Bebeklerde gaz sancısı için çözüm önerileri! Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer?

Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen bebeklerde gaz problemi, uyku ve beslenmeye olan etkileriyle birlikte hem bebek hem de anne baba için oldukça zor bir sürece neden olabiliyor. Peki, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sancısı çeken bebek nasıl rahatlatılır? İşte, detaylar...

Henüz sindirim sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve sindirimin yetersiz kalması nedeniyle oluşan gaz problemi, bebeklerde gazın vücuttan dışarıya atılmasını zorlaştıran faktörlerdendir. Aynı zamanda beslenme ve ağlamalar sırasında yutulan havanın da neden olabildiği gaz problemi, bağırsaklar içerinde birikerek gerginlik ve basınç oluşturur. Bu da bebeklerde ağrıya yol açar. Peki, bebeklerde gaz sancısı ne kadar sürer? Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? İşte, gaz sancısının belirtileri ve çözüm önerileri...

bebeklerde gaz problemi

bebeklerde gaz problemi

BEBEKLERDE GAZ SANCISI NE KADAR SÜRER?

Bebekler genellikle 3-4 haftalıkken başlayan gaz sancıları, çoğunlukla 4 ila 6 ay sonra sona erer.  Fakat bazı bebekler için bu süre daha uzun olabilir. Özellikle akşam saatlerinde başlayan gaz sancıları, en az 3 saat süren ağlama nöbetleri olarak da görülebilir. 

BEBEKLERDE GAZ SANCISI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeğiniz eğer,

  • Uzun süredir ağlıyorsa

  • Beslenme ve uyumada sorun yaşıyorsa

  • Ağlarken acı çekiyormuş gibi görünüyorsa

  • Karnı olduğundan daha şişkin ve sertse

  • Bacaklarını göğsüne doğru çekiyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir. 

bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer

bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer

BEBEKLERDE GAZ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Gerek masajlar gerekse bitkisel yollarla birçok farklı tedavi yöntemi bulunan gaz çıkarma da bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve daha sonra dizlerini karnına doğru ileri geri hareket ettirmek gazın çıkmasının en etkili yollarından biridir. Sırtının ovalanması da gaz çıkartmasını sağlayabilirken o esnada  karnının bacak üzerine denk gelecek şekilde yatırılarak sırtının ovalanması daha etkili bir yöntemdir. 

bebeklerde gaz sancısı

bebeklerde gaz sancısı

Fakat dikkat edilmesi gereken husus mide üzerine fazla baskı yapmamaktır. Çünkü bu bebeğin kusmasına neden olabilir. 

kolik bebek

kolik bebek

Bebeği battaniyeye sarmak, karnına sıcak havlu koymak. Hatta duş aldırarak sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak da (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.) bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır. Emzik vermek de bebeğin emme refleksini tetiklediği için sindirimini kolaylaştırabilir. 

bebeklerde emzik

bebeklerde emzik

Tüm bunların dışında annenin gaz oluşturabilecek yiyeceklerden kaçınması ya da bebeklere ilk günlerinde başlanan probiyotik takviyesi gaz oluşumunu azaltabilmektedir. 

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0