Pek çok kişi bebeklerin uykusunda neden gülümsediğini ve mırıldandığını merak ediyor. Bebeklerin bu davranışları bazı kimseler için sadece bir refleks olarak değerlendirilirken bazıları ise bebeklerin aslında rüya gördüklerini düşünüyor. Peki bebekler gerçekten rüya görebilir mi? Bebekler rüya görmeye ne zaman başlar? Rem uykusu nedir?
Bebekler doğdukları andan itibaren dünyaya uyum sağlamak için birçok mekanizmaya sahiptirler. Uyku da en önemli mekanizmalardan biridir. Pek çok kişi bebeklerin uykudayken gülümsediğine ve mırıldandığına şahit olmuştur. Bebeğin bu tatlı halleri izlemeye doyulmazken, asıl sebebi de oldukça merak ediliyor. Bebeklerin dünyasını anlamak her ne kadar zor olsa da aslında bazı hal ve tavırlar bir takım sinyaller verir. Bunlardan biri de rüya görüp görmedikleri. Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi rüya görürler. Araştırmalara göre bebekler anne karnındayken rüya görmeye başlıyor. Çoğunlukla REM adı verilen uyku sırasında hız göz hareketleriyle kendini ele verir.
BEBEKLER RÜYA GÖRMEYE NE ZAMAN BAŞLAR?
Bebeklerin rüya görme serüveni, dışarıdan gelen sesler ve ışıklar doğrultusunda başlar. Bu da REM uykusunu beraberinde getirir. REM uykusu sırasında vücut gevşer ve beyin aktiftir. Yetişkinler genellikle bu uyku evresinde hareketsiz kalırken bebekler tam tersi reaksiyon gösterirler. Kıpırdamak, dönmek ve hatta ağlamak, ebeveynlerin bebeklerinin kötü bir rüya görüp görmediğini sorgulamasına neden olabilir. Uyku sırasında ağlayan bebekler, daha önce meydana gelen bir şeyi yaşıyor olabilir, bu da onun için görülen rüyanın bir anı olduğu anlamına gelir. Nitekim bebekler, dünyadaki henüz kısıtlı olan yaşantısında bazı önemli tecrübeleri rüyalar sayesinde öğrendiği düşünülür.
Pediatrik rüya görme konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan psikolog David Foulkes'a göre, bebeklerin çevrelerindeki dünyayı algılama yetenekleri, insanların yanlışlıkla rüya görebileceklerine inanmalarına neden oluyor. Foulkes'un Harvard University Press tarafından yayınlanan "Children's Dreaming and the Development of Consciousness" adlı çalışması, bir organizmanın gerçekliği algılama yeteneği varsa, o organizmanın da bir gerçekliği hayal edebilmesinin çok olası olduğunu kaydeder.
BİR YORUM YAPIN 0