Eski dönemlerden beri sıklıkla uygulanan adetlerden biri de Yeni doğan bebeklerin tuzlanmasıdır. Ancak siz siz olun sakın bebeğinizi tuzlamayın. Aksi takdirde bebeğiniz bu tuzlama işinden zarar görebilir. Peki bu yeni doğan bebekleri tuzlama adeti nereden geliyor? İşte yeni doğan bebek tuzlama adeti hakkında merak edilenler...
Kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek geçmişten günümüze kadar uzanan ancak bebekler için sakıncalı bir davranış olan 'Yeni doğan tuzlaması', özellikle de Anadolu'da hala uygulanmaya devam ediyor. Bebeğin kırkı çıktıktan sonra kırk banyosunda ya da ilk banyosunda uygulanan tuzlama işlemindeki asıl amaç, terinin kokmasını önlemek. Doğumun hemen sonrasında tuzlanarak yıkanan bebeğin bir daha asla ter kokmayacağına inanılarak yola çıkılan bu harekette nice zararlı sonuçlar görülebilir.
Halbuki bebeklerin cildi biz yetişkinlere göre çok daha hassas olduğu için cildin tuzu emmesiyle sonuçlanan bebeklerde beyin kanaması görülebilmekte, hatta sırf bu adetten dolayı bebekler ölüme kadar gidebilmektedir. Söz konusu bebekler ve yaşamları olduğunda çok daha dikkatli davranılmalı ve güvenilirliğinden emin kaynaklarla hareket edilmelidir. Sırf gelenekler uğruna bebeklerin hayatları riske atılmamalıdır.
Ter kokusunun gitmesi için tuzlu suda yıkama gibi yanlış yöntemler yerine pamuğu çok hafif tuzlu su ile koltuk altlarına doğru silin. Silerken cilde fazla temas etmesine kesinlikle izin vermemeniz gerekir. Bu bebeğin hassas cildini tahriş edebilir. Bebeğinizin kokmaması için ev ısısı bebeğe uyacak koşullarda olarak iki günde bir banyo yapılmalı ve bebek mümkün oldukça temiz olmalıdır.
Ter bezlerinin kokmasın sebebi ise sağlıksız ve yanlış beslenme sonrasında ortaya çıkar. Bu nedenle mümkün oldukça bebek ilk 6 ay kadar anne sütü ile beslenmeli ve ek gıdalar için acele edilmemelidir.
Sağlıklı bir bebek yetiştirmek için bebeğinize zarar veren her şeyden kaçının. En önemlisi doğruluğu olmayan ve kanıtlanmayan sözler ile hareket etmemek olacaktır. Bu bebeğin dengesini altüst eder.
BEBEK TUZLAMA DİNİMİZDE VAR MIDIR? YENİ DOĞAN BEBEK TUZLANIR MI?
Daha çok Anadolu'nun kırsal kesimlerinde uygulanan yeni doğan tuzlama işlemi ile alakalı dini açıdan bir bağlantı olup olmadığını merak edenler için bulmuş olunan hadis-i şerif, ayet ya da emir görülmemiştir. Dolayısıyla dini inancımızda göre bebek tuzlamanın yeri olmadığı söylenebilir. Ancak adet gereği yeni doğan bebek tuzlaması yapan kimseler devamında görülebilecek olan riskli durumları da göz ardı etmemelidir. Biz yetişkinlere göre çok daha narin ve hassas olan bebeklerde tuz tahrişe sebep olur.
Tuzla ovularak yıkanan bebeklerde bazı yaraların oluştuğuna değinen uzmanlar, kandaki tuzun artmasına bağlı sıvı kaybının görülebileceğine işaret ediyor.
Vesile 3 yıl önce
Ne alakası var ya Tuzla yıkamaktan bahsediyorsunuz çocuğu tuza basıp salamura yapmıyoruz ya tuzla da ovulmuyor sadece durulama suyuna çok az bi tuz katılıyor kafasına yüzüne gelmeyecek Bir şekilde durulaniyor çocuğun derisi sağlam oluyor teri kokmuyor
Pınar 2 yıl önce
Doktorlara biraz güvenin. Tuzlama ile ter kokusunun ne alakası var.
Kaan 3 yıl önce
Yanlış tuzlama yapan kadın halen 2 tane torunu otizm oldu tuz beyindeki hücreyi öldürrek hasta bıraktı.kadın halen kendi çocuklar ı hariç torunlarını tuz yapıyor.kaç tane torun sakat akıllanma dı kızlar da anneleri çok şey biliyor diye engel olmuyor
Nur 3 yıl önce
Annem kardeşimle banada yapmış tuzlu suyla yıkamış çok ciddiyim hiç ter kokmam yazın bile kardeşimde aynı şekilde. Hiç ekşi koktuğumu bilmem
Trk 4 yıl önce
Tuzlama derken bunlar bebeği iki üç saat tuzun içine yatırmaktan bahsediyor galiba. Bir kişi tuzla ovalar, bir kişide hemen arkasından suyu döker olur biter. Çok fazla bekletirsen gider elbet bebek (difüzyon-osmoz meselesi )
taha 4 yıl önce
yahu neyi kötü bunun bizde halen yapılıyor hiçde zarar görmedik atalarımızdan iyimi bilecekler tıp gelişti insan ömrü kısaldı