Kemik suyu bebeklere ne zaman verilmeli? Bebekler için ilikli kemik suyu tarifi

Ek gıda dönemine başlayan bebeklerde altıncı aydan sonra tüketilebilecek ilikli kemik suyunun bebeğe faydaları saymakla bitmiyor. Çok güçlü vitamin ve mineral kaynağı olan ilikli kemik suyunu ek gıda döneminde 7. ya da 8. aydan sonra bebeğinize verebilirsiniz. Peki ilikli kemik suyu neden bu kadar önemli? İlikli kemik suyu nasıl yapılır? İlikli kemik suyunun bebeklere ve çocuklara faydaları neler? İşte gelişimi destekleyen en kuvvetli besin...

0-6 aylık dönemden sonra anne sütü haricinde ek besin arayışına giren anne ve babalar, tüketilecek olan gıdaların gelişime katkı sağlayacak nitelikte olmalarına öncelik vermeleri gerekiyor. Yinede anne sütünden vazgeçilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ek besinlere başlayış sürecinde bebeklerin alerji riski az olan meyve ve sebzelerle tat değişikliğine gidilmesini öneriyor. Tüm vitaminleri içinde bulunduran ilikli kemik suyunun bebeklere faydaları ise saymakla bitmiyor. Ek gıda dönemine geçerken 3 günlük denemeler yoluyla farklı tatları deneyimleyen bebeklere yoğurt veya mama gibi gıdalardan sonra vücudu için gerekli olan sebzelerden yararlanmak için çorba tüketimine başlanılabilir. 7. ve 8. aylardan sonra çorbaya ilave edebileceğiniz et ile birlikte müthiş derecede faydalı olan ilikli kemik sularını artık hazırlamaya başlayabilirsiniz! Yoğun miktarda protein, vitamin ve mineral bulunduran kemik suyunun içinde yararlı aminoasitler ve anti-enflamatuar özellikler vardır. Bağışıklık sistemiz zayıf olan bebek ve çocukların daha dirençli bir vücuda sahip olmalarına yardımcı olan ilikli kemik suyu, büyük küçük demeden herkesin tüketmesi gereken en mucize gıdalardandır.

Tencerede uzun süreli pişirilmesiyle kemiğin içindeki kolajen, glutamin, prolin gibi pek çok faydalı madde bebek ve çocuklar üzerinde şifa kaynağı haline geliyor. Peki ilikli kemik suyu bebeklere nasıl verilir? İlikli kemik suyunun yapımı...

BEBEKLER İÇİN İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL YAPILIR?

Bebeklere ilikli kemik suyu nasıl yapılır?

Bebeklere ilikli kemik suyu nasıl yapılır?

İlikli kemik suyunu hazırlarken 2 temel püf noktaya dikkat etmekte fayda var. Bunlardan ilki kemiği kullanılacak olan hayvanın sağlıklı olması diğeri de kemik suyunun hazırlanma vaktidir. İlikli kemik suyunu hazırlamak için kemikleri 1 gece önceden tuzlu suda bekletip kanın iyice arınmasını sağlamalısınız. Kemikleri haşlama süresi 12-24 saati bulmalı ve kemiği sabit sıcaklıkta pişirmelisiniz.

Kemik iliğini kısık ateşte uzun süre kaynatma vitaminin suda kalmasını sağlıyor. Çok fazla buhar çıkmaması için tencerenin kapağını kapatmalı, suyunda kemiklerin üstünü hafif geçecek kadar ayarlanmasına dikkat edilmelidir. Ara sıra kontrol edip kaşıkla köpükler alınmalıdır. Kemikleri süzüp et suyunu soğuttuktan sonra bulyon gibi hazırlayıp ister çorbada ister yemekte çok pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

ÇOCUKLAR İÇİN İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL PİŞİRİLİR?

Evde kemik suyu nasıl yapılır?

Evde kemik suyu nasıl yapılır?

MALZEMELER:

1 kilo kemik (ortalarından kırılmış ilik çıksın diye)
1 soğan
1 kaşık elma sirkesi
3 litre su

YAPILIŞI:

Kemikleri güzelce yıkayıp üzerini hafif geçecek kadar su ile sirke ekleyin. Yarım saat beklettikten sonra o suyu döküp yeniden 3 litrelik kadar su koyup soğanı ikiye ayırarak atın ve kısık ateşte 12 saat pişirin.

Yavaş yavaş ilikler çıkınca üzerinde beliren beyaz köpükleri alıp atın. Ardından 
buz kalıplarına yada buz poşetine koyun.

ÇOK VİTAMİNLİ KEMİK SUYUNA ÇORBA TARİFİ

MALZEMELER:

Bir miktar kemik (çocuklar için kasap önerisiyle)
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı pirinç
Kemiklerin üzerini geçecek kadar Su
Tuz, karabiber ve kimyon
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:

Soğan, patates ve havucu iri iri doğrayıp düdüklü tencereye atın. İyice yıkadığınız kemiği, kırmızı mercimeği tuzu, pirinç ve baharatları ilave ederek  su ve yağı koyun. 15-20 dakika boyunca haşladıktan sonra blenderdan geçip ister bebeğinize ister çocuğunuza verebilirsiniz.

KEMİK SUYUNUN BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA YARARLARI NELER?

- Bağışıklık sistemini canlandırıyor.
- Büyüme etkili hormonları iyileştiriyor.
- Eklemler için yararlıdır. 
- Bellek gelişimini olumlu etkiliyor.
- Uykusuzluk sorununun çaresi oluyor.
- Sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

ALERJİ RİSKİ DÜŞÜK BESİNLER HANGİLERİ? 

Kış mevsiminde sebzelerden brokoli, havuç, bal kabağı; meyvelerden de elma, armut ve muz tüketilebilir. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde muz tüketildiği zaman o sorunun çaresi haline de geliyor. Bu meyve ve sebzeler bebeklerde alerjik reaksiyon göstermezse brokoli-havuç ya da elma-muz gibi ikili şekilde de verilebilir.

Lokumun faydaları nelerdir? Günde dört tane hindistan cevizli lokum yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Lokumun faydaları nelerdir? Günde dört tane hindistan cevizli lokum yerseniz...
Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!
 Biberon ısıtıcısı ne işe yarar? Biberon ısıtıcısı nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Biberon ısıtıcısı ne işe yarar? Biberon ısıtıcısı nasıl kullanılır?

BİR YORUM YAPIN 0