Hemen hemen her bebekte sıklıkla görülen pişik, rahatsızlık hissi veren bir cilt problemidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen pişik sorununun neden oluştuğunu ve fark edildiği zaman yapılabilecek doğal yöntemleri sizler için derledik. Bebeklerde pişik belirtileri ve tedavisi...
Bebeklik döneminde en sık rastlanan cilt problemlerinden biri olan pişik, özellikle de sıcak havaların hakim olduğu yaz aylarında daha çok ortaya çıkar. Tıp literatüründe 'Diaper Dermatitis' olarak nitelendirilen pişik sorunu her türlü önlemler almanıza rağmen yok edemiyorsanız iş bu raddeye gelmeden pişiğe neden olacak etmenlerden uzak durmanız gerekir. Bunların başında ise ucuz, sağlıksız ve yanlış seçimden kaynaklanan bezler geliyor.
BEBEKLER İÇİN EN İYİ 3 PİŞİK KREMİ İÇİN TIKLAYIN
BEBEKLERDE PİŞİK NEDEN OLUR?
Bebeklerde pişik olmasının en temel sebebi, bezin cildi kapatmasıyla beraber derinin uzun süreli neme maruz kalmasıdır. Yeterince hava almayan hassas cilt tahriş olur ve bu da döküntüler halinde kendini gösterir. Bu nedenle bebeğinizin altını sık sık kontrol etmeli, en ufak bir nemlenme de derhal bez değiştirmelisiniz. Bebeklerin idrarındaki doğal amonyak ve dışkıdaki bakteriler kolaylıkla pişiğe yol açacağından çok dikkatli olmalısınız.
Pişiğe sebep olan diğer etmenler:
- Bebeklerde kullanılan sert ve sağlıksız sabunlar,
- Ek gıda dönemine başlangıç,
- Emziren annenin antibiyotik kullanması,
- Mantar enfeksiyonu ya da bakteriyel enfeksiyon,
- Cildin uzun süre hava almaması,
- Sık dışkı yapma,
- Alt temizlemede özensiz temizlik pişik oluşumunu tetikler.
PİŞİK NASIL ANLAŞILIR? EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR?
Hafif kaşıntı ve minik kabarcıklar halindeki kızarıklıklardan oluşan pişik, daha çok vücudun ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde kendini gösterir. Bunlar başta kıvrımlı yerler olmak üzere, gövde, sırt, kalça, yanak, göz kapakları, koltukaltı ve kol gibi bölgelerdir.
BEBEKLERDE PİŞİK NASIL GEÇER? DOĞAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?
Bebeğinizin altını her açtığınızda en az 15 dakika havalandırmalısınız.
Bez seçerken bebeğinizin yaş ve kilo gibi özelliklerine bakarak satın almalısınız. Aksi takdirde bebeğinize küçük gelecek olan bez vücudunu sıkacak, bol gelen de sızdırma yaparak pişiğe sebep olacaktır.
Kimyasal içerikli ıslak mendil kullanmak yerine temiz bir pamuk ve ılık su ile temizleme işlemi yapmalısınız.
Sabunu mümkün olduğunca az kullanmalısınız.
Halk arasında bilinen yöntemlerden biri olan yoğurdu pişik bölgesine yayabilirsiniz. Bu yöntem hem pişiğin çoğalmasını önleyecek hem de ferahlamasını sağlayacaktır.
Pişik için en etkili tedavilerden birisi de zeytinyağını kavurup soğuduktan sonra o bölgeye sürmektir.
Vazelin ve hamur nişastasını karıştırıp hamurlaştırarak bölgeye sürün.
Gazlı bez ya da yumuşak bezle karbonat ve su yöntemini deneyin.
NOT: Doktor onayı almadan denemeyiniz.
EVDE DOĞAL PİŞİK KREMİ YAPIMI
MALZEMELER:
- İşlem görmeyen (doğal) saf zeytinyağı
- Çeyrek bardak kadar bal mumu
- Kavanoz
YAPILIŞI:
Bal mumu küçük parçalara ayırarak tencereye zeytinyağı dökün. Eriyen bal mumu içine ekledikten sonra kısık ateşte ısıtın. Bal mumu henüz sıcak iken kavanoza dökün. Bu esnada çay süzgeci kullanabilirsiniz. İşte pişik kreminiz hazır...
Sidra 4 yıl önce
Bende aynı sıkıntıyı çekiyorum banada boyle bir şey lazım ne yapa bilirim
Adabasak 4 yıl önce
Ben baktım pembe olanı bebekler içinmiş
Derya 5 yıl önce
Pişikten en çok çeken benimdir sanırım. Yaz aylarında ve diş çıkarma döneminde yaralı pişiklerle uğraştım hep. Bir çok ürün ve kortizonlu krem kullandım fakat pek iyi gelmedi. Eczacı arkadaşım coresatin diye bir krem verdi mükemmel sonuçlar aldım. Çok güzel bir kremmiş. Belki benim gibi annelere bir faydam olur. Herkese geçmiş olsun.
Necla 4 yıl önce
Merhaba benim bebeğimde 20 günlük pişik oldu bu merhemden bende var ama pişiğe iyi geldiğini bilmiyordum 4 yıl oldu alalı sürsem problem olurmu acaba
Esin 4 yıl önce
Kremi tam olarak yazarsaniz benimde ihtiyacim var pisikle ugrasiyoruz
Hilal 5 yıl önce
Merhaba öneriniz için tşk ederim benim bebeğim de 15 günlük pişik oldu nasıl düzelicek hiç bilmiyorum sizin dediğiniz kremin bir cok çeşidi var tam olarak hangisi detaylı bilgi verebilir misiniz