Ev işi yapan çocuklar daha başarılı ve mutlu! Harvard Üniversitesi'nden şaşırtan araştırma

Harvard Üniversitesi tarafından 85 yıldır yürütülen bir araştırma, çocuklarla ilgili ilginç bir gerçeği ortaya koydu. Araştırma bulguları, çocukların ev işi yapmalarıyla gelecekteki mesleki başarı ve mutlulukları arasında bir bağıntı olduğunu gösterdi.

Ebeveynlerin en büyük endişelerinden biri çocuklarının mutlu ve mesleki olarak güçlü olmalarıdır. Bunu sağlamak için çocuklarına çok sayıda eğitim ve beceri kazandırmak için uğraşırlar. Harvard Research'te yapılan araştırmaya göre küçük yaşlardan itibaren sorumluluk alan çocuklar ileri yaşlarında daha başarılı ve mutlu oluyor. Bu nedenle çocukların yaşlarına uygun olacak şekilde ev işleriyle uğraşması; evi toplaması, sofra kurması, yemek yapması, temizlik, bahçe ve saksı bakımı gibi işler çocukların kişiliğini olumlu yönde etkiliyor. Ev işleri çocuklarda öz değer, öz güven, iş ahlakı, empati gibi özelliklerin gelişiminde etkili oluyor.

Ev işi yapan çocuklar daha başarılı! Kişilik gelişimini olumlu etkiliyorİLİŞKİLİ HABEREv işi yapan çocuklar daha başarılı! Kişilik gelişimini olumlu etkiliyor

ÇOCUKLAR EV İŞLERİNE DAHİL EDİLMELİ

Anne babalar çocuklarına yaratıcılık, el becerisi, şefkat ve güven gibi nitelikleri kazandırmak adına çeşitli dersler ve kurslar aldırabiliyor. Yanı sıra, olumlu öz nitelik kazandırmanın yolu en başta en küçük halkadan başlıyor: Ev içindeki düzen ve organizasyona katkıda bulunmak. Böylece çocuklar toplu yaşamanın gerekliliklerini erken yaşta öğreniyor ve sorumluluk alma becerileri onları ileriki yaşlarında başarıya götürüyor.

Bu nedenle çocuklar ev işi yapmayı sevmese de onları güçleri yeteceği ölçüde birtakım ev işlerine dahil etmek gerektiği vurgulandı. Söz konusu araştırmaya ilişkin, "Araştırmacılar, çocuğunuzun hayatında bu küçük şeyi uygularsanız, yetişkin olduklarında daha mutlu olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, diğer insanlara karşı daha fazla empati duyduklarını ve kariyerlerinde daha başarılı olduklarını buldular" denildi.

AİLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Çocuklarınızın ev işleri yapması, onlara öz değer duygusu vermenin yanı sıra, daha büyük bir ekosisteme katkıda bulunduklarını anlamalarını sağlar. Böylece yaşadıkları çevreye daha özverili olurlar. Başkalarıyla empati kurma becerisi gelişen çocuklar, çevrelerindeki diğer insanların ihtiyaçlarını görmeye daha istekli ve yetenekli olurlar. Ev işleri ayrıca kardeşler ve ebeveynlerle olan aile bağlarını güçlendirir ve ev işleri daha iyi bir çalışma ahlakı aşılamaya yardımcı olur. Bu da okul ve kariyer başarısına oldukça iyi yansır.

Araştırma, 1930'larda başladı. Harvard Üniversitesinden bir grup araştırmacı, üçte biri Harvard öğrencisi ve üçte ikisi Boston şehir merkezinden olmak üzere bir grup insanı takip etti. Bu kişilerin çocukluklarının psikososyal yönlerini belirleyerek hayatlarının ilerleyen dönemlerinde başarı ve refahı tahmin etmeye çalıştılar. Araştırmacılar, evde ev işleri yapan çocukların başlarını belaya sokmaktan uzak durup, aklı başında işlere girişme eğilimlerinin daha fazla olduğunu gözlemledi. Araştırmacılar bu durumu, ev işleri yapmanın çocuklarda bir topluluk duygusu oluşturduğu sonucuna bağladı.

Kanserin sinsi sinsi ilk belirtisi ortaya çıktı! Hangi kanser hangi belirtileri gösteriyor?

İLİŞKİLİ HABER

Kanserin sinsi sinsi ilk belirtisi ortaya çıktı! Hangi kanser hangi belirtileri gösteriyor?
Uzmanlardan menopoz sonrası uyarı: 40 yaşından sonra bu hastalıklara dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlardan menopoz sonrası uyarı: 40 yaşından sonra bu hastalıklara dikkat!
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0