Yeni doğanlarda beyin hasarı belirlenebilir mi? Yeni doğanlarda görülebilen hastalıklar neler?

Özellikle son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte daha kolay hale gelen testler, bazı hastalıkların belirlenmesinde de kullanılabiliyor. Bu testlerin başında da yenidoğan bebeklerde görülebilen bazı hastalıkları belirlemek amacıyla yapılan testler geliyor. Peki yenidoğan bebeklerde görülebilen hastalıklar nelerdir? Yenidoğanlarda beyin hasarı belirlenebilir mi?

Bebekler dünyaya merhaba dediklerinde gelişimlerinin takip edilebilmesi adına bir takım testler yapılmaktadır. Bu testler doktorun gerekli gördüğü ve onay verdiği takdirde gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan testler sonucunda eğer ki bebekte herhangi bir sorun tespit edilirse ve bu sorunlar özellikle de beyinle alakalı olursa mutlaka bir test yapılarak sorunun neyden kaynaklandığı öğrenilmelidir.

Yenidoğan

Yenidoğan

3 günlük yenidoğan bebek dünyayı hayrete düşürdü! Bakın neler yapıyorİLİŞKİLİ HABER3 günlük yenidoğan bebek dünyayı hayrete düşürdü! Bakın neler yapıyor

YENİDOĞANLARDA BEYİN HASARINI BELİRLEYEN TESTLER NELERDİR?

Bu testlerin en önemlisi ise yenidoğanlarda beyin hasarını belirlemek için yapılan testler ve değerlendirmelerdir. Peki nedir bu testler?

İşte yenidoğanlarda beyin hasarını belirlemek için kullanılan testler ve yöntemler:

Yenidoğanlarda beyin hasarını belirlemek için kullanılan testler

Yenidoğanlarda beyin hasarını belirlemek için kullanılan testler

  • Nörolojik Muayene:

Yenidoğanın nörolojik durumu, beynin ve sinir sisteminin fonksiyonlarını değerlendirmek için doktor tarafından yapılan bu muayene sırasında bebeğin kas tonusu, refleksleri, hareketleri ve tepkileri incelenir.

  • Beyin Ultrasonografisi (USG):

Bebeğin beyninin ve beyin zarlarının incelenmesi için kullanılan beyin USG'si yenidoğanlarda genellikle fontanel adı verilen yumuşak bir bölgeden yapılarak beyin yapılarının ve olası hasarların görüntülenmesine yardımcı olur.

  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG):

Yenidoğanlarda beyin hasarını değerlendirmek için kullanılan, daha ayrıntılı bir görüntüleme yöntemi olan MRG, Bebeğin beyin dokusunu ve olası hasarları daha detaylı olarak gösterir.

  • Elektroensefalografi (EEG):

Bebeğin beyin aktivitesini ölçmek için kullanılan EEG testi ise, beyin dalgalarını kaydederek epileptik aktivite veya diğer nörolojik sorunları tespit etmeye yardımcı olur.

  • Laboratuvar Testleri:

Yenidoğanlarda beyin hasarının belirlenmesine yardımcı olabilecek laboratuvar testleri de bulunmaktadır. Örneğin kan testleri; enfeksiyon belirtileri veya biyokimyasal değişikliklerin varlığını gösterirken yenidoğanlarda beyin hasarının belirlenmesi, genellikle bir multidisipliner yaklaşım gerektirir ve bir neonatolog, pediatrist, nörolog ve diğer uzmanların iş birliği yapmasını gerektirebilir. Bu testlerin sonuçlarına dayanarak, yenidoğanın tedavi ve bakım planı belirlenir.

YENİDOĞANLARDA GÖRÜLEBİLEN HASTALIKLAR

Yenidoğan döneminde görülebilecek çeşitli hastalıklar ve durumlardan bazıları ise şunlardır:

Yenidoğanlarda görülebilen hastalıklar

Yenidoğanlarda görülebilen hastalıklar

  • Yenidoğan Sarılığı (Neonatal Bilirubinemia):

Yenidoğanlarda en sık görülen bir durumlardan biri yenidoğan sarılığıdır. Yenidoğanlarda yüksek miktarda bilirubin birikmesi sonucu cilt ve gözlerde sararma görülür. Tedavisi ise genellikle fototerapi (ışık tedavisi) ile yapılır.

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

  • Solunum Distress Sendromu (RDS):

Prematüre bebeklerde sık görülen bir durum olan Solunum Distress Sendromu; akciğerlerin yeterince gelişmemesi veya yeterli yüzey aktif maddenin üretilememesi sonucunda solunum güçlüğü yaşatır.

Solunum Distress Sendromu

Solunum Distress Sendromu

  • Enfeksiyonlar:

Yenidoğanlar, doğum sırasında veya sonrasında enfeksiyonlara maruz kalabilirler. Sepsis, menenjit ve solunum yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar yenidoğanları etkileyebilen enfeksiyonlardır.

  • Doğumsal Anomaliler:

Yenidoğanlarda bazı doğumsal anomaliler görülebilir. Kalp anomalileri, nöral tüp defektleri, sindirim sistemi anomalileri gibi durumlar bu anomaliler arasında yer alır.

Doğumsal Anomaliler

Doğumsal Anomaliler

  • Konjenital Enfeksiyonlar:

Gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilecek enfeksiyonlar, yenidoğanın sağlığını etkileyebilir. CMV (sitomegalovirüs), toksoplazmoz, sifiliz, rubella gibi enfeksiyonlar örnek verilebilir.

  • Doğuştan Metabolik Hastalıklar:

Yenidoğan döneminde doğumsal metabolik hastalıklar ortaya çıkabilir. Fenilketonüri, hipotiroidi gibi hastalıklar bu hastalıklar arasında yer alır.

Fenilketonüri

Fenilketonüri

Uzmanından 'sıtma' uyarısı: Bu belirtiler varsa hemen hastaneye koşun! Sıtma belirtileri neler?

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanından 'sıtma' uyarısı: Bu belirtiler varsa hemen hastaneye koşun! Sıtma belirtileri neler?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0