Adını belkide ilk defa duyacağınız bir rahatsızlık olan mavi bebek sendromu hastalığı nadir de olsa çocukluk ve yetişkinlik döneminde de görülüyor. Peki bu mavi bebek sendromu hastalığı nedir? Mavi bebek sendromu hastalığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...
Bebeklerde ortaya çıkan kalp hastalığı olarak bilinen mavi bebek sendromu hastalığında normal bebeklerin cildi pembe renkli bir görünüme sahip olurken bu rahatsızlığa sahip olan bebeklerin cilt tonu mavi oluyor. Bunun nedeni ise organ, doku ya da hücrelerin oksijensiz kalmasıyla kan renginin değişmesidir. Bebeklerin kalbi görevlerini tam olarak yerine getiremediklerinde morarmalar oluşur ve bu morlukların rengi mavimsidir. Bu nedenle rahatsızlık, 'mavi bebek sendromu hastalığı' olarak adlandırılmıştır. İstisnalar haricinde bu hastalık yalnızca 6 aylık olan bebeklerde görülüyor ancak seyrekte olsa çocuk ve yetişkinlerde de görülebiliyor.
Aşırı miktarda su tüketen bebeklerde de nitrat alınımı sonucunda mavi bebek sendromu hastalığı oluşabiliyor. Tıpkı suda olduğu gibi içerisinde bol miktarda nitrat bulunduran havuç, lahana, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerde bebeklere gereğinden fazla verilmemelidir.
Bebeğinizin tüketeceği gıdalardaki fazla nitratın alınmasını önlemek için o sebzelerin haşlama suyunu mama yaparken kullanmamalısınız. Nedeni ise haşlama esnasında sebzelerdeki nitratın büyük bir kısmının haşlama suyuna geçmesidir.
MAVİ BEBEK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?
- Yemek yeme ve ağlama sırasında çabuk yorulma,
- Parmak gibi uç noktalarda vücudun belirli bölgelerinde morluklar görülmesi,
- Çocuğun sürekli çömelir vaziyette olması,
- Kan pompalanması esnasında ciddi sıkıntılar olacağından dolayı kol ve bacaklarda şişkinlik,
- Bebeğin cildi normal pembelikte iken, emzirme, ağlama ve emekleme, yürüme gibi güç gerektiren durumlarda mavimsi renk oluşması 'mavi bebek sendromu hastalığı' belirtilerindendir.
BİR YORUM YAPIN 0