Ev işi yapan çocuklar daha başarılı! Kişilik gelişimini olumlu etkiliyor

Geçtiğimiz günlerde Galler Prensesi Kate Middleton'ın çocuklarına ev işi yaptırdığıyla ilgili haberleri medyada geniş yankı uyandırmıştı. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Klinik Psikolog Cansu Abalı, ev işi yapan çocukların hem okulda hem de işte daha başarılı olduğuna dair görüşlerini paylaştı.

Galler Prensi William Middleton ve eşi Kate Middleton'un aile hayatı dünya çapında gündemden düşmüyor. Yakın zaman önce William ve eşi Kate, çocuklarından ev işleriyle ilgili her konuda yardım etmelerini beklediklerini açıklamıştı. Middleton, "Çocuklarımıza evde iş yaptırıyoruz. Çünkü ev işleri yapan çocuklar daha zengin, daha fit ve daha mutlu oluyor" demişti. Çiftin 3 çocuğu bulunuyor. Aile, 11 yaşındaki oğulları Prens George, 6 yaşındaki Prens Louis ve 9 yaşındaki kızları Prenses Charlotte'dan, masa kurmaktan sofra toplamaya, etraftaki dağınıklık ve düzenden sorumlu olmaya kadar pek çok ev işi yaptırıyor.

Bu açıklamalar, çocuklarını ev işlerinden uzak tutmak isteyen anne babaları da düşündürmeye başladı. Uzmanlar ev işi yapan çocukların sorumluluk duygusunun erken yaşlarda gelişeceği için okulda ve gelecekteki işlerinde de başarı oranlarının arttığına dikkat çekiyor.

Ev işi yapan çocuklar daha başarılı

Ev işi yapan çocuklar daha başarılı

EV İŞİ YAPTIRMAK ÇOCUK GELİŞİMİNİ OLUMLU ETKİLİYOR

Klinik Psikolog Abalı, özellikle 0-6 yaş döneminde çocuğun yaşına uygun verilen ev işleri çocukta sorumluluk bilincini, düzen alışkanlığını, bağımsızlaşmayı, öz güveni, benlik gelişimini, öz bakım becerilerini, hayat becerilerini ve sosyal becerilerini olumlu yönde geliştireceğini vurguladı.

  • Yaşlarına göre çocuklara hangi sorumluluklar verilmeli?

Abalı, çocukların kişilik gelişimine katkı sağlaması için yaşına uygun sorumluluk ve işlerin verilmesi gerektiğini belirtti ve olası işleri şu şekilde sıraladı:

2-5 yaş: Öğrenme sırası ve düzen: Oyuncakları ve kitapları temizlemek, çamaşırları çamaşır sepetine koymak, çorapları eşlemek, yataklarını yapmak ve yemek yedikten sonra tabak temizlemek.

6-7 yaş: Yardımlaşmayı öğrenmek: Yemek hazırlamaya, market alışverişine yardımcı olmak, sofrayı kurmak, çöp atmak, evcil hayvanları beslemek ve bitkileri sulamak. 

8-9 yaş: Her şeyin yeri olduğunu anlamak: Eşyalarını düzenlemek, çamaşırları katlamak ve kaldırmak, bulaşık makinesini boşaltmak ve çatal bıçak ve tabak takımlarını kaldırmak. 

10-11 yaş: Kendine güvenmek: Kahvaltı hazırlamak, okul için öğle yemeği hazırlamak, çöpleri çıkarmak, toz almak.

12-15 yaş: Önceliklerini belirlemeyi öğrenmek: Bahçe işi, temizlik, çimleri biçme, çarşaflarını değiştirme. 

16+ yaş: Yetişkinliğe hazırlık: Alışveriş yapmak, yemek pişirmek, araba bakımı, bakkal ve market işleri, ev aletlerinin temizlenmesi.

Ev işi yaptırmak çocukların gelişimini olumlu etkiliyor

Ev işi yaptırmak çocukların gelişimini olumlu etkiliyor

SAĞLIĞA DA FAYDALI

2019 yılında Virginia Üniversitesi'nde 10 bine yakın çocuğun akademik başarısının incelendiği araştırmada çocukların ne kadar çok ev işi yaparlarsa notlarının o kadar yüksek olduğu belirtildi.

Ayrıca Amerika'da Texas Sprouts adlı programda bahçecilik dersi alan 7-12 yaş arası çocuklara ilişkin bir çalışma yürütüldü. Buna göre bahçe ile uğraşan çocukların kan şekeri seviyelerinde yüzde 13'lük bir iyileşme gözleniyor.

Hafta sonu evde film keyfi yapmak isteyenlere özel: Ailece izlenecek en güzel filmler

İLİŞKİLİ HABER

Hafta sonu evde film keyfi yapmak isteyenlere özel: Ailece izlenecek en güzel filmler
İslam'a göre yeni doğan bebeğe yapılması gerekenler! Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe duası

İLİŞKİLİ HABER

İslam'a göre yeni doğan bebeğe yapılması gerekenler! Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe duası
Beyniniz farklı yaşta olabilir! Sosyoekonomik düzey beyin yaşını etkiliyor

İLİŞKİLİ HABER

Beyniniz farklı yaşta olabilir! Sosyoekonomik düzey beyin yaşını etkiliyor
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0