Liseler 3 yıla mı inecek? Ortaeğitimde 'şıklı eğitim modeli' konuşuluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaeğitimde 'şıklı eğitim modeli'ni gündemine aldı. Buna göre liseler "normal lise" ve "ileri lise" olarak ikiye ayrılacak. Üniversite okumak istemeyen öğrenciler 3 yılda liseden mezun olabilecek.

2012-2013 eğitim-öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmişti. Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde hayata geçirilen ve 12 yıllık kesintisiz eğitimi kapsayan sistemin lise ayağında revize yapılması masada. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, katıldığı MEB ve ÖSYM iş birliğinde Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada değişiklik sinyalini verdi.

LİSE İÇİN SİNYAL VERİLDİ

Sempozyumda konuşan Yelkenci, "Kademeler arası geçişle dolaylı, mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmakla doğrudan ilişkili bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı. Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikârdır. Bu noktada çalıştaylarda ve panellerde bu konular gündeme gelirse detaylı bir şekilde tartışılırsa Millî Eğitim Bakanlığına büyük bir katkınız olacağını politika geliştirmede özellikle ifade etmek isterim." dedi ve önemli sinyaller verdi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci

3 YIL LİSE OKUYAN HEMEN İŞ HAYATINA ATILABİLECEK

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Bakanlık çevrelerinde liselerin eskisi gibi 3 yıla ineceği konuşuluyor. Bu bağlamda lise düzeyinde 'şıklı eğitim modeli' gündemde. Yeni modelde lise eğitimi 'normal lise' ve 'ileri lise' olarak ikiye ayrılacak.

Normal lise diploması almak isteyenler 3 yılın sonunda sınav başarı ortalamalarına göre diploma puanı alarak mezun olabilecek. Bu gençler hemen iş hayatına atılabilecek ve mesleki tecrübe kazanacaklar. Böylece kalifiye eleman yetiştirilmesine katkı sağlanacak ve toplumdaki 'herkes üniversiteli' algısı ortadan kalkacak. Ayrıca üniversite kapılarındaki yığılma da azalacak.

Lise düzeyinde şıklı eğitim modeli konuşuluyor

Lise düzeyinde şıklı eğitim modeli konuşuluyor

Üniversiteye gitmek isteyenler ise 4 yılı tamamlayarak ileri lise diploması alacak.

Geçtiğimiz yıl Türk Eğitim Derneği'nin (TED) hazırladığı raporda da, üniversite okumadan liseden sonra istihdama katılacaklara 11. sınıfın sonunda lise diploması verilmesi, bu öğrencilerin sınava girmeden meslek yüksekokullarına ve açık öğretim programlarına kayıt yaptırması; üniversite eğitimi almak isteyenlere de 12. sınıfta üniversiteye hazırlık eğitimleri verilmesi gerektiği önerilmişti.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0