Çocuğu okula başlayacak veliler dikkat! İlk defa okula başlayan çocuğa nasıl davranmalı?

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veli yaklaşımlarının çocuklarda davranış bozukluğuna neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi; "Bu süreç içerisinde okula çocuklarımızla birlikte gitmeli ve çocuğa okulu anlatmalıyız. Çocuklarımıza, ‘Seni okuldan ben alacağım, evde de ben olacağım’ ifadesini kullanıp o güveni aşılamalıyız." şeklinde konuştu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Okula yeni başlayacak çocuklarda oluşabilecek davranış bozukluklarına dikkat çeken Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi, çocukların yeni bir döneme geçiş yaptığını söyleyerek velilere tavsiyelerde bulundu. Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi; "Okul öncesi ve sonrasında çocuklarımız hem heyecanlı, hem de kaygılı olabilirler. Heyecanlarını ve kaygılarını yönetmek büyük bir öneme sahip." ifadelerini kullandı.  

"ÇOCUKLARA OKULUN NE OLDUĞUNU ANLATIN"

Açıklamaları sırasında oryantasyon süreçlerinin önemine dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi; "Okullarda yaklaşık bir hafta alıştırma dönemi oluyor. Bu süreç içerisinde okula çocuklarımızla birlikte gitmeli ve çocuğa okulun ne olduğunu, okulda ne yapıldığını anlatmalıyız. Okul süreci içerisinde belli kırtasiye alışverişleri de yapılıyor. Velilerimize önerim; çocuklarımızın kırtasiye ve kıyafet alışverişlerini birlikte yapmalarıdır." dedi.

"RUTİNLERİNİZİ BELİRLEYİN"

Çocukların bu süreçte 3 aylık tatil sürecini geride bıraktıklarını söyleyen Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi; "Çocukların bu süre içerisinde uyuma saatinden kalkma saatine kadar belli bir düzenleri olmuyordu. Okul dönemi itibariyle belli rutinler de yeniden hayatlarına giriyor. Bir haftalık süre içerisinde bunu düzene sokmalıyız. Kahvaltı rutinlerini birlikte yapmalısınız. Kitap okuma alışkanlıklarını yeniden hatırlatabiliriz." şeklinde konuştu.

Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi

Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi

"ÇOCUĞUNUZLA GÜVEN BAĞLARI KURUN"

Çocukların okula başladıktan sonraki dönemlerde kaygılarının da oluşabileceğini ifade eden Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi; "Çocuklarımıza okulun güvenli bir ortam olduğunu, duygusal olarak bir takım sıkıntılar yaşayabileceklerini ancak, okulun da bir ev ortamı olduğunu onlara hatırlatmalıyız. Çocuklarımıza ‘Seni okuldan ben alacağım, evde de ben olacağım’ ifadesini kullanıp ona o güveni aşılamalıyız. Burada çok kararlı bir sürece girmeliyiz. Çocuklarımız ailelerinden ayrılıyor, özellikle annesinden ayrılıyor ve okula başlıyor. Burada ‘Hayır okula gideceksin, başlamak zorundasın’ gibi ifadeler kullanmak ya da arkamızı dönmek de yanlıştır. Güvenli bağlar kurmalı ve adımlarımızı kararlı olarak atmalıyız. Çocuğumuza da bunun mesajını sağlıklı bir şekilde vermeliyiz." dedi.

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0