Çocukların en sık yaşadığı ev kazaları nelerdir? Çocukları ev kazalarından koruma yolları

Çevrelerini tanımak için sürekli olarak her şeyi inceleyen çocuklar, ebeveynlerin gözünde tehlike oluşturmaya başlıyor. Her anne ve babanın çocuğunu en iyi şekilde yetiştirme ve kötülüklere karşı koruma iç güdüsü ile kazaların önüne geçilmek isteniyor. Çocukların en sık yaşadığı ev kazaları nelerdir? Çocukları ev kazalarından koruma yolları

Pandemi döneminin de etkisiyle çocuklar daha çok evlerde durmaya devam ediyor. Virüsten korurken, ev kazalarına kurban giden çocuklar için ebeveynlerin alması gereken önemlerin altını çizen uzmanlar bu konuda ev kazalarının neredeyse 0-6 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtti. Meraklı ve dış dünyayı öğrenmeye çalışan çocuk, her bulduğu nesne ve objeyi denemeye ve hatta tadına bakmaya kalkışıyor. Bunun dışında merdiven, pencere gibi objeleri daha yakından izlemek ve incelemek isteyen çocuk, canını acıtabilmektedir. Bu konuda anne babaların en büyük endişelerini kaplayan ev kazalarına yönelik öngörü amaçlı tedbir için çocuklarda en çok görülen ev kazalarını ve bu kazalardan korunma yollarını sizler için araştırdık.

çocuklarda görülen ev kazaları

çocuklarda görülen ev kazaları

Genellikle alınan basit tedbirlerle çocuklarda görülen ev kazalarının önüne geçilebildiğini belirten uzmanlar, bu konuda sadece bir çocuk gibi düşünmenin ve yapabileceklerinin öngörüsüne sahip olmanın yeterli olduğunu vurguladı. Bu durumda çocuğun karakter yapısı ve merak saldığı konuları en iyi yine anne ve babaların bildiğini ama bazı genel geçer kısımlar olduğunun altı çizildi.

çocuklarda görülen ev kazaları

çocuklarda görülen ev kazaları

ÇOCUKLARDA EN ÇOK GÖRÜLEN EV KAZALARI

Büyüklerini sürekli taklit eden çocuklar, tehlike kelimesini dahi bilmezken, bir çok olayında farkına varamayabilirler. 0-6 yaş grubu çocuklar arasında en sık görülen ev kazası tipleri; düşmeler, yanıklar, zehirlenme, suda boğulma, yabancı cismin yutulması veya solunum yoluna kaçması ve korozif madde denilen aşındırıcı ve/veya yakıcı maddelerin içilmesidir. Bunun dışında genel olarak kazalara mani olmak için yapılması gerekenler; eşyalar duvarlara monte edilmeli, yerlerde ıslak bölgeler olmamalı, çocuğun kucaktayken tutabileceği ve ulaşabileceği durumlarında önüne geçilmelidir.(Kucağında yemek yapmak gibi...)

çocuklarda görülen ev kazaları

çocuklarda görülen ev kazaları

DÜŞME VE ÇARPMALAR

  • Evde merdiven varsa iki ucuna da kilitli bir güvenlik kapısı yaptırmak düşmesine yönelik önlem olacaktır. 
     
  • Sivri kenarlı mobilyalara karşı kenar koruyucu ürünler kullanımı uygun olacaktır. Bu sayede düştüğü zamanlarda canı yanmayacaktır.
     
  • Yattığı yerden düşmesini önlemek için yatak bariyeri kullanılabilir yada yere minderler koyulabilir.
     
  • Pencere veya balkon gibi tehlikeli yerler için güvenlik kilidi taktırmak içinizi rahatlatmaya yetecektir. Yine pencerelere takılan kilit ve sineklik düşme gibi kazaları engelleyecektir.
     
  • Eğer evinizde havuz, kuyu gibi alanlar varsa bunların üzerlerini tamamen kapatmak gerekmektedir.

çocuklarda görülen ev kazaları

çocuklarda görülen ev kazaları

KESİKLER VE SİVRİ CİSİMLER

Ev içerisinde bulunan keskin uçlu, bıçak gibi kesici ve delici aletleri ortadan kaldırıp, ya çocuğun uzanamayacağı bir yere koymak gerekir ya da bulundukları çekmece veya dolaba da kilit takmak yararlı olacaktır. Çocuklara alınan oyuncakların yaşına uygun olup, sivri ve sert köşeler barındırmamasına dikkat edin ve cam eşyaları çocuğun gezdiği ve ulaştığı bölgelerden uzak tutmaya çalışın.

çocuklarda görülen ev kazaları

çocuklarda görülen ev kazaları

BOĞULMALAR

Özellikle yabancı cisim yutmalı boğulmalar çocukların evde en çok başına gelen durumlar arasında yer almaktadır. Ayrıca sıvı kaynaklı ya da dış etkenlere bağlı yaşanan solunum durması en çok karşılaşılan sıkıntılardandır. unun önüne geçmek için;

  • Evde tespih, kolye, bozuk para, boncuk, yüzük gibi eşyalar ortalıkta serbest bir şekilde bulunmamalı.
     
  • Kuruyemiş, fasulye, nohut gibi taneli ve boğulma riski yaratabilecek gıdalar kapalı kaplar içerisinde ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulmalı.
     
  • Çocuğunun hızlı yemek yemesini, yemek esnasında aniden gülmesini ya da konuşmasını engellemelisin.
     
  • Poşet gibi nesneleri çocuğun kafasına geçirip de nefessiz kalmasını sağlayacak tüm nesneleri kaldırmalısınız.
     
  • Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerin üzerine büyük battaniye ya da yorgan örtülmesiyle yaşanan sıkıntılar arasındadır. Kafasına çektiği battaniyeyi geri itememesi ve oksijensiz kalmasına sebebiyet verebilmektedir.
     
  • 0-6 ay bebeklerin yüzüstü yatırılmaması gerekmektedir. Yere düşen nesneleri sürünerek ağzına sokması olası durumlardandır.
     
  • Sırt üstü uyuyan çocuklara da dikkat etmek gerekir, istifra etmesi sonucu boğulma görülebilmektedir.
     
  • Küvet, leğen gibi araçların içerisini su dolu bırakmamalıdır.

Küvet, leğen gibi araçların içerisini su dolu bırakmamalıdır.

Küvet, leğen gibi araçların içerisini su dolu bırakmamalıdır.

YANIKLAR

Isı, elektrik çarpması, ateşe temas gibi durumlar sonucunda çocuğunun vücudunda çeşitli yanıklar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda yanık dereceleri çok farklı olabilir. Bu yüzden çocuğunu mutlaka yanma tehlikesinden uzak tutulması gerekmektedir.

  • Aynı şekilde sıcak su, ocak, sıcak yemek, çalışan ütü bulunan yerlerde tek başına bırakmaması gerekmektedir.
     
  • Eğer ocakta tencere ya da tava gibi bir malzeme varsa saplarının dışa dönük durmaması sağlanmalıdır.
     
  • Genel olarak çocuğunun mutfakta dolaşmasına izin vermemelidir.
     
  • Elektrikli cihazlarını fişlerini sürekli kontrol etmek de önemli konular arasında yer alıyor.
Doktor hatası sonucu ölüm veya sakatlık durumunda diyet ödenir mi? Diyet ne demektir?

İLİŞKİLİ HABER

Doktor hatası sonucu ölüm veya sakatlık durumunda diyet ödenir mi? Diyet ne demektir?

BİR YORUM YAPIN 0