
Bebeklerde ve küçük çocuklarda sıklıkla görülen ortopedik rahatsızlıklar, çocukların büyüme süreçlerinde de gelişimsel sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu ortopedik rahatsızlıklar arasında en sık görülenin kalça çıkığı olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu, ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Kalça eklemlerinin düzgün şekilde gelişmesi sonucu ortaya çıkan kalça çıkığı, doğumdan itibaren görülebilen gelişimsel bir sorundur. Bebek sağlığı açısından oldukça önemli bir konu olan kalça çıkığı, kız bebeklerde erkek bebeklerden daha sık görülür. Ancak her iki cinsiyette de olasılık içeriğinden erken teşhis ve kapasite potansiyeli açısından oldukça önemlidir. Peki, bebeklerde kalça çıkığı nedir, neden olur ? Bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır? Merak edilen tüm ayrıntılar Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu, Yasemin.com'a özel olarak anlattı.
"2 YILIN SONUNDA KEMİKLEŞME SAĞLANIR"
Açıklamaları sırasında bebeklerin bikini gelişim sürecinden bahseden Doç. Dr. Serhat Mutlu; "Bebeklerde, özellikle doğumlarda kalça eklemlerinin gelişmeleri için ilk 6 ay oldukça önemlidir. Ancak bizim deyimimizle asıl gelişimin 2 yıl sürer. Yani bebeklerde ilk 2 yıl sonunda gerçek anatomik kemikleşme sağlanır." şeklinde konuştu.
BEBEKLERDE KALÇA ÇIKLIĞININ NEDENLERİ!
Bebek ve küçük çocuklarda kalçaların çıkıklığına neden olabilecek söz konusu ayrıntıları dikkat çekici Doç. Dr. Serhat Mutlu; "Bebeklerde kalça çıkığının birçok nedeni olabilir. Bir genetik altyapı, aile öyküsünden bahsediyorum. İki kundaklama. Üç doğumda zorlanma. Dört doğumdaki makak pozisyonu, bu pozisyonun genişletilmiş kalçası üzerinde fazla gerilme kuvvetinden dolayı, kalçasında bir gelişme geriliği ya da kalçadan çıkabileceği ortaya çıkabilir." dedi.
BEBEK KUNDAKLAMA BEBEKTE KALÇA ÇIKLIĞINA NEDEN OLUR MU?
Halk arasında oldukça popüler olan kundaklama yönteminin bebeklerin sağlığının üzerinde olduğunu anlatan Doç. Dr. Serhat Mutlu, kundaklamanın dağılma nedenini neden önerdiklerini aktardı. Doç. Dr. Serhat Mutlu; "Evet, bebek kundaklama bebekte bebekte kalçadan çıkma neden olabilir. Ama kundaklanan her bebekte de kalçadan çıkığı için bir durum yoktur. Bu bir etken olabilir. Bu nedenle kundaklamayı ebeveynlere önermiyoruz." tasarruf kullanıldı.
BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- bebeğin iki bacağı arasında uzunluğunun farklı olması
- bebeğin kalça eklemleri hareketlerinde sınırlıklık; parçaların düzeninin doğru açılması
- Kalça ve dolgudaki katlanan deri katmanlarının sayısı ve şekilli asimetri
- Yürüyen bebeklerde aksama
- kalp sesi bikini parçaları hareket ettirildiğinde tıklatıldığında görülmemesi
KALÇA ULTRASONU BEBEK KAÇ AYLIKKEN YAPILABİLİR Mİ?
Her ayrıntının parçalarının ultrasona eklenmesini sağlayan Doç. Dr. Serhat Mutlu; "Kalça ultrasonu aslında her yenidoğan bebeğe 4-6 hafta arasında önerdiğimiz bir tanışma yöntemidir. Rutin tedavi takviminde yer alan bu tanışma yöntemi mutlaka -aile öyküsü olsun olmasın - bütün yenidoğan bebekleri yapılmalıdır." bebeklerde kalçaların çıkıklığının tedavi yöntemlerinden bahsedildi.
BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI TEDAVİSİ!
Açıklamaları sırasında Doç. Dr. Serhat Mutlu; "Kalça çıkış tedavisi multidisipliner bir tedaviyle yapılabilir. Bu noktada erken tanı çok önemlidir. Bu noktada teşhis çok önemlidir. daha kolay olur. Pavlik bandajı dediğimiz özel sargı bezi ve ortezler ile ilk 6 ay tedavi edilebilir. tedavi yöntemleri gündeme geliyor." şeklinde konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0