Uyuşturucuyla mücadele kapsamında hayata geçirilen 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesiyle anneler uyuşturucu türleri, evde saklanabilecek yerler, etkileri ve korunma yolları gibi konularda bilgilendiriliyor. Proje kapsamında 350 binden fazla anne bilgilendirildi.
Türkiye'de özellikle gençlerin uyuşturucudan uzak durması konusunda bilgilendirme ve farkındalık kazandırılması için ailelerde iş birliği içinde projeler yürütülmektedir. Bunlardan biri de 'En İyi Polisi Anne' projesidir. Yapılan araştırmalar madde kullanımının daha çok yaşadıkları evlerde gerçekleştiğini ortaya koydu. Bu nedenle ev içi farkındalığı mercek altına alan Emniyet, başlattığı bu proje kapsamında okullarda, kültür merkezleri, üniversiteler, Kuran kursları ve fabrikalarda çeşitli eğitimler düzenleyerek aileleri uyuşturucunun zararları, kullanım şekilleri, saklama yerleri gibi pek çok konuda bilgilendiriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı bünyesinde yürütülmekte olan NARKOLOG Projesi kapsamında 2019 yılında Hayatının herhangi bir döneminde madde kullandığını beyan eden 15.328 kişiyle yapılan anket çalışmasında, örneklemin %89,6’sının, 2020 yılında ise 23.526 kişiden %91,1’inin annesinin 'Ev Hanımı' olduğu görülmüştür. 2019 yılında kendi evinde uyuşturucu kullanan kişilerin %85,6’sı, 2020 yılında ise %83,6’sı aileleriyle birlikte yaşamaktadır. Ayrıca kadınlar arasında uyuşturucu kullanım yaygınlığı erkekler ile karşılaştırıldığında çok daha düşük oranlara ulaşılmaktadır.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE ANNE FAKTÖRÜ
Mevcut bulgular ve annelerin feraseti ile evlatlarına olan sonsuz sevgisi madde kullanımı ile mücadelede annelere yönelik farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilmesini ve özel bir önem atfedilmesini göstermiştir. Bu sebeple 23.10.2020 tarihinde "En İyi Narkotik Polisi; Anne Projesi" başlatılmıştır. Projenin hedef kitlesi, anneler ve anne adayı yetişkinleri kapsamaktadır.
Eğitim verilecek annelerin belirlenmesi, eğitim yapılacak fiziki ortamın hazırlanması, gerekli lojistik desteğin (bütçe, araç, ekipman, tanıtıcı materyallerin hazırlanması, ulaşım, ağırlama vb.) sağlanması, Valilik ve Kaymakamlıklarımızca takip edilmektedir.
EĞİTİME KATILMAK İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Bilinçlendirme ve farkındalık eğitimine katılacak anneler; belediyeler, muhtarlar, halk eğitim merkezleri, STK’lar, din görevlileri ve okul aile birlikleriyle koordine kurularak belirlenmektedir. "narkotikpolisianne.com" sayfasında başvuru yapabilir ve bilgi alabilirsiniz.
UYUŞTURUCU SUÇLARINI ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ
İçişleri Bakanlığı uyuşturucu suçlarıyla mücadele kapsamında 2018 yılında UYUMA uygulamasını hayata geçirdi. Mahallelerde uyuşturucu ticareti, uyuşturucu tacirleri ve uyuşturucu kullanan kişilerin yarattığı rahatsızlığı engellemek adına geliştirilen uygulama ile uyuşturucu suçlarına tanık olan vatandaşlar durumu Bakanlığa bildirebiliyor.
UYUMA ile vatandaşlar, tanık oldukları uyuşturucu kullanımını ve ticaretini kimlikleri gizli kalarak polis ekiplerine hızlı bir şekilde bildirebiliyor.
Uygulamaya giriş için yalnızca telefon numarası isteniyor. Giriş ekranından sonra suçun adresi belirtilerek şikâyet metni oluşturuluyor. Ayrıca istenirse görsel materyal de eklenebiliyor.
İstanbul’da, 2024 Ocak ayından itibaren uygulama üzerinden 2 binden fazla bildirim yapıldı. Bu bildirimler 'Narkotik Vaka Analiz Sistemi' (NARVAS) üzerinden haritalandırıldı. Böylece Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri bildirimin yoğun olduğu bölgelerde çalışmalarını artırdı.
BİR YORUM YAPIN 0