Okul alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler! Çocukların sağlığı tehlikede olabilir

2024-2025 eğitim öğretim dönemi başladı. Veliler okula başlayan çocukları için kırtasiye alışverişine çıkmaya hazırlanıyor. Çocukların severek kullandığı kırtasiye ürünlerinde, çocuk sağlığını tehdit eden malzemeler bulunabiliyor. Peki, okul alışverişinde nelere dikkat edilmelidir? Çocukların sağlığı için kullanılması ve kullanılmaması gereken ürünler nelerdir?

2 Eylül itibariyle 1. sınıflar sıralardaki yerini doldurdu. Diğer kademe öğrencilerin okul heyecanı ise 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okulların açılması çocuklarda tatlı bir heyecan oluştururken velileri ise alışveriş telaşı sardı. Kalemden çantaya, ayakkabıdan deftere, suluktan okul kıyafetlerine kadar pek çok ürünün yer aldığı alışveriş listesi bir hayli kalabalık. Uzmanlar, çocuk sağlığını tehdit edebilecek ürünlere karşı uyarıyor. İşte, okul alışverişinde nelere dikkat edilmelidir? Çocuk sağlığı için okul alışverişinde velilere tavsiyeler...

OKUL ALIŞVERİŞİ ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMESİN!

Çocuğunuza alışveriş yaparken özellikle kırtasiye malzemelerine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kalem, silgi, boya kalemleri, yapıştırıcılar, suluk, kalem kutusu ve diğer tüm kırtasiye malzemelerinde fitalat, kurşun, bisfenolA (BPA) gibi çocuk sağlığı açısından son derece zararlı maddeler bulunabiliyor. Bu maddeler, hormonal bozukluklara ve kansorejen etkilere sebebiyet verebildiği gibi sinir sisteminde de ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Okul alışverişi

Okul alışverişi

Bu tür ürünlerde yer alan kalite işaretlerine dikkat etmeniz gerekiyor. CE işareti veya EN71 güvenlik standartlarına sahip ürünleri tercih etmek, riskleri azaltır. İçeriğinde kimyasal bulunmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Bu kimyasallar ya da bazı ürünlerde yer alan parfüm ve boya kaplamaları çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

ÇOCUĞUN YAŞINA GÖRE ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

Çocuğun sürekli temas ettiği bu ürünlerde, cilt sağlığını korumak adına 'dermatolojik olarak test edilmiş' ürünlere yer vermelisiniz. Aynı şekilde çocuğun yaş grubu da gözetilmelidir.

  • Küçük parçalı ürünler çocukta boğulma riskini doğurabilir.

  • Çocuğun boy ve kilosuna göre çanta tercihi yapmalısınız. Omurga ve iskelet sağlığı açısından çanta, çocuğun vücuduna tam oturmalı ve ergonomik olmalı.

  • Kalem ve silgilerin büyüklüğü ve yumuşaklığı gibi kriterler çocuğun el ve bilek büyüklüğüne uygun olmalı.

Okul alışverişi

Okul alışverişi

Kağıt ürünlerinde FSC (Forest Stewardship Council) sertifikalı ürünler tercih edilebilir. Bu ürünlerin, genellikle daha az kimyasal içerdiği ve sağlığa nispeten daha az zararlı etkide bulunduğu kabul edilir. Bilinçli ürün seçimleri ile çocuk sağlığı gözetilebilir.

İstanbul'un en iyi kitap kafeleri nerede? İstanbul'da en güzel kitap kafeler

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'un en iyi kitap kafeleri nerede? İstanbul'da en güzel kitap kafeler
Kendin yap: Sonbahar yapraklarından dekorasyon fikirleri!

İLİŞKİLİ HABER

Kendin yap: Sonbahar yapraklarından dekorasyon fikirleri!
Ölü için ibadet yapılır mı? Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Ölü için ibadet yapılır mı? Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0