Hem kendisine hem de başkalarına zarar verme eğiliminde olan kişiler, çocukluk yaşlarındayken bazı tavır ve tutumları ile psikopati sinyalleri verebilir. Psikopatinin doğuştan ya da küçük yaşlarda geliştiği düşünülmektedir. Peki, çocuklarda psikopati belirtileri nelerdir? Bir çocuğun ileride psikopat olabileceği anlaşılır mı?
Son dönemde ülke gündeminde yaşanan olaylar psikopat eğilimli insanlara ilişkin korku ve kaygıyı da beraberinde getirdi. Bir ruhsal bozukluk olan 'psikopati' ya da 'psikopat' olarak tanımlanan alan, antisosyal kişilik bozuklukları ve sosyopati başlıkları altında değerlendirilir. Bu kişiler empatiden yoksun olarak tanımlanır. Psikopat olarak tanımlanan suçlular incelendiğinde duygusal kayıtsızlıktan çok, duygusal dengesizlik sergiledikleri, anksiyete ve disfori belirtileri gösterdikleri tespit edilmiştir.
ÇOCUKLUK YAŞLARDA PSİKOPATİ ANLAŞILABİLİR Mİ?
Psikopat davranışların doğuştan ya da küçük yaşlarda geliştiği düşünüldüğünden sonradan ortaya çıkma olasılığı düşüktür. Psikopatinin nedeni tam olarak bilinemiyor. Ancak ruhsal bozukluklara ilişkin yapılan araştırmalar birtakım sinirsel bozukluklara sebebiyet veren serotonin, kortikotropin ve benzeri kimyasal bozukluklardan kaynaklanabileceğini belirtiyor.
Kimyasal bozuklukların yanı sıra çocuğun yetiştiği çevrenin de etkisi oldukça büyük. Şiddet, taciz, tecavüz gibi travmatik olaylara maruz kalmak ve kötü alışkanlıklar; madde bağımlılığı psikopatiye neden olan faktörler arasındadır.
Psikopat kişilik özellikleri:
-
Kişisel ve sosyal girişimlerde ve ilişkilerde başarısızdır.
-
Yasa ve kurallardan kopuktur; yasakları dikkate almaz ve ahlaki, dini, toplumsal kıstaslara değer vermezler.
-
Otokontrol eksiklik gözlenir.
-
Korku hissinden yoksundurlar.
-
Küçük yaşlarda bu belirtileri gösteren çocuklarda genellikle hayvanlara işkence yapmak, onların canlarını yakmak, öldürmek gibi girişimlerde bulunmaları söz konusudur.
Psikopatik özellikler, bu tip çocukların sorunlarıyla başa çıkma yöntemleridir. Psikopat kişilerde utanma ve başarısızlık duygusu öne çıkar ve bu duygulardan kaçmaya başlarlar. Bu nedenle sosyal fobileri oluşur ve bu fobileri dışsallaştırıp tamamen başkalarına yöneltirler. Kendi egolarını korumak adına başkalarını eleştirip onlara zarar verirler.
-
Psikopat olmayan çocuklarda da psikopatik özellikler görülebilir. Fakat bu durum çocuğun psikopat olduğu anlamına gelmez. Psikopati tanımını uzman çocuk psikiyatrları yapmaktadır.
Küçük yaşlarda şefkat ve merhamet görmeyen ve/veya kendi aile ve çevrelerinden fiziksel ve psikolojik saldırı gören çocukların başkalarının acılarına karşı da duyarsızlaştığı gözlemlenmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0