Doç. Dr. Nazan Karahan'dan dikkat çeken açıklama! "Sezaryen oranları alarm veriyor"

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sezaryen ve normal doğum tartışması hakkında konuşan Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nazan Karahan, konuya ilişkin bir bilgi kirliliğinin mevcut olduğuna dikkat çekerek anne adaylarının normal doğum hakkında yeterince bilgilendirilmediğini söyledi.

Açıklamaları esnasında normal doğumun faydaları konusunda yeterince bilgi sahibi olan anne adaylarının sezaryen doğumu bir doğum şekli seçeneği olarak görmekten vazgeçeceğine inandığını belirten Doç. Dr. Nazan Karahan; "Ayrıca doğum sürecinin kendi akışı içinde ilerleyebilmesi için anne adayının güvende hissetmeye, saygıya, mahremiyetinin korunmasına, hareket özgürlüğüne, sürekli fiziksel ve duygusal desteğe yani kısaca olumlu ve güvenli bir doğum ortamına ihtiyacı vardır." dedi.

"GEBELİK VE DOĞUM BİR HASTALIK DEĞİL"

Sezaryen ile doğumun anne ve bebek üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çeken Doç. Dr. Nazan Karahan, bilinenin aksine yalnızca bazı durumlarda sezaryenin gerekli olduğunu aktardı. Doç. Dr. Nazan Karahan; "Çeşitli bilimsel çalışmalar sezaryen ile doğan bebeklerde astım, solunum sistemi enfeksiyonları ve alerjik hastalıkların daha fazla görüldüğünü, emzirme sorunları yaşandığını ve anne- bebek etkileşiminin bozulduğunu göstermektedir. Gebelik ve doğum bir hastalık değil, bedenin doğal, normal ve sağlıklı bir işlevidir ve herhangi bir tıbbi zorunluluk olmadığı sürece sezaryen doğuma ihtiyaç yoktur. Eğer anne travmatik bir doğum deneyimi yaşamamışsa, doğum doğal düzeninde, nitelikli bir ebenin desteğiyle gerçekleşmişse normal doğumun pek çok faydası var." dedi.

BEBEĞİN DÜNYAYA GELİŞ HİKAYESİ!

Normal doğumun doğal süreci desteklediğinden bahseden Doç. Dr. Nazan Karahan; "Doğum, normal koşullar altında kendiliğinden başlar ve ilerler. Bu yönüyle her doğum süreci farklıdır, anne ve bebeği arasındaki çok özel bir ilişkiyi yansıtır. Aynı annenin doğumları bile birbirinden farklıdır. Çünkü doğum anne için çok özel bir deneyim olmanın yanı sıra, aslında bebeğin dünyaya geliş hikayesidir." ifadelerini kullandı. 

Doç Dr Nazan Karahan

Doç Dr Nazan Karahan

"HER 2 KADINDAN 1'İ SEZARYEN DOĞUMU SEÇİYOR!"

Türkiye'de söz konusu sezaryen doğum ile doğan bebek sayısına dikkat çeken Doç. Dr. Nazan Karahan, anne adaylarının yeterince bilgilendirilmediğini söyledi. Doç. Dr. Nazan Karahan; "Ne yazık ki, ülkemiz sezaryen doğum konusunda dünyada ilk sıralarda yer alıyor ve her 2 kadından biri sezaryen ameliyatı oluyor. Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen oranın çok üzerindedir. Kadınların sezaryen doğuma yönelmesinin altında pek çok neden var. Ancak ben annelerin normal doğumun faydaları konusunda yeterince bilgilendirildiği ve doğuma eğitim alarak bilinçli bir şekilde hazırlandığı takdirde, sezaryen doğumu bir doğum şekli seçeneği olarak görmekten vazgeçeceğine inanıyorum." dedi.

"ANNE VE BEBEK ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ ÇOK FAZLA"

Röportajı sırasında normal doğumun anne ve bebek üzerindeki etkilerini anlatan Doç. Dr. Nazan Karahan; "Doğumda salgılanan hormonlar anne ve bebeğin birbirine bağlanmasını kolaylaştırır, anne sütünün meme ucuna inmesini ve emzirmenin daha hızlı ve etkin gerçekleşmesini olumlu etkiler. Doğum kanalından geçiş, bebekte daha sağlıklı bir bağırsak florası oluşmasına katkı sağlar ve bu durum bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebek anne karnında amniyos sıvısı adını verdiğimiz bir sıvı içindedir. Normal doğum sırasında bebeğin amniyon sıvısı ile dolu akciğerleri daha kolay temizlenir. Bebeğin doğum kanalından çıktığında aldığı ilk nefesle akciğerler havayla dolar ve sıvı dışarı atılır.

Daha önce söylediğim gibi eğer travmatik bir doğum deneyimi yaşanmamışsa anne, normal doğumdan sonra fiziksel ve ruhsal olarak çok daha hızlı toparlanır. Bu, doğum sonu dönemin getirdiği yeni rollere ve bebek bakımına hızlı bir şekilde uyum sağlamasın kolaylaştırır." şeklinde konuştu.

SEZARYEN DOĞUMUN ZORUNLU OLDUĞU DURUMLAR!

Sezaryen doğumun ancak gerekli durumlarda zorunlu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nazan Karahan, anne adayları için bu zorunlu durumları açıkladı. Doç. Dr. Nazan Karahan; "Normal doğum yapmayı başarıya odaklamak, tıbbi gerekçelerle sezaryen gereken kadınların başarısız ve suçlu hissetmesine, zaten duygusal olarak hassas olunan bir dönemde anne ruh sağlığının olumsuz etkilenmesine, özgüven ve öz yeterliğinin zedelenmesine neden olabilir, bu durum anne, bebek ve tüm aile üyelerinin sağlığını etkileyecektir. Eğer anne ve karnındaki bebeği için risk oluşturabilecek bir durum söz konusu ise sezaryen doğum bir zorunluluktur. Bu riskler bazen gebelik döneminde belirlenir, bazen de doğum sırasında gelişebilir. Böyle bir durumda sağlıklı ve uygun olan, doğumun sezaryen ile sonuçlanmasıdır." dedi. 

OLUMLU VE GÜVENLİ BİR DOĞUM ORTAMI!

Tüm bunların yanı sıra doğum sürecinde oldukça önemli olan bazı faktörlere dikkat çeken Doç. Dr. Nazan Karahan; "Ayrıca doğum sürecinin kendi akışı içinde ilerleyebilmesi için anne adayının güvende hissetmeye, saygıya, mahremiyetinin korunmasına, hareket özgürlüğüne, sürekli fiziksel ve duygusal desteğe yani kısaca olumlu ve güvenli bir doğum ortamına ihtiyacı vardır. Bunu sağlayabilen gelişmiş ülkelerde, sağlık sisteminin iyi yapılandırılmış, nitelikli ebelik hizmetlerinin olduğunu ve sezaryen doğum oranlarının kabul edilebilir düzeyde olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Canan Karatay kışın tüketilmesi gereken besinleri açıkladı: Bağırsakları kurtarıyor

İLİŞKİLİ HABER

Prof. Dr. Canan Karatay kışın tüketilmesi gereken besinleri açıkladı: Bağırsakları kurtarıyor
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0