Uzmanlar, üç yaşından büyük çocuklardaki mutsuzluğun göstergesi olarak parmak emme davranışına dikkat çekti. Parmak emme davranışı ne zamandan sonra bir sorunun habercisidir? İşte cevabı...
Bebeklerde parmak emme alışkanlığının sakıncalı olup olmadığı kafa karıştıran konulardan biridir. Uzmanlar, parmak emme alışkanlığının 3 yaşına kadar normal sayılabilecek bir durum olduğunu söylüyor.
Günümüzde 1 yaş civarındaki çocukların neredeyse yarısı nadir de olsa parmak emiyor iken, 2 yaşlarında bu davranış daha sık tekrarlanıyor ve 3 yaşına doğru tamamen kesiliyor. Eğer 3 yaşından sonra parmak emmeye devam ediliyorsa bunun nedeni çocuğun bir sıkıntısının ya da üzüntüsünün olduğundan kaynaklanabilir.
PARMAK EMMEDEN VAZGEÇİRMEK İÇİN NE YAPILMALI?
Bazı anne ve babalar, çocuklarını parmak emme alışkanlığından vazgeçirmek için korkutma, cezalandırma, elini ağzından zorla çekme ve tehdit etme gibi yöntemlere başvurabiliyor. Bu tutumlar çocukları emme alışkanlığından vazgeçirmek yerine psikolojilerini daha fazla bozabiliyor. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının üzerine gitmemelidirler.
Anne sütü erken dönemlerde bırakıldığı zaman oral dönemde doyum süreci tamamlanmadığından dolayı çocuk parmağını emerek doyuma ulaşmaya çalışabilir.
Parmak emme gözlemlendiği zaman çocuğa tepki göstermek yerine görmemezlikten gelinmelidir. Parmağını emmediği zamanlar ise ödüllendirilmelidir.
BİR YORUM YAPIN 0