Bebeklerde ağız yaraları nasıl geçer? Bebeklikte ve çocuklarda ağız içi yaraya ne iyi gelir?

Bebeklerde genellikle pamukçuk olarak karşımıza çıkan ağız yarasına doğru bir şekilde müdahale etmek, bebeğinizin ağrısını azaltma konusunda oldukça önemli bir adımdır. Bebeklerde sık sık oluşabilen ağız içi yaraların en kısa zamanda iyileşmesini sağlamak için uygulayabileceğiniz doğru yöntemler doğal bir ilaç etkisi gösterecektir. Peki bebeklerdeki ağız yaraları nasıl geçer? Bebeklerde ağız yaraları neden olur?

Yeni doğan bebeklerde yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan birisi de ağız içinde meydana gelen yaralardır. Biz yetişkinlerin bile ağzında yara çıktığında bir şey yiyip içemez olur iken bizden çok daha hassas ve narin yapıda olan bebekler için bu durum çok daha sıkıntılıdır. Her 10 yeni doğan bebekten en az 2'sinde görülen ağız yaraları, daha çok normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde görülür. Bunun nedeni de doğum sırasında bebeğe yerleşen mantarların, direkt olarak ağızda yara olarak karşımıza çıkmasından kaynaklanır.

bebeklerde ağız yarası nasıl geçer

bebeklerde ağız yarası nasıl geçer

Ağız içerisinde pamukçuk oluşumunda baş rolde olan C. Albicans mantarı herkeste az miktarda da olsa bulunan bir canlıdır. Bazı sebeplerden dolayı bu mantarın türeyip kontrol dışına çıkması 'Pamukçuk' rahatsızlığını tetikler. Genellikle dil üzerinde, yanak aralarında, damakta ya da dudak üzerinde kendini gösteren bu yaralar, çoğu zaman 2 yaşına kadar belirli aralıklarla devamlı çıkmaya devam eder. Bu gibi durumlarda anne ve babaların doğru kaynak ve bilgilerle hareket ederek uygulanabilecek en doğru tedavi yöntemini bilmek gerekir. Bebeklerde ağız yaraları nedenleri! Bebeklerde ağız yarasına iyi gelen bitkisel yöntemler neler? Karbonat ağız yaralarını geçirir mi? Ağız yarası ve aftlara en iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri...

bebeklerde ağız yarası

bebeklerde ağız yarası

BEBEKLERDE AĞIZ YARALARI NEDEN OLUR?

Ağız içinde ya da kenarlarında meydana gelen yara türlerinden biri olan pamukçuk rahatsızlığında kullanılan ilaçlar, enfeksiyonlar ya da mantarlar ağız içerisinde birtakım yaralara neden olabilir. Beyaz renkli lezyonlar halinde ortaya çıkan pamukçuklar özellikle de antibiyotik kullanımı ile meydana gelir. Ayrıca söz konusu bebekler ve çocuklar olduğunda çok daha titiz ve hijyenik olmak gerekir. Bunun için yeterli özen gösterilmeden ve sterilize edilmeyen emzik ve biberon gibi direkt olarak ağız ile temas eden ürünler bebeklerde mantar kapmaya elverişli olduğundan ağız içerisinde yaralara neden olabilir.

emzik emen bebek

emzik emen bebek

AĞIZ YARASI NEDENLERİ

Genel anlamda bebeklerde pamukçuğun oluşum nedenlerine bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

- Antibiyotik kullanan bebeklerde,
- Emziren annenin göğsünün iyice steril edilmemesinde,
- Bebeğin emzik veya biberonların da hatta oyuncaklarında hijyene dikkat edilmemesinde,
- Bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olmasında ağız yaraları ortaya çıkabilmektedir.

bebeklerde ağız yaraları

bebeklerde ağız yaraları

BEBEKLERDE AFT (AĞIZ YARALARI) NEDEN ÇIKAR?

Çoğu zaman diş çıkarma evresinde karşılaştığımız aft yaraları bebeklerin yanakların iç tarafını ısırmasından dolayı olduğu tahmin edilir. Bununla beraber bebeklerde ağız yarasına sebep olabilecek diğer ihtimallerde elbette unutulmamalıdır.

Bebeğin ateşi çıktığı zaman, vücudun alması gereken besin maddeleri yetersiz alındığı zaman, stres yapıldığında, bağışıklık sistemi zayıf olunduğunda, herhangi bir besine karşı alerjik reaksiyon görüldüğünde beraberinde aft yaralarının oluşma durumu vardır.

bebeklerde aft yarası

bebeklerde aft yarası

BEBEKLERDE AFT YARASI NASIL ANLAŞILIR?

BEBEKLERDE AFT BELİRTİLERİ:

Nadir olarak damakta görülmesi ile beraber çoğunlukla yanak içlerinde, dudağın iç kısmında ve dilin altında oluşan ağız yaraları yuvarlak ya da oval görünümdedir. Aft yaraları bebeklerde ağrıya sebep olabileceği için huzursuzluk ve ağlama gibi durumların görülmesi normaldir. Bebeklerde aft yaralarının nasıl oluştuğunu şu şekilde de anlayabilirsiniz:

- Eğer süt emerken ya da ek besini yerken zorlanıyorsa,
- Salya akması, yüksek ateşlenme, iştahsızlık varsa,
- Sık sık huzursuzluk varsa ağızda yara olma ihtimali var olabilir.

bebeklerde ağız yarası nasıl geçer

bebeklerde ağız yarası nasıl geçer

BEBEKLERDE AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER? AĞIZ YARASI TEDAVİSİ

Genellikle pamukçuk olarak karşımıza çıkan ağız içi yaralar, bebeklerde fark edildiği zaman doktora gidilmelidir. Doktorun önereceği ilaç, yaranın iyileşme sürecini kısaltarak tamamen geçmesine neden olacaktır. Ancak, bu gibi durumların görülmesini istemiyorsanız, yara oluşumunu önlemek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz.

biberon yıkamak

biberon yıkamak

Bebeğin bulunduğu odanın hava almasını sağlama, temiz kıyafetler giydirme, henüz 1 aylık bile olmamış bebeklere emzik ve biberon vermeme gibi basit önlemler alarak yara oluşumuna engel olabilirsiniz.

Eğer bebeğinizin ağzında oluşan yarayı yemek yedirirken fark ettiyseniz beyaz lekeli yeri yemiz mendille silin. Hafif şişlik hissediyor ve beyaz leke mendile kolay gelmiyorsa sebebinin pamukçuktan kaynaklanma ihtimali yüksektir. Tahrişe ya da zedelenmeye neden olmamak için mendili daha da bastırarak zorlamaya çalışmayın. Ağzında yara çıkan bebekte bu yara ağrı yapabileceği için durduk yere huzursuzluk çıkarıp ağlayabilir. Bebeğinizde biberon kullanıyorsanız her kullanımdan sonra iyice steril etmeyi ihmal etmeyin.

emzik emen bebek

emzik emen bebek

Bebeklerde ağız içi yaralanmaya neden olan en büyük etkenlerden birisi de bebeklerde kullanılan emzik ve biberonları karbonatla yıkamadır. Bebek eşyalarını karbonatla yıkamak pamukçuk yaralarını arttıracaktır.

bal ve zerdeçalın faydaları

bal ve zerdeçalın faydaları

AĞIZ YARALARINI GEÇİREN DOĞAL KÜR NASIL HAZIRLANIR?

BAL VE ZERDEÇAL KÜRÜ

Bebeklerde oluşan ağız içi yaralardan sebep doktora gitmek istemiyor bunu evde doğal yöntemlerle iyileştirmek istiyorsanız, antiseptik ve antibaktariyel özellikler taşıyan zerdeçalı bal ile karıştırarak ağızda yaralı bölgeye sürebilirsiniz. Bu yöntem acıyı hafifletecek ve yaranın iyileşmesini sağlayacaktır. 1 yaşından küçük bebekler için bal tüketimi önerilmez.

ÇOCUKLARDA AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER? AFT YARALARINA ÇÖZÜMLER

Bebeklik döneminde değil de çocuklukta ağız içi yaralanmaları oluşmuşsa uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri ile sağlıklı iyileştirme sağlanabilir. Doktora gitmenize gerek kalmadan evde ilaç gibi gelecek bu kuvvetli kür tarifleri ile anında etki göreceksiniz. Uzmanından ağız içi yaraları gideren aft kür tarifleri...

Hindistan cevizi yağı: Tıpkı balda yaptığınız gibi Hindistan cevizi yağını da yaranın üzerine gün içerisinde birkaç defa sürebilirsiniz. 
Aloe vera: Doğadan gelen mucizelerden biri olan Aloe vera jelini ağızdaki yaranın üstüne sürerek iyileşme sağlayabilirsiniz.
Karanfil yağı: Yaraya direkt olarak uyguladığınızda karanfil yağının acıyı hafifletip iyileştirici etkisini görebilirsiniz.
Buz: Acısını almak için buz küplerinden yararlanılabilir.

Barbiecore stil nedir? Barbiecore kombini nasıl yapılır 2023?

İLİŞKİLİ HABER

Barbiecore stil nedir? Barbiecore kombini nasıl yapılır 2023?
Günde 1 su bardağı nar tanesi yerseniz ne olur? Nar suyu faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Günde 1 su bardağı nar tanesi yerseniz ne olur? Nar suyu faydaları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 9

Cemre 3 yıl önce

Karbonat mantar hastalıklarına çok iyi geliyor. Kadınlarda oluşan mantarı geçirmeyen kremler bile karbonata pes ediyor. İki kere 3-4 yemek kaşığı karbonatlı + 1 y. Kaşığı kaya tuzlu suya 20 dakika oturdum. Mantarım geçti. Kremler bile geçirememişti.

Toplam 4 beğeni

Kimse 3 yıl önce

Gerçekten mi

Toplam 0 Beğeni

Çiçek 3 yıl önce

Ağız ve boğazdaki yaralara aktarlarda satılan karadut şurubu çok iyi geliyor diye biliyorum. Bir de aft için nöbet şekeri kullanabilirsiniz. Bebekler için ise Pamukçuk oluşmadan önlem almak için 1 şu bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı karbonat karıştırılıp anne göğüs uçlarını emzirmeden sonra güzelce silmeli ve asla ıslak bırakmamalı. Bebeğin dil üstü ve damaklarını da, bu suya batırılan temiz bit tülbenti parmağa sararak günde 1 kez temizlemeli. Pamukçuk oluşmuşsa 1 den fazla silmek gerekebilir.

Toplam 4 beğeni

Ceyy 4 yıl önce

Buz küpleri doğru olmamış bilmeyen bir anne buz küpünü bebeğinin diline direkt temasta bulunursa bebeğin dili yanar soyulur

Toplam 13 beğeni

Efe 4 yıl önce

Agzinda aft var 7 gundur 8 ayligiz neredeyse hicbirsey yemiyor agzinda tutuyor bu durum kalici olurmu??

Toplam 7 beğeni

Gül 4 yıl önce

Benim bebeğimde 8 ayllk bizde de yaralar clktl ve çok huysuz cok

Toplam 1 Beğeni

Esila 5 yıl önce

Karbonat faydalımı zararlımı Kimi faydalı kimi zaarlı diyor

Toplam 10 beğeni

tülay 4 yıl önce

karbonat büyüklerde bile yanma yapiyo cocuklarda nasil olur bilmem brnim oglumdada çıkmıştı dr karbonatla sil yarayı yaptirirsa demisti şu an brnim oğlumda 2 bucuk yaşında yine var aft

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun