Uykusuz gecelere son! Bebek ve çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 5 öneri

Bebek ve çocuklarda görülen uyku problemlerinin gelecekte farklı sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, ebeveynler için tavsiyelerde bulundu.

Röportajı sırasında bebek ve çocukların rahat bir gece uykusu geçirebilmesi için belirli koşulların sağlanması gerektiğinden bahseden Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, çocukların rahat bir gece uykusu uyumaları için ebeveynlere tavsiyelerde bulunduğu Uyudum Büyüdüm kitabından alıntılar yaparak sağlıklı bir gece uykusu için yapılması gerekenleri anlattı. 

uyku sorunu

uyku sorunu

"AĞLAMA HER ZAMAN AYIRT EDİLEMEYEBİLİR!"

Bebek ve çocuklarda uykuya yakın ağlamanın her zaman anlaşılabilir olmadığını söyleyen Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal; "Özellikle yeni doğan bebekler isteklerini ağlayarak ifade ederler. Her bebeğin kendine özgü ağlama tonlaması vardır. Bir süre sonra anne ve bebek kendi arasında bir dil oluştururlar. Çoğu zaman anne birinci ayın sonunda bebeğin isteklerini ağlamasına göre ayırt etmeye başlar. Uyku, açlık, biyolojik sorunları ağlama ile ifade ederler. Ancak anneler, ağlamayı her zaman ayırt edemeyebilir ve ağlamayı bir istekle kodlamak da onları yanıltabilir. Bebek ile anne birbirini tanıdıkça aralarındaki iletişim de artacaktır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki uyku hem bebek için hem de anne için çok önemlidir." dedi.

çocuklarda uyku düzeni

çocuklarda uyku düzeni

"BİRÇOK EBEVEYN BU SORUNUN KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYOR"

Toplumda zannedilenin aksine uyku probleminin bebeklikten geldiğini vurgulayan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, durumu erken fark etmenin öneminden bahsetti. Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal; "Birçok aile, bebeğin uyumamasını normal karşılıyor ve 2-3 yaşına kadar uyku sorununu çözmek için harekete geçmiyorlar. Üstelik bu sorunun kendiliğinden düzelmesini bekliyorlar. Oysa uyku sorunu çok önemli bir sorundur ve erkenden çözülmesi gerekir. Bunun için anne babaların uygulaması gereken temel yöntemler vardır." şeklinde konuştu. 

bebeklerde uyku düzeni

bebeklerde uyku düzeni

5 MADDEDE BEBEK VE ÇOCUKLAR İÇİN UYKU DÜZENİ!

Uyku sorununun fark edilmesiyle birlikte yapılabilecekleri anlatan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, yapılan uygulamalarda disiplinin önemine dikkat çekti. Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal;

  1. Çocuklar düzen ve rutin severler. Bu sebeple anne babalar çocuklarına bir düzen sunmalıdır.

  2. Oyun, beslenme, uyku ritüellerin olması çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Günlük rutini olan bir çocuk, diğerlerine göre daha rahat uyur. Her gün aşağı yukarı aynı saatte uyuyan çocukların uykuya geçiş süreleri çok daha kısadır.

  3. Uykuya giderken yapılan rutinler de oldukça önemlidir. Kimi zaman ılık bir duş kimi zaman bebek masajı kimi zaman da okunan bir kitap çocuğu uyku öncesi sakinleştirir ve rahat uyumasını sağlar. Özellikle uykuya gitmeden önceki 1 saat boyunca dijital ekranlardan uzak durulmalıdır.

  4. Uykuya gitmeden çocuğumuzun tok ve yemeklerini sindirmiş olması önemlidir. Birçok aile açlıktan bebeğinin uyandığını düşünerek aşırı besliyor, bu da çocuğun daha zor uyumasına ve gece uyanmasına sebep olabiliyor. Ayrıca yoğun gece beslenmeleri de uykuyu bölen sebeplerdendir. Dokuzuncu ayını doldurmuş sağlıklı bir bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz.

  5. Çocuğun uyuduğu odanın uyku hijyeni oldukça önemlidir. Çocuk odalarının olabildiğince karanlık ve sade olması gerekir. 

çocuk ve bebekler için uyku tulumu

çocuk ve bebekler için uyku tulumu

UYKU TULUMLARI İŞE YARAYABİLİR!

Sözlerini "Ayrıca 2 yaşına kadar özellikle çocuklar aşırı dönerek uyurlar ve üstlerini örtmek çoğu zaman onları uyandırır, bu yüzden nefes alabildikleri uyku tulumlarıyla uyumaları çok daha iyi ve doğru olur." ifadeleriyle noktalayan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, uyku düzenini sağlarken ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimin önemini vurguladı. 

Ev dekorasyonunda kilit nokta: Etajer! Etajer nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Ev dekorasyonunda kilit nokta: Etajer! Etajer nasıl kullanılır?
Çobanlardan topladığı yünlerle sanat eseri yapıyor: Her biri el emeği

İLİŞKİLİ HABER

Çobanlardan topladığı yünlerle sanat eseri yapıyor: Her biri el emeği
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0