Halk arasında gül lekeleri olarak bilinen hemanjiom (damar beni hastalığı) doğum ile birlikte gelen bir tümördür. Tedavi edilmediği takdirde büyük sağlık sorunlarına ve psikolojik travmalara yol açabilir. Peki hemanjiom damar beni hastalığı nedir? Hemanjiom neden olur, tedavisi nedir? Hemanjiom ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Hemanjiom damar beni rahatsızlığı genellikle doğumla birlikte meydana gelen karaciğer kaynaklı iyi huylu bir tümördür. İlk olarak bebek anne karnındayken, nokta şeklinde görülen hemanjiom bazen kendiliğinden kaybolsa da bazen de hızlı bir şekilde büyüme kaydeder. Bu nedenle doğumdan sonra bebeğin takibi yapılmalı ve hemanjiom belirtisi olması durumunda uzman kontrolünde tedavisine başlanmalıdır. Hastalığın başlaması ve ilerlemesinin sebebi olarak, vücutta salgılanan "damar geliştirici faktör" görülür. Bu maddenin miktarına göre hastalığın ilerleme hızı da değişiklik gösterir. Eğer siz de çocuğunuzda damar benine rastlarsanız hemen paniklemeden gerekli muayeneyi yaptırın.
Not: Genetik bir hastalık olarak görülen hemanjiomun çocuklara aktarıldığı yönünde kesin bir bilgi yoktur.
HEMANJİOM NASIL ANLAŞILIR?
Özellikle yüzde çıkan damar benleri ürkütücü bir görünüm oluştursa da bu hastalığın en korkutucu tarafı, etrafının zedelenip kanaması ve bu durumun da öldürücü düzeylerde olabilmesidir.
Hastalık uzman kontrolleri dahilinde, ultrason veya doppler ultrason, MR, tomografi ve anjiyografi ile teşhis edilir. Yapılan tetkikler sonucu bebeğe hemanjiom teşhisi konulduysa, hastalığın derecesi ve hayati önemi konusunda mutlaka bilgi alınmalıdır.
hemanjiom çeşitleri nelerdirHEMANJİOM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Hemanjiom damar beni çeşitleri şu şekildedir:
- Şarap lekesi (port-wine stain) ; yüzeyel leke gibi
- Çilek (cherry-strawberry); küçük damar benleridir
- Büyük damar beni (kavernoz hemanjiom) çok büyük
- Gül lekesi (spider hemanjioma)
- Melek öpücüğü (alında leke gibi olur)
- Organ hemanjiomları (karaciğer, beyin vs)
- Leylek ısırığı (ensede görülür çok sıktır, kendiliğinden düzelir)
- Hemanjiomatozis (vücudu tüme yakın kaplayan)
- Vücutta kırmızı benler; chery sınıfına giren, daha çok gövdede oluşan, 40 yaşından sonra ortaya çıkan kırmızı noktacıklardır.
Damar beni bağımsız bir organ gibi büyüyebilir. Fakat kendiliğinden küçülüp kaybolan türleri de vardır.
HEMANJİOM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Öncelikle mutlaka bu konuda tecrübeli, kalp ve damar alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır. Uzmanlar gelişen tedavi ile hastalığın birkaç seansta tedavi edilebileceğini kaydediyor. Hemanjiom damar beni tedavi yöntemleri; ameliyat ile damar beni tedavisi, ilaç ile (dideral) damar beni tedavisi, dondurarak criyoterapi) damar beni tedavisi, ısıtılarak yakma koter veya infrared koagülasyon) damar beni tedavisi ve köpükle damar beni tedavisi, ışıkla (lazer) damar beni tedavisi, partikülle tıkama damar beni tedavisi olarak sayılıyor.
- Ameliyat ile damar beni tedavisi;
Damar beni ameliyat ile çıkarılabilir. Bu işlem narkoz verilerek yapılır ve kanama çok olacağı için çok miktarda yedek kan bulundurulur. İşlem sırasında hemanjiom olan kısım büyük bir şekilde kesilip çıkarılır ve deri dikilir. Ancak tekrarlama riski yüksektir bu nedenle ameliyat tedavisi pek uygulanmamaktadır.
- İlaç ile (dideral) damar beni tedavisi;
Bebeğin hayatının ilk senesinde salgılanan damar geliştirici faktör hemanjiomun büyümesine sebep olmaktadır. Bu aşamada propranolol yani kutu adıyla dideral isimli damar geliştirici ilaç kullanılabilir. Bebeğin ilk senesinde dideral isimli ilacı kullanmadan başka bir tedavi önerilmez. Bu yöntem en pratik olanıdır ve hastaların büyük bir kısmında başarılı sonuçlar alınmaktadır.
- Dondurarak (criyoterapi) damar beni tedavisi;
Hemanjiom küçük ise dondurarak tedavi uygulanabilir. Fakat başarı şansı düşüktür.
- Isıtılarak yakma (koter veya infrared koagülasyon) damar beni tedavisi;
Başarı sonucu en yüksek yöntemdir. Hemanjiom olan birçok bölgeye güvenle uygulanabilir.
- Köpükle damar beni tedavisi;
Hemanjiom boyutu büyükse köpükle tedavi sonucunda başarılı sonuçlar alınır. Bu yöntem ile tedavi edilmeyecek vaka yok denecek kadar etkilidir.
- Işıkla (lazer) damar beni tedavisi;
Hemanjiom şarap lekesine benziyorsa ışıkla lazer tedavisinden yararlanılır. Işıkla lazer tedavisi yüzeysel vakalarda kullanılır. 20 dakika yarım saat süren seanslar halinde yapılır. Seanslar sonucunda yanık izi görünümü kalır.
- Partikülle tıkama damar beni tedavisi;
Damar benini tedavi etmek için damarı tıkayan küçük parçacıklar damarın içine verilir. Bu yöntem karaciğerdeki gibi organlarda olan hemanjiomlarda kullanılır.
HEMANJİOM TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Kendiliğinden kaybolmayan damar beni hastalığı tedavi edilmediğinde zamanla çok fazla büyüme kaydedebilir. Bu durum etki alanını genişletir. Boyutuna göre değişkenlik gösteren hemanjiom, ürkütücü bir görüntü oluşturmasının yanı sıra hastalık olan bölgenin etrafında oluşan kanama bireyi ölüme kadar götürebilir. Bu sebeple mutlaka alanında uzman bir doktorun kontrolünde hastalığın tedavisinin yapılması gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0