Dul kadınlar 3 farklı aylık alabilir! Şartları belli oldu

Sosyal güvenlik mevzuatı vefat eden sigortalıların kalanlarına ilişkin de çeşitli düzenlemeler içeriyor. Bu doğrultuda kadınlar hem eşten hem de babadan çift maaş alabiliyor. Yanı sıra kadınların 3 yerden maaş alabilmesinin de imkanı bulunuyor. Dul maaşı, ölüm aylığı, yetim maaşı ve kendi maaşı gibi 3 farklı yerden aylık alabilmenin şartları haberimizde.

Eşi vefat eden kişi, erkek ya da kadın olması fark etmeksizin belli şartlarda maaş alma hakkı bulunuyor. Emekli de olsa, çalışan da olsa maaş almayı engellemiyor. Örneğin bir kişi kendi emekli maaşını alırken aynı zamanda eşinden kalan ölüm maaşını da alabiliyor.

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre; bu kişi çalışıyorsa bir üçüncü maaş da alabiliyor. Hali hazırda çalışan biri, eşinin vefatının ardından 3 ayrı yerden maaş alma imkanını sahip olabiliyor. Ancak oranlar değişiyor.

3 AYRI YERDEN MAAŞ ALABİLİR

Kişi kendi çalıştığı yerden maaşı, eşinin vefatından kaynaklı ölüm maaşı ve emekli maaşını aynı anda alabilir. Geliri olmayan eş yüzde 75 oranında aylık alabilirken, geliri olan eş ise yüzde 50 oranında maaş alır.

Kocası ölen kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece; erkek çocuklara ise öğrenci oldukları sürece 25 yaşına kadar maaş ödeniyor.

Hem anne babadan hem de eşten nasıl aylık alınır

Hem anne babadan hem de eşten nasıl aylık alınır

Kadınlara anne, baba ve eşten maaş hakkıİLİŞKİLİ HABERKadınlara anne, baba ve eşten maaş hakkı

ÇİFT YETİM MAAŞI ALNABİLİR Mİ?

Bir kadının hem ölen kocasından hem de ölen babasından iki maaş alıp alamayacağı konusu merak ediliyor. Yasalar, sosyal güvenlikte kadınlara özel imkanlar sağlıyor. 2008 yılından sonra çift maaşın önü kapandı. Yine de ölüm tarihine göre bazı durumlarda çift maaş ödenebiliyor.

Hem anne babadan hem de eşten nasıl aylık alınır?

Yargıtay 21. Hukuk dairesi bir karar ile hem anneden hem babadan yetim maaşı alınabileceğine hükmetti.

  • Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor.

  • Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.

  • Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alır. Kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.

  • Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.

  • Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.

  • 1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, eşten ve babadan aylık veriliyordu. 1 Ekim 2008'den sonra çift maaş kalktı.

Türkiye haritasına yeni iller eklenecek: Hangi ilçe 82. il olacak?

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye haritasına yeni iller eklenecek: Hangi ilçe 82. il olacak?
Antalya'da bir adam kendisine tespit davası açtı! "Kendimi bulamıyorum"

İLİŞKİLİ HABER

Antalya'da bir adam kendisine tespit davası açtı! "Kendimi bulamıyorum"
İstanbul'un en çok tercih edilen 5 lokasyonu belli oldu: Gayrimenkul satışları rekor kırdı!

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'un en çok tercih edilen 5 lokasyonu belli oldu: Gayrimenkul satışları rekor kırdı!
Altındaki hızlı yükseliş sürüyor! 24 Ekim Perşembe 2024 tam, yarım, çeyrek altın ne kadar?

İLİŞKİLİ HABER

Altındaki hızlı yükseliş sürüyor! 24 Ekim Perşembe 2024 tam, yarım, çeyrek altın ne kadar?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0