sina’nın kaynaklarına baktığımız zaman özellikle ateşte ve ishalde hacamatın asla tavsiye edilmediğini görebiliyoruz." dedi.
"ARTIK ÇOCUKLARIN BİR İYİLEŞME SÜREÇLERİ YOK"
Açıklamalarına hacamatın çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek devam eden Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu, hacamatın bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini söyledi. Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu; "Dünyada yapılan birçok araştırmada ya da yapılan klinik çalışmalar ve bu alanda yazılan kitaplarda hacamatın çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve alt ıslatma problemlerinde çok fayda sağlandığını görüyoruz. Dünya geneline bakıldığı zaman da özellikle sezaryen ile dünyaya gelen çocuklara hacamat tavsiye edilmiş. Tüm bunların yanı sıra hacamat tedavisi, immün sistemi, bağışıklık sistemini çok güçlendirdiğini biliyoruz. Günümüze baktığımızda da çocuklarda çok fazla alerji meydana gelebiliyor. Astım, öksürük ve benzeri birçok alerjik hastalığın yanı sıra hastalanan çocuklar da kesinlikle iyileşemiyor. Artık çocukların bir iyileşme süreçleri yok. Bu yüzden burada da bağışıklık sistemini güçlendirmek için hacamata başvurulmuş." ifadelerini kullandı.
"UZMAN KİŞİLER TARAFINDAN UYGULANMASI GEREKİYOR!"
Çocuğuna hacamat yaptırmak isteyen ebeveynlerin hangi kriterleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Doğal Yaşam Uzmanı Nuray Karpuzcu; "Eğer çocuklara hacamat yapılacaksa birinci olarak çocuğumuza hacamatı neden yaptıracağımızı bilmemiz gerekiyor. Nedenini bilmek çok önemli. İkinci olarak kesinlikle bir hekimin reçetesi adı altında ve uzman kişiler tarafından uygulanması gerekiyor. Bu şekilde çok daha doğru olur." dedi.
BİR YORUM YAPIN 0